Ελλάδα|01.09.2021 09:25

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αντιδρούν οι υγειονομικοί και προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Newsroom

Λήγει σήμερα Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, η διορία των εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας και της αναστολής συμβάσεων των υγειονομικών έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ενώ, όπως ανέφερε ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας». Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η ροή των εμβολιασμών. Ο κ. Γιαννακός ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ εκτίμησε ότι αυτοί είναι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας. Όπως σημείωσε, θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Στον Ευαγγελισμό, το Σωματείο Εργαζομένων έχει εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην  πύλη του νοσοκομείου για το πρωί της Τετάρτης, 1 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων. Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Μπακιρλή: «Ευτυχώς που δεν θα μας μαρκάρουν κιόλας»

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Έλενα Μπακιρλή, ανέφερε σχετικά στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Open, «θα βγει ένα καρτελάκι όπου θα αναφέρει τα στοιχεία του εργαζόμενου. Μόνο με αυτό θα μπορεί να μπαίνει στο νοσοκομείο, ευτυχώς που δεν θα μας μαρκάρουν κιόλας. Οι υγειονομικοί είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας». Η κ. Μπακιρλή ανέφερε ακόμα ότι, ενώ η ίδια έχει εμβολιαστεί, «υπάρχει φόβος σε ένα κομμάτι των υγειονομικών γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, ή επειδή είχαν νοσήσει και έχουν αρκετά αντισώματα. Το εμβόλιο είναι όπλο στα χέρια της επιστήμης, αλλά δεν είναι το μοναδικό όπλο. Γύρω στους 80 με 100 πρέπει να είναι ανεμβολίαστοι, αλλά κανείς δεν περισσεύει». Η νοσηλεύτρια ανέφερε σχετικά με την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων την ανησυχία της για την κατάσταση στο ΕΣΥ αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «31 Οκτωβρίου και Φεβρουάριο λήγουν οι συμβάσεις υγειονομικών τι θα γίνει; Μας λένε ότι έχουν θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, πως το έχουν θωρακίσει;».

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος μίλησε και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς ο οποίος εκτίμησε ότι οι ανεμβολίαστοι φτάνουν σε ποσοστό περίπου το 15%. «Έχουμε ηθική υποχρέωση να κάνουμε το εμβόλιο. Δε νοείται υγειονομικός που να μην κάνει το εμβόλιο, ή να επικαλείται αστείους λόγους για να μην το κάνει». Ο κ. Ζιαζιάς ανέφερε ακόμα ότι «Έπρεπε από μόνοι μας να εμβολιαστούμε όλοι για να μην έρθει καμία κυβέρνηση να μας πει το οτιδήποτε».

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Η δεξιά «πτέρυγα», οι καραμπόλες και τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έληξε το τελεσίγραφο στο ΕΣΥ - Πόσοι εξαιρούνται λόγω ασθένειας

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες μπαίνει το φθινόπωρο – Πού θα σημειωθούν

Εμβόλιο – Νεα μελέτη: Το σκεύασμα της Moderna παράγει διπλάσια αντισώματα από της Pfizer

αναστολή συμβάσεωνΚορονοϊόςανεμβολίαστοικινητοποιήσειςυγειονομικοί