Ελλάδα|14.09.2021 10:38

Τεστ για κορονοϊό με έκπτωση - Πώς ελέγχουμε τι ισχύει για πιστοποιημένα κέντρα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκπτώσεις στην τιμή των rapid test, τα οποία υποχρεούνται να κάνουν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι από σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν ιδιωτικά ιατρικά διαγνωστικά κέντρα. Προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, προσφέρουν πακέτα rapid test με τιμή εμφανώς χαμηλότερη από τα 10 ευρώ ανά τεστ, την οποία όρισε η Πολιτεία. 

Ειδικότερα, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις, κατά τις οποίες ιατρικά διαγνωστικά κέντρα προσφέρουν σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους πακέτο οκτώ rapid test με συνολικό τίμημα στα 55 ή 60 ευρώ ή ακόμα και πακέτο 16 rapid test με συνολική τιμή 100 ή 110 ευρώ. Το μηνιαίο κέρδος για όσους εργαζόμενους επιμένουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι σημαντικό, αφού φτάνει ή και ξεπερνάει το 30% μηνιαίως.

Ωστόσο, γι’ αυτές τις περιπτώσεις εκπρόσωποι των ιατρικών διαγνωστικών κέντρων εκφράζουν επιφυλάξεις για την ποιότητα των αντιδραστηρίων που αναλύουν το δείγμα και ανιχνεύουν την πιθανότητα ο ανεμβολίαστος να είναι ασθενής με κορονοϊό. Όπως υποστηρίζουν, είναι πάρα πολύ δύσκολο το κόστος του κάθε rapid test για το εμβολιαστικό κέντρο να πέσει κάτω από τα 9 ευρώ. 

«Είναι νόμιμο να προσφέρει κάποιο ιατρικό διαγνωστικό κέντρο το rapid test με τιμή χαμηλότερη των δέκα ευρώ. Παρανομία θα υπάρξει, αν το προσφέρει με τιμή υψηλότερη από αυτήν που όρισε το υπουργείο. Ωστόσο, αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν το διαγνωστικό κέντρο, που κάνει σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή των rapid test, να βγάλει το κόστος της εξέτασης. Είναι πολύ δύσκολο το κόστος να πέσει κάτω από τα εννέα ευρώ για κάθε rapid test. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν μπορώ να ξέρω την ποιότητα του αντιδραστηρίου που κάνει την ανάλυση», σημειώνει στο ethnos.gr o A' αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος των κλινικοεργαστηριακών ιατρών και πρόεδρος των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Φώτης Πατσουράκος.

Σαν τα… μανιτάρια ξεφύτρωσαν ιατρικά διαγνωστικά κέντρα

Σε διάφορα σημεία της χώρας και κυρίως κοντά σε πανεπιστημιακές σχόλες αλλά και γενικότερα στα κέντρα των πόλεων, όπου συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων, άνοιξαν σε… μία νύχτα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, στα οποία διενεργούνται rapid test σε εργαζόμενους.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο τα υγείας, αντιλαμβανόμενοι το κέρδος που θα έχουν, νοίκιασαν ακόμα και μικρά καταστήματα λίγων δεκάδων τετραγωνικών μέτρων και διεξάγουν rapid test ακόμα και στο πεζοδρόμιο έξω από αυτά.

Το θέμα είναι, αν τα συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα έχουν αδειοδότηση και πιστοποίηση από την Πολιτεία για τη διεξαγωγή των rapid test ή πρόκειται για επιτήδειους που εξαπατούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Αναφορικά με αυτό ο κ. Πατσουράκος σημειώνει ότι είναι σχεδόν απίθανο να μην έχει άδεια και πιστοποίηση κάποιο διαγνωστικό κέντρο, από τη στιγμή που δηλώνει στην πλατφόρμα της Πολιτείας το αποτέλεσμα του rapid test. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν παρεισφρήσει και επιτήδειοι και γι’ αυτό συνιστά τους πολίτες, αν έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία για οποιοδήποτε ιατρικό διαγνωστικό κέντρο, να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή μέσω e-mail με τον ιατρικό σύλλογο της περιοχής τους, προκειμένου να διαπιστώσουν, αν είναι αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο. 

«Κάνουν χρήση του νόμου που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού και ο οποίος, λόγω της έκρυθμης κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας, δίνει τη δυνατότητα στα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα να διεξάγουν οπουδήποτε rapid test. Ακόμα και σε μία πλατεία μπορεί να γίνει αυτό, βέβαια, μετά από άδεια του δήμου. Φυσικά, αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο τα αδειοδοτημένα και πιστοποιημένα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα. Όποιος πολίτης έχει οποιαδήποτε αμφιβολία για την πιστοποίηση κάποιου διαγνωστικού κέντρου, μπορεί να επικοινωνήσει με e-mail ή τηλεφωνικά με τον τοπικό ιατρικό σύλλογο που διαθέτει τα αρχεία. Με e-mail είναι καλύτερα, διότι τα γραπτά μένουν. Ωστόσο, θεωρώ λίγο απίθανο κάποιο διαγνωστικό κέντρο που πραγματοποιεί rapid test και δηλώνει το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, να μην έχει άδεια και πιστοποίηση», σημειώνει ο κ. Πατσουράκος.  

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στην Κερατέα - Κοντά σε σπίτια η πυρκαγιά

«Ημουν με τα γελάδια»: O Ντάλτον - κτηνοτρόφος στο OPEN για τον διάλογο με Μητσοτάκη

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται ανατροπή - Τι είναι στο τραπέζι και πώς θα υπολογίζεται

Ραντεβού για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr - Άνοιξε η πλατφόρμα για 285.000 για τρίτη δόση

Νέα Μέτρα – Εστίαση: Με αρνητικό rapid test ανήλικοι 12 – 17 ετών σε κλειστούς χώρους

rapid testΚορονοϊόςδιαγνωστικά κέντρα