Ελλάδα|14.09.2021 22:37

Ζώα συντροφιάς: Πυρά από φορείς και αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο

Μαρία Λιλιοπούλου

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και σχεδόν του συνόλου των υπολοίπων φορέων που είχαν κληθεί κατά τις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, συγκέντρωσε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί αύριο Τετάρτη στην ολομέλεια προς ψήφιση.

«Αγκάθι» για τους δήμους αποτελεί το ζήτημα της χρηματοδότησης, ενώ από την πλευρά τους οι κτηνίατροι του Δημοσίου και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη μεταφορά αρμοδιοτητων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Δυσαρέσκεια από οργανώσεις και κυνηγούς - Το στηρίζουν οι ερασιτέχνες εκτροφείς

Δυσαρεστημένοι εμφανίστηκαν επίσης τόσο οι εκπρόσωποι των ζωοφιλικών οργανώσεων κυρίως ως προς το ζήτημα των στειρώσεων και της λήψης γενετικού υλικού έναντι 150 ευρώ όσο και οι κυνηγοί, ενώ οι μοναδικοί εκ των φορέων που φαίνεται να έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ήταν οι ερασιτέχνες εκτροφείς, ο εκπρόσωπος των οποίων σημείωσε ότι στην τελική μορφή του σχεδίου νόμου έγιναν δεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις τους. Από την πλευρά τους οι ιδιώτες κτηνίατροι σημείωσαν ότι πολλές από τις παρατηρήσεις τους εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο.

Αρκετοί, πάντως, έκαναν λόγο για έντονο παρασκήνιο και εν κρυπτώ διαβουλεύσεις όσο προετοιμαζόταν το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Την ίδια στιγμή μία απρόσμενη αντίδραση ήρθε από το Ινστιτούτο Παστέρ και τα αλλα ερευνητικά εργαστήρια καθώς σε μία εκ των διατάξεων αναφέρεται η απαγόρευση της εκτροφής τρωκτικών και ειδών νυφίτσας για παραγωγή ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών», η οποία μάλιστα εφόσον διαπιστωθεί τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ ανά ζώο. Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου κατέθεσε στα πρακτικά υπόμνημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, το οποίο καλεί στην απόσυρση της διάταξης, η οποία εφόσον παραμείνει «θα βάλει ταφόπλακα στη βιοιατρική έρευνα στην Ελλάδα όχι μόνο από το Ινστιτούτο Παστέρ αλλά και όλων των ερευνητικών κέντρων της χώρας που συνυπογράφουν το υπόμνημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε αλλαγή ως προς το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα με την έρευνα, η οποία θα κατατεθεί αύριο μαζί με τις υπόλοιπες νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Σχολιάζοντας το κύμα επικρίσεων που δέχτηκε το σχέδιο νόμου, επανέλαβε ότι βασική φιλοσοφία του υπουργειου ήταν να ακούσει όλους τους φορείς «και να τηρήσουμε την προεκλογική μας δέσμευση η οποία εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό και ήταν ξεκάθαρη από το 2018», όπως είπε.

Οι αντιδράσεις των φορέων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟY, πρόεδρος ΚΕΔΕ

Την εκτίμηση του κόστους των καταφυγίων, των αποτεφρωτηρίων και όλων των υποδομών που θα απαιτηθούν από τους δήμους, ζήτησε ο κ. Παπαστεργίου. Επιπλέον σημείωσε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η διάταξη με την οποία ορίζεται ότι με 300 ευρώ για σκύλους ή 100 ευρώ για γάτες θα μπορεί ένας ιδιοκτήτης ζώου να τα αφήσει στο δημοτικό καταφύγιο.

«Φοβόμαστε σοβαρά ότι θα γεμίσουμε με ζώα και κυρίως με σκυλιά. Θα πρέπει να αλλαχθεί οπωσδήποτε η παράγραφος αυτή, να υπάρχει πολύ αυστηρή τήρηση προϋποθέσεων, όπως ας πούμε η αδυναμία να κρατήσει κάποιος το ζώο συντροφιάς λόγω ηλικίας ή λόγω μετακόμισης σε άλλη χώρα και όχι απλά με 300 ευρώ να αφήνουν τα ζώα» τόνισε.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που ανακύπτουν, επεσήμανε ότι εκτός της χρηματοδότησης, υπάρχει και έλλειψη προσωπικού καθώς τα καταφύγια θα πρέπει να μένουν ανοιχτά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς, αφεθήκαμε «βορά στις ορέξεις διαφόρων» . Και δεν μιλώ για τους ανθρώπους, οι οποίοι με πραγματική αγάπη και σε υγιή φάση ασχολούνται με τα ζώα συντροφιάς». Μίλησε για τα σποτάκια τα οποία παίζουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς αναφέροντας: «πάτε τον δήμαρχο σας στον εισαγγελέα, γιατί πληρώνεται ο δήμος σας, να κάνει όλα αυτά. Για να ξέρουμε λίγο όσο δεν έχετε την εμπειρία ή δεν έχετε δει τα νούμερα, ότι οι Δήμοι κάθε χρόνο παίρνουν όλοι μαζί 600.000 ευρώ. Ο Δήμος μας, ως Δήμος Τρικκαίων έπαιρνε για όλο το χρόνο 2.700 ευρώ και ήταν αυτός ο Δήμος και αυτός ο Δήμαρχος, που κάποιοι καλούσαν να τον πάνε στον εισαγγελέα, την ώρα που δίνει πάνω από 100.000 ευρώ, γιατί το κράτος μας έδινε δηλαδή σε 2.700 ευρώ και εκεί πρέπει να μας προστατέψετε», κατέληξε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΤΤΑΚΗΣ (Συνήγορος του Πολίτη)

Στη διάταξη που αφορά την ευθανασία αδέσποτου ζώου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Συνήγος του Πολίτη σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να είναι και να αναφέρεται στο νόμο, πλήρως τεκμηριωμένη και αναλυτική. Προτείνουμε δε, επίσης, να δημοσιοποιείται μαζί με την ανάρτηση της σχετικής απόφασης, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια».

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων, είπε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί η αναγκαιότητα πρόβλεψης, σταδιακής εκταμίευσης του ποσού των επιχορηγήσεων, κατόπιν ελέγχων, για την πορεία των προβλεπόμενων έργων, προκειμένου οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης των απαραίτητων έργων.

Ο κ. Ποττάκης επανέφερε την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη, για την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση του περιορισμού ως προς το μέγιστο αριθμό ζώων συντροφιάς ανά οικία, με κριτήρια βάσει του είδους του ζώου και του τύπου της κατοικίας. «Δεν προτείνουμε να επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών, ακόμα και όταν αυτή εκφράζεται μέσω γενικής συνέλευσης συνιδιοκτητών και αποτυπώνεται στον κανονισμό μιας πολυκατοικίας, δεδομένου ότι δεν αφορά μόνο τους συνιδιοκτήτες, αλλά και τους περιοίκους. Παράλληλα, βέβαια, προτείνουμε ότι αν γίνει δεκτή η θέσπιση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ζώων συντροφιάς ανά οικία, αυτό να μην έχει αναδρομική ισχύ».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων - Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.)

Σκληρή κριτική για την κατάργηση της απαίτησης του νόμου 4039 του 2012 για αδειοδότηση και έλεγχο των ερασιτεχνών εκτροφέων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες έκανε ο κ. Κακκαβάς λέγοντας πως «βάζετε το λύκο, να φυλάει τα πρόβατα, δηλαδή, τους συλλόγους να ελέγχουν τους εαυτούς τους».

Ο ίδιος σημείωσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τα ζώα συντροφιάς παραδίδονται σε οικονομικά συμφέροντα χωρίς έλεγχο, ενώ αναφερόμενος στις στειρώσεις τόνισε: «Υποτίθεται ότι επιβάλλετε την υποχρεωτική στείρωση, για την αντιμετώπιση των αδέσποτων και στην πραγματικότητα επιβάλλετε 150 ευρώ χαράτσι στη γιαγιά, που έχει μια γάτα και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ξέρετε πολύ καλά, που βρίσκονται αυτή την εποχή».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΜΑΛΗΣ (Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Στην άρνηση του κ. Πέτσα να συναντηθεί με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε ο κ. Μάμαλης ζητώντας από τον αναπληρωτή υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο. «Ο κ. Πέτσας δεν άκουσε, γι’ αυτό κατέθεσε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να αποσυρθεί. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει όλη την κοινωνία απέναντί του και ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αποτύχει στην εφαρμογή του. Το είπε και ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., το είπαν και οι φιλοζωικές οργανώσεις, το είπαν όλοι. Θα το δείτε και στην πράξη».

Ο κ. Μάμαλης υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο το Υπουργείο Εσωτερικών να υποκαθιστά τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για τα αδέσποτα, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ αναρωτήθηκε αν «ο οποιοσδήποτε βρίσκει ένα αδέσποτο πάει και το δηλώνει χωρίς να μας λέει από πού το βγήκε; Είναι μήπως ένας τρόπος να παρακάμψουμε άλλες συμπεριφορές». Προσέθεσε μάλιστα πως με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά νομιμοποιείται η εμπορία ζώων με αντίτιμο: «Υποκρύπτεται εμπορική συναλλαγή όταν βάζετε τα έξοδα σίτισης και φύλαξης. Είναι μεγάλο λάθος, γιατί αυτό θα οριστεί όπως θέλει ο καθένας. Άρα υπάρχει αντίτιμο, μην μας λέτε ότι δεν υπάρχει. Ουσιαστικά νομιμοποιείτε την εμπορία ζώων με αντίτιμο».

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων – ΠΕΚΔΥ)

«Για πρώτη φορά σ’ αυτό το νομοσχέδιο τον πρώτο λόγο δεν είχαν οι επιστήμονες και οι υπηρεσίες τους, αλλά οι ΜΚΟ και οι εκτροφείς» σημείωσε η κυρία Ζαφειροπούλου κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του ρόλου των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στην υγεία και την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταρτίζει και θα εφαρμόζει προγράμματα ελέγχου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, χωρίς τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων που είναι αρμόδια για το πρόγραμμα ελέγχου και έγκρισης της λύσσας.

Σχολιάζοντας τον νεο θεσμό της αναδοχής, υπογράμμισε ότι «είναι η μαύρη τρύπα της ιχνηλασιμότητας και της προστασίας των ζώων. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση και δεν ορίζεται καμία προϋπόθεση που θα πρέπει να πληροί κάποιος, για να οριστεί ανάδοχος. Κάθε πολίτης θα μπορεί να υπογράψει σύμβαση αναδοχής με κάποιο φιλοζωïκό ή ιδιωτικό καταφύγιο και να έχει ένα ή περισσότερα ζώα, για τα οποία δεν θα έχει υποχρεώσεις, αφού αυτά θα είναι αδέσποτα και όλες οι υποχρεώσεις θα βαρύνουν τον οικείο δήμο. Ουσιαστικά, με τον θεσμό του αναδόχου, καταστρατηγείται όλη η νομοθεσία για την προστασία των ζώων».

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ (Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου)

Την ικανοποίηση των ιδιωτων κτηνιάτρων για το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία υιοθετήθηκαν οι απόψεις του Συλλογου, εξέφρασε η κυρία Τραχήλη. Στα σημεία αυτά συμπεριλαμβάνεται η άρση της απαγόρευσης να προβαίνει ο κτηνίατρος σε εξέταση και θεραπεία κάθε ζώου ανεξαρτήτως ύπαρξης σήμανσης, στην απάλειψη της διάταξης περί δυνατότητας στείρωσης σε κινητές μονάδες και το σημαντικότερο «στην ουσία έγινε αποδεκτή η αντίθεσή μας στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης στα ζώα συντροφιάς, μια πρόβλεψη η οποία ήταν πραγματικά αντιεπιστημονική και αντισυνταγματική. Αντιεπιστημονική γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι τα ζώα έχουν συναισθηματική νοημοσύνη και η αναπαραγωγή αποτελεί φυσική συνέχεια των ζωντανών οργανισμών και ταυτόχρονα δημιουργεί και αρκετά προβλήματα» είπε η κυρία Τραχήλη.

Η ίδια, πάντως, επανέλαβε το πάγιο αίτημα του συλλόγου η διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής να τηρείται στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ενώ ζήτησε η βάση δεδομένων για τα ζώα στα οποία δεν θα γίνεται στείρωση να λειτουργήσει στις δύο κτηνιατρικές σχολές.

Οι οικολόγοι και οι κυνηγοί

ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΛΦΕΣΗ (Προέδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας):

Για «θλιβερό παρασκήνιο του νομοσχεδίου» μίλησε η κυρία Μολφέση επισημαίνοντας ότι «Πρώτη φορά βλέπουμε νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων να δουλεύεται μυστικά, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς συνεργασία με επιστήμονες και θεσμικούς φορείς, από άτομα που δεν έχουν ειδικές γνώσεις και χωρίς επίσημη αρμοδιότητα. Αναμενόμενο το αποτέλεσμα».

Ειδική μνεία έκανε στο ζήτημα της υποχρεωτικής αποστολής γενετικού υλικού μέσω του οποίου θα ταυτοποιείται «υποτίθεται η μάνα ενός εγκαταλελειμμένου κουταβιού και θα αποστέλλεται το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να πληρώνει 150 ευρώ ανά ζώο, για κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο και δεν στέκει ούτε επιστημονικά ούτε οικονομικά. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η μάνα ενός εγκαταλελειμμένου κουταβιού μέσω του DNA του. Μόνο ενδείξεις μπορεί να δώσει η εξετάσεις αυτή. Με ενδείξεις θα στέλνετε πρόστιμο στους πολίτες;» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Θέλετε να χρηματοδοτήσετε τους δήμους, κάντε το. Θέλετε να δώσετε 2 εκατομμύρια σε εργαστήριο DNA, κάντε το. Αλλά, μην προφασίζεστε ότι το κάνετε για την προστασία των ζώων».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος):

Για την παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς μίλησε ο κ. Παλαιοδήμος με αφορμή τη δυνατότητα διαγραφής των στοιχείων του ζώου από το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς μετά από τρία έτη και εφόσον δεν έχει δώσει σημεία ζωής: «Η διάταξη αυτή λειτουργεί ως Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για αδέσποτα ζώα τα οποία έχουν περισυλλεγεί από Σωματεία και Φυσικά Πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς και τα οποία προχωρούν στην αφαίρεση του microchip και στην τοποθέτηση νέου» σημείωσε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για θεσμοθέτηση του «επαγγελματία εθελοντή», αφού «μπορεί να περισυλλέγει αθρόα και χωρίς καμία κρατική εποπτεία τα αδέσποτα και είτε θα τα διαχειρίζεται ως αδέσποτα, θα τα καταγράφει στο όνομά του απευθείας, θα τα συγκεντρώνει σε περιφραγμένους χώρους που, πλέον, με τις φωτογραφικές διατάξεις νομιμοποιούνται και στη συνέχεια θα τα μεταβιβάζει έναντι αντιτίμου».

Ως προς το θεσμό του αναδόχου ανέφερε ότι «θεσμοθετείται ο επαγγελματίας φιλόζωος, που φιλοξενεί ζώα χωρίς να τα υιοθετεί, ώστε να μην αναλάβει πλήρως την ευθύνη για αυτά και νομιμοποιείται η διατήρηση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομα καταφύγια».

ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑΚΗ (Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας):

«Γραφειοκρατικό, περίπλοκο, ανεφάρμοστο στις όποιες λίγες θετικές προβλέψεις έχει, αφού δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου, απόλυτα εφαρμόσιμο όμως στις αρνητικές του», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η κυρία Μπομπολάκη.

Προσέθεσε ότι «το πλέγμα που διατρέχει όλη τη ραχοκοκαλιά του νομοσχεδίου είναι βαθιά αντιφιλοζωικό, μη σύγχρονο και αντιευρωπαϊκό. Θα κλείνουμε τα ζώα στα κυνοκομεία για να μη φαίνονται και ενοχλούνται οι ψηφοφόροι», τόνισε ζητώντας να αλλάξει είτε να αποσυρθεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος):

Την εξαίρεση των κυνηγετικών σκύλων από την υποχρέωση της λήψης και αποστολής γενετικού υλικού, η οποία είναι βάσει του νομοσχεδίου, η εναλλακτική λύση για την μη υποχρεωτική στείρωση του ζώου, ζήτησαν οι κυνηγοί.

Ο κ. Αραμπατζής αναφέρθηκε και στις επιπλέον ποινές που προβλέπονται για τους κυνηγούς προειδοποιώντας ότι αν η συγκεκριμένη διάταξη δεν απαλειφθεί εγκαίρως με πρωτοβουλία του νομοθέτη, «ως πρόεδρος της ΚΣΕ σας δηλώνω σήμερα ότι θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα στο Συμβούλιο Επικρατείας για να απαλειφθεί αυτή η διάκριση που αντιμετωπίζει άμεσα τους Έλληνες κυνηγούς σε σχέση με τους άλλους κατόχους κατοικίδιων ζώων».

Όλες οι ειδήσεις

Σχολεία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαμαρτύρονται για τα μέτρα με συλλαλητήριο

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος για πανδημία: Φοβόμαστε τον Οκτώβρη και κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα

Νέα μαθήματα στα σχολεία: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική αγωγή

Σκρέκας: Από 1 έως 2 ευρώ τον μήνα η αύξηση στο ρεύμα

Ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας - Με βαρύ οπλισμό οι δράστες

υπουργείο Εσωτερικώννομοσχέδιοαδέσποτα ζώαζώα συντροφιάς