Ελλάδα|07.09.2021 23:21

Άνοιγμα σχολείων υπό τον φόβο έξαρσης πανδημίας - Νέα πρωτόκολλα και μέτρα

Newsroom

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού σε ανήλικους στη χώρα, δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς, λίγες μόλις ημέρες πριν από το άνοιγμα σχολείων στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ραγδαία είναι η αύξηση κρουσμάτων πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου νέα μέτρα που περιλαμβάνουν διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι «από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. ​Στοιχεία ανάλογα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δέλτα, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους».

Να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΚρήτηςΝίκος Τζανάκης, μίλησε σχετικά στο ΣΚΑΪ, όπου και αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας και τους εμβολιασμούς στη χώρα. Ο καθηγητής επισήμανε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο στενός κρατικός παράγοντας- συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, αστυνομικών αλλά και ιερέων.

«Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες. Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;», ανέφερε. «Κατά τη γνώμη μου οι κατά τόπους μητροπόλεις πρέπει να εγείρουν θέμα εμβολιασμού των παπάδων και πράσινου διαβατηρίου» υπογράμμισε ο ίδιος και συνέχισε, «η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας. Ούτε πολιτική αντιπαράθεση σηκώνει, ούτε συνδικαλιστική αντιπαράθεση σηκώνει. Η υλοποίηση ανήκει στην κυβέρνηση».

300 νοσηλείες παιδιών συνολικά

Για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, ο Ν. Τζανάκης σχολίασε ότι «το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά διότι το αποτύπωμα των σχολείων μετά το Πάσχα δεν ήταν σημαντικό. Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών». Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής, έχουν νοσηλευτεί συνολικά 300 παιδιά με κορονοϊό στη χώρα μας, ενώ τρία έχουν διασωληνωθεί. «Συνεπώς οι έφηβοι και οι γονείς τους δεν πρέπει να αισθάνονται τελείως ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα», υπογράμμισε.

Ο Ν. Τζανάκης διευκρίνησε, ακόμα, ότι «κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με συννοσηρότητες κι απ’ τα ‘υγιή’ παιδιά, κυρίως αυτά που είναι υπέρβαρα. Τα παιδιά οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Απειροελάχιστη η πιθανότητα το παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται το εμβόλιο έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από ήδη γνωστά εμβόλια. Σε νεαρούς εφήβους, κι όχι σε κορίτσια που είναι πολύ πιο σπάνιο, κάνει ενός βαθμού μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα της τάξης των 10 – 20 περιστατικών ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Αυτό σε 2, 3, 4 μέρες ξεπερνιέται ελάχιστα παιδιά νοσηλεύονται και παίρνουν θεραπεία. Πάρα πολύ σπάνιο, ενώ σε ένα παιδί που θα πάθει κορονοϊό είναι της τάξεως του επί τοις 100 αν θα πάθει μυοκαρδίτιδα. Τάξη μεγέθους 1.000 φορές παραπάνω», είπε. 

Τέλος, ο καθηγητής είπε ότι «Όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο η κλινική και εργαστηριακή τους εικόνα δείχνει προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων τους. Δεν είναι απλό το θέμα. Μάλιστα η Παιδιατρική Εταιρεία των ΗΠΑ ζήτησε το εμβόλιο να δοθεί κατ’ εξαίρεση στους εφήβους και τα παιδιά από την Αμερική ακόμα και πριν τελειώσουν οι μελέτες».

 Ξεκινά η δωρεάν διάθεση self test σε μαθητές

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self test) από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,
  • η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων, έχοντας βοηθήσει στον εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων και στον συνακόλουθο περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού στην κοινότητα.

Πλέον, όμως, έχουμε και το εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην COVID-19. Παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει τα παιδιά τους να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον ιό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας.

Όλες οι ειδήσεις

Συναγερμός για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test - Έρευνες σε 6 περιοχές

Τούρκος αναλυτής στο ΟΡΕΝ: Δραματική η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν

Ανεμβολίαστοι βουλευτές: 5 στους 300 - Ένας στη Νέα Δημοκρατία

Μίκης Θεοδωράκης: Ένταση στο λαϊκό προσκύνημα

Μετάλλαξη Δέλτα: Μικροσταγονίδια τη μεταφέρουν έως 4 μέτρα

«Πρόσεχε, είδες τι έγινε με τον Παντελίδη» - Συγκλονίζει ο πατέρας του Mad Clip

νέα μέτρασχολείαυπουργείο Παιδείαςάνοιγμα σχολείωνυγειονομικά πρωτόκολλα