Ελλάδα|11.09.2021 16:59

Μαμάδες στο Δρόμο: Μετά το ράλι Ακρόπολις θα δούμε κόντρες ταχύτητας μέσα στην Αθήνα

Κώστας Ασημακόπουλος

Με επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία τέσσερις συλλογικότητες  κατέγραψαν την ανησυχία τους για την έλλειψη προβολής και ενημέρωσης σε θέματα οδικής ασφάλειας. Η επιστολή στάλθηκε με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις και την υπογράφουν οι συλλογικότητες SOS-Τροχαία Εγκλήματα, Φίλοι του Ποδηλάτου, Φίλοι της Φύσης και Μαμάδες στο Δρόμο.

«Παρατηρούμε ότι τα θέματα της οδικής ασφάλειας δεν λαμβάνουν της αντίστοιχης προβολής ή προσοχής. Και αυτό μολονότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μια από τις πρώτες στην Ευρώπη σε αριθμό τροχαίων», αναφέρεται στην επιστολή που στάλθηκε στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

«Aύριο θα κάνουν κόντρες στους δρόμους»

«Δεν θέλουμε να εναντιωθούμε στην διεξαγωγή του Ράλι Ακρόπολις αλλά με την ευκαιρία της αναβίωσης του θα ήταν πολύ σημαντικό να δώσουμε ανάλογη έμφαση και στα θέματα της οδικής ασφάλειας. Με λύπη εκτιμώ πως τα παιδιά που σήμερα θαυμάζουν την ταχύτητα των υπεραγωνιστικών αυτοκινήτων, αύριο θα κάνουν κόντρες στους δρόμους της Αθήνας με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα» είπε στο ethnos.gr η Γενικής Γραμματέας των «Μαμάδων στο Δρόμο» Ηλια Ιατρού και συμπληρώνει:

Το θλιβερό προνόμιο της Ελλάδας

«Οι νέοι δεν ενημερώνονται για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στους αγώνες αλλά και για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουμε ως πολίτες στο δρόμο. Στις μεταδόσεις δεν ακούμε τίποτα για οδική ασφάλεια. Κατά μέσο όρο χάνουμε κάθε μέρα δύο συμπολίτες μας σε τροχαία δυστυχήματα και δεν κάνουμε όσα θα έπρεπε να κάνουμε. Η οδική ασφάλεια είναι ζήτημα πολιτισμού. Θεωρούμε πως η εκ νέου διοργάνωση του Ράλι Ακρόπολις θα έπρεπε να συνοδεύεται και από μια στιβαρή διαφημιστική εκστρατεία για την οδική ασφάλεια. Η τεράστια προβολή που θα δοθεί στο γεγονός αποτελεί μια τέλεια ευκαιρία για να τονιστεί στο κοινό πως οι αγώνες ταχύτητας πρέπει να γίνονται μόνο σε ειδικούς χώρους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στην Ευρώπη στον τομέα των τροχαίων δυστυχημάτων. Σύμφωνα με την Τροχαία, δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα στο ελληνικό οδικό δίκτυο, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίζονται. Οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν το πρώτο αίτιο θανάτου μεταξύ των νέωνii, ενώ το πρώτο αίτιό τους είναι η ταχύτητα».

Τα μέτρα που προτείνουν

Στην επιστολή που στάλθηκε προς τα αρμόδια υπουργεία οι «Μαμάδες στο Δρόμο» αναφέρουν: «Δεν είμαστε ενάντια στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Θα θέλαμε όμως, ιδανικά, όσοι πόροι και προβολή δίνονται σε αυτόν, άλλοι τόσοι να να κατευθύνονται, κατά προτεραιότητα και συστηματικά, για την πρόληψη των τροχαίων, χρηματοδοτώντας μέτρα όπως:

  • Βελτίωση των οδικών υποδομών  
  • Μέσα και προσωπικό για τον έλεγχο της ταχύτητας και των επικίνδυνων παραβάσεων του ΚΟΚ,  
  • Σωστή εκπαίδευση των οδηγών  
  • Επανεκπαίδευση των παραβατών και μια σωστά μελετημένη διαφημιστική εκστρατείαiv (όπως της Αυστραλιανής TACv) με σκοπό την αποτροπή επικίνδυνων οδικών συμπεριφορών».

Μείωση ορίου ταχύτητας στα 30χλμ

Στην επιστολή τους οι συλλογικότητες χαιρετίζουν την υιοθέτηση από το Υπουργείο Μεταφορών του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια και ιδιαίτερα τη δέσμευση για τη μείωση των ορίων ταχύτητας στα 30 χλμ/ώ σε κατοικημένες περιοχές: "Ευελπιστούμε πως η προσπάθεια για τη ελάττωση των τροχαίων θα συνεχιστεί και πως το υπόλοιπο της χρονιάς (και της δεκαετίας) θα είναι αφιερωμένο σε μέτρα πρόληψης των θανάτων που αποδεκατίζουν τη χώρα", καταλήγουν στην επιστολή τους.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα σε εστίαση, διασκέδαση, εργασία, ταξίδια

Κορονοϊός: Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων – Πρόβλεψη σοκ για έως 700 θανάτους τον επόμενο μήνα

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχονται καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Πόσο θα κοστίζουν τα PCR και πόσο τα rapid tests – Τα πρόστιμα

Σύλληψη μοντέλου με κοκαΐνη: Η πληροφορία για ναρκωτικά που «έκαψε» την πρώην παίχτρια ριάλιτι

Μαμάδες στο ΔρόμοΡάλι Ακρόπολιςτροχαία δυστυχήματαοδική ασφάλεια