Ελλάδα|23.01.2019 00:06

Θεσσαλονίκη: Διαγωνισμός για την ενοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης, προκειμένου να γίνει το πρώτο και σημαντικό βήμα για την ενοποίηση και ανάπτυξη του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πέρασε η δημοπράτηση του έργου και μετά από περίπου 15 μέρες από την έναρξη του διαγωνισμού θα επιλεγεί ο ανάδοχος εργολάβος.

Ο τελευταίος μέσα σε διάστημα τριών έως πέντε μηνών θα πρέπει να ετοιμάσει το φάκελο με τις απαραίτητες μελέτες, ο οποίος στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να λάβει τις εγκρίσεις. Αμέσως μετά θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα καθορίσει τις χρήσεις γης.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γουτίκας, σημειώνοντας ότι ο καθορισμός και η δέσμευση των χρήσεων γης είναι η πλέον σημαντική ενέργεια για την υλοποίηση του έργου, αφού επί συγκεκριμένων δεδομένων θα μπορέσει ο αρχιτέκτονας να σχεδιάσει την ενιαία ανάπλαση του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε ζητήσει ήπιες χρήσεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο, κυρίως ζώνες περιπάτου και αναψυχής, ποδηλατόδρομους, χώρους πολιτισμού κτλ. Όταν καθορισθούν οι χρήσεις γης, θα μπορέσουν να γίνουν και οι μελέτες για την κατασκευή των έργων. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για την ενοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου, ίσως και ορίζοντα δεκαετίας, αλλά το πιο σημαντικό βήμα έγινε», ανέφερε ο κ. Γιουτίκας.

Η προσπάθεια για την ανάπτυξη του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης σε μήκος περίπου σαράντα χιλιομέτρων ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κλήθηκαν σε διαβούλευση οι δήμοι με μέτωπο στη θάλασσα, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης. Η διαβούλευση με τους δήμους ολοκληρώθηκε και πλέον η διαδικασία πέρασε σε πρακτικότερο στάδιο.

Θεσσαλονίκη