Ελλάδα|09.09.2021 13:26

Χιλιάδες παλιννοστούντες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο

Newsroom

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης, προκειμένου να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες παλιννοστούντων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, χάνοντας τη μοναδική κατοικία τους, έβγαλαν εκπρόσωποι των ομοσπονδιών παλιννοστούντων από Ελλάδα, Ρωσία, Γεωργία και Κύπρο.

Οι παλιννοστούντες είχαν πάρει δάνεια το 2000 με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και μέσω του προγράμματος Στεγαστικής Αποκατάστασης Παλιννοστούντων. Τα αποπλήρωναν κανονικά μέχρι το 2010, όταν τους χτύπησε η οικονομική κρίση, η υψηλή ανεργία και η αφαίρεση προνοιακής σύνταξης σε ηλικιωμένους

Με πρωτοβουλία του προέδρου των Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδηπραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από έκκληση χιλιάδων παλιννοστούντων από ολόκληρη την Ελλάδα.

Καθ’ όλο το διάστημα του καλοκαιριού οι τράπεζες έστειλαν σε παλιννοστούντες χιλιάδες διαταγές πληρωμής για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αποκτήθηκαν το 2000 με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και μέσω του προγράμματος Στεγαστικής Αποκατάστασης Παλιννοστούντων. Οι δικαιούχοι των δανείων τα εξυπηρετούσαν κανονικά μέχρι το 2010, ωστόσο, η οικονομική κρίση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η αφαίρεση της προνοιακής σύνταξης σε ηλικιωμένους έσφιξαν τη «θηλιά στο λαιμό» σε χιλιάδες οικογένειες παλιννοστούντων.

Με ομόφωνο ψήφισμα οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη ζήτησαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη μείνουν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες.

Αμέσως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, συναντήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Παλιννοστούντων. Άκουσε με πολύ προσοχή το θέμα, επιφυλάχθηκε να το μελετήσει και τους κανόνισε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους. 

Όλες οι ειδήσεις

Μίκης Θεοδωράκης: Το τελευταίο αντίο - Συγκλονιστικές στιγμές στην Κρήτη

Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι από Δευτέρα- Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

Οι τρεις προτεραιότητες στην Υγεία μετά τη ΔΕΘ – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Ράλι Ακρόπολις: Το «ράλι των Θεών»... μαρσάρει ξανά στην Ελλάδα

ΔΕΘ: Φρούριο η Θεσσαλονίκη με 5.500 αστυνομικούς, drone, ελικόπτερα και αύρες - Τι προβληματίζει τις Αρχές

Κυριάκος Μητσοτάκηςστεγαστικά δάνειαΙβάν ΣαββίδηςπαλιννοστούντεςΆκης Σκέρτσος