Ελλάδα|02.09.2021 13:18

Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για τη Μετάλλαξη Mu

Newsroom

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο Open μίλησαν η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού και τη νέα Μετάλλαξη Mu που φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Όπως δήλωσε η κ. Ψαλτοπούλου, για την χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, στη χώρα μας περιμένουμε τον EMA την έγκριση. «Όπως έχει μεταφερθεί από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών οι κατηγορίες καταρχήν θα είναι οι μεταμοσχευθέντες, οι ανοσοανεπάρκειες, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και οι καρκινοπαθείς. Στη συνέχεια οι κατηγορίες θα αυξηθούνε και θα πάνε και στην τρίτη ηλικία και στους υγειονομικούς που έχουνε βαρύ φορτίο κι έχουν πέσει τα αντισώματά τους», είπε η καθηγήτρια.

Ανησυχία για νέα μετάλλαξη Mu

Ο καθηγητής Μανωλόπουλος αναφέρθηκε στη νέα Μετάλλαξη Mu και τους λόγους που προκαλεί την ανησυχία της παγκόσμιας, επιστημονικής κοινότητας.

«Οι μεταλλάξεις μπορούν να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή, συμβαίνουν συνεχώς, οι περισσότερες είναι ουδέτερες και αδιάφορες αλλά που και που προκύπτει ένας συνδυασμός μεταλλάξεων που μάς ανησυχεί, αυτό συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πάλι ένα στέλεχος που έχει συγκεντρώσει αρκετές μεταλλάξεις, πρωτοεντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική, υπάρχει σε διάφορες χώρες, ακόμα αξιολογείται. Ο φόβος είναι να είναι πιο μεταδοτική και πιο επιβαρυντική. Αν είναι πιο επιβαρυντική συνήθως δεν διαδίδεται πάρα πολύ γιατί αν οδηγεί σε θάνατο τους ανθρώπους δεν μεταδίδεται, ή αν έχουν πολύ έντονα συμπτώματα πολύ νωρίς επίσης προειδοποιούνται οι άνθρωποι στο περιβάλλον του ασθενή κι επίσης δεν μεταδίδεται πάρα πολύ. Επικίνδυνες είναι οι μεταλλάξεις όπως η Δέλτα η οποία είναι πολύ μεταδοτική η οποία όντως στην πρώτη φάση, πριν αρχίσει να δίνει συμπτώματα μεταδίδεται σε πάρα πολλούς πριν ακόμα αντιληφθούμε ότι το συγκεκριμένο άτομο φέρει τον ιό. Περιμένουμε να δούμε πώς χαρακτηρίζεται αυτή τη στιγμή», είπε.

Όλες οι ειδήσεις

Μίκης Θεοδωράκης: Ο Κρητικός, o Έλληνας, ο Οικουμενικός

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν η Εντίθ Πιάφ ερμήνευσε την «Όμορφη Πόλη» στα γαλλικά

Κορονοϊός: Οι γιατροί του ΕΚΠΑ καταρρίπτουν 5 μύθους για την εξάπλωση

Mad Clip: Πώς σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα – Έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα

μετάλλαξη MuεμβολιασμόςεμβόλιαπανδημίαΚορονοϊός