Ελλάδα|23.01.2019 09:13

Σφοδρές αντιδράσεις από τις 2.000 απολύσεις στα ΕΛΤΑ - Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Newsroom

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη (23/1) οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ εξαιτίας, όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωσή τους, της «περαιτέρω συρρίκνωσης των ΕΛΤΑ και τις χιλιάδες απολύσεις προσωπικού».

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία στις 11 το πρωί από το θέατρο «ΑΛΦΑ» στην Πατησίων προς το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών αναφέρει:

«Oι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ καταγγέλλουν τις προσπάθειες του Υπερταμείου και της διοίκησης του Οργανισμού για την προωθούμενη μείωση 2.300 και πλέον θέσεων εργασίας, το κλείσιμο 220 και πλέον καταστημάτων και την υποβάθμιση της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πλάνο «βιωσιμότητας» (;) του Οργανισμού.

Για μία ακόμη φορά, «βαφτίζεται» εξυγίανση και εξορθολογισμός η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και των δαπανών προσωπικού, λησμονώντας ή και αποκρύπτοντας ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, από το 2010 και έπειτα, έχουν υποστεί μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 40%!

Απολύσεις πάνω από 2.000 εργαζομένων και λουκέτο σε 350 καταστήματα

Απολύσεις περισσότερων από 2.000 εργαζοµένων και «λουκέτο» σε περίπου 350 καταστήµατα περιλαµβάνουν οι εισηγήσεις της PricewaterhouseCoopers (PwC) προς το Υπερταµείο για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόµενοι, οι οποίοι απαντούν µε 24ωρη απεργία αύριο, υπογραµµίζοντας ότι µε τέτοια σχέδια «ουσιαστικά κλείνει το Ταχυδροµείο».

Οι ίδιοι σηµειώνουν ότι δεν έχουν κανένα έγγραφο στα χέρια τους παρά µόνο µια προφορική ενηµέρωση και τις σηµειώσεις τις οποίες κράτησαν κατά τη διάρκειά της: «Το σχέδιο του Υπερταµείου είναι να απολυθούν περίπου 2.300 άτοµα από τα 5.900 που εργάζονται αυτήν τη στιγµή στο Ταχυδροµείο και µάλιστα οι 1.836 µέσα στο 2019 και οι υπόλο-ι ποι έως το 2021» εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ταχυδροµικών, Γιώργος Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν ακούστηκε τίποτα για προγράµµατα εθελουσίας εξόδου. Πρόκειται για βίαιες αποµακρύνσεις».

Σύµφωνα µε τον ίδιο, το σχέδιο περιλαµβάνει και «λουκέτο» σε πάνω από 300 καταστήµατα των ΕΛΤΑ µε στόχο το δίκτυο να διατηρήσει σε λειτουργία µόνο 415 από τα 750, ενώ σηµαντικές περικοπές θα υπάρξουν και στους µισθούς: «Θα καταργηθούν τα δώρα και το µισθολόγιο θα τεθεί σε νέα βάση. Θα υπολογίζεται από έναν βασικό µισθό, στον οποίο θα προστίθεται ένα επίδοµα θέσης ανάλογα µε την ειδικότητα του εργαζοµένου, καθώς επίσης και... κουπόνια για σούπερ µάρκετ».

εργαζόμενοιαπεργίαΕΛΤΑ