Ελλάδα|07.09.2021 17:05

Μίκης Θεοδωράκης - Κηδεία: Μητσοτάκης, Σακελλαροπούλου και Μενδώνη στα Χανιά

Newsroom

Στα Χανιά θα βρεθούν την Πέμπτη για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα Χανιά για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη παρούσα θα είναι και η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι λεπτομέρειες της κηδείας

Στα Χανιά μένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να υποδεχτούν τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη που θα φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας.

Με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα. Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια. Στις 13.00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία.

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Τι αποκάλυπτε έγγραφο - ντοκουμεντο με την επιθυμία για ταφή στην Κρήτη

Εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποτυπώσει σε συμβολαιογραφικό έγγραφο την επιθυμία του να ταφεί στην Κρήτη, στο χωριό του, στον τόπο που αγάπησε πολύ.

Η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη καταγράφηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2020 σε μια συμβολαιογραφική πράξη, δίνοντας οδηγίες στους εκτελεστές για το τι θέλει να κάνουν. 

Η τελευταία του επιθυμία, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και τη σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς τον σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο έγγραφο, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δήλωσε ότι «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Την ίδια στιγμή, όριζε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

Είχε προνοήσει σε τέτοιο βαθμό τα πράγματα, ορίζοντας μάλιστα και συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό το γραφείο.

Όλες οι ειδήσεις

Πέντε τελικά οι ανεμβολίαστοι βουλευτές - Με αρνητικό τεστ στην Ολομέλεια

«Μαϊμού» εμβολιασμοί στην Καρδίτσα: Και υγειονομικοί έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά – Τι είπε ο Πλεύρης

Μίκης Θεοδωράκης - Κηδεία: Όλες οι λεπτομέρειες για την ταφή στον Γαλατά Χανίων

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Mu: Σχεδόν σε 50 χώρες καταγράφηκαν κρούσματα

Αιγάλεω: Εδώ και 18 χρόνια προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι νεκρός

Κατερίνα ΣακελλαροπούλουΚρήτηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΛίνα ΜενδώνηΜίκης Θεοδωράκηςκηδεία