Ελλάδα|22.01.2019 13:15

«Θάλαμος αερίων» έγιναν Κορδελιό και Εύοσμος

Τίμος Φακαλής

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να προσφύγει ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου για τις έντονες δυσοσμίες αερίων, υγραερίου, καμένου σίδηρου και παραγωγών πετρελαιοειδών που παρατηρούνται την τελευταία βδομάδα στην περιοχή. 


Όλος ο δήμος είναι ένας θάλαμος αερίων. Εδώ ζουν 140.000 κάτοικοι. Αρκετοί από αυτούς ξυπνούν μέσα στη νύχτα από τη δυσοσμία. Δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα των σπιτιών τους. Το καλοκαίρι τί θα γίνει» αναρωτήθηκε στο ethnos.gr o δήμαρχος της περιοχής Πέτρος Σούλας. Με δάκρυα στα μάτια πολλές φορές πολίτες επισκέπτονται το γραφείο του για να διαμαρτυρηθούν. Μόλις πεντακόσια μέτρα από το χώρο των ΕΛΠΕ γειτνιάζουν σπίτια. Αυτά βρίσκονται στην πιο επικίνδυνη ζώνη.
Ο κ. Σούλας κατέθεσε νέα μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα για να διαπιστωθούν τα αίτια της δυσοσμίας τα οποία ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους.  

«Στο παρελθόν έχω καταθέσει μήνυση και κατά των ΕΛΠΕ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη» σημείωσε ο κ. Σούλας. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι προχωρά στη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων (χιλιάδων) υπογραφών προκειμένου να καταφύγουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δήμαρχος ζητά από την πολιτεία την μόνιμη εγκατάσταση κλιμακίου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στον Δήμο προκειμένου να έχει άμεση διαπίστωση του προβλήματος, που είναι καθημερινό, και άμεσο έλεγχο των επιχειρήσεων που πιθανολογούνται ως υπεύθυνες ρύπανσης.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται υπέρβαση μικροσωματιδίων  σε όλη τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στη Δυτική πλευρά της πόλης τόνισε στο ethnos.gr η καθηγήτρια Χημείας υπεύθυνη για τη μέτρηση μικροσωματιδείων στην πόλη Κωνσταντινή Σαμαρά. Σύμφωνα με την ίδια η δυσοσμία προκαλείται από θειούχες ενώσεις-μερκαπτάνες και σουλφίδια. Ωστόσο όπως εξηγεί δεν είναι καρκινογόνες ουσίες εκτός και αν η κατάσταση γίνει μόνιμη. 

μικροσωματίδιαΔυτική Θεσσαλονίκη