Ελλάδα|15.09.2021 22:51

Ανοίγει ο δρόμος για αγώνες αυτοκινήτων στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Καλλίδρομο

Μαρία Λιλιοπούλου

Τη δυνατότητα να διεξάγονται στο εξής αγώνες αυτοκινήτων στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Καλλίδρομου υπό την προυπόθεση ότι αυτοί θα είναι διεθνείς και δε θα ξεπερνούν σε διάρκεια τις 4 ημέρες το χρόνο, ενώ θα λαμβάνονται μέτρα προστασίας για το περιβαλλον, δίνει η τροποποίηση παλαιότερης υπουργικής απόφασης, στον απόηχο της διοργάνωσης του «Ράλι Ακρόπολις 2021».

Η απόφαση είχε υπογραφεί από τις 22 Ιουλίου 2021 από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διοργάνωση του Ράλι, αλλά αναρτήθηκε μόλις σήμερα Τετάρτη στη Διαύγεια και τροποποιεί παλαιότερη και αυστηρότερη (του 2020) για τον καθορισμό όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης με κωδικό GR 2440006 και ονομασία τόπου «Όρος Καλλίδρομο» των Δήμων Καμένων Βούρλων, Λαμίας και Αμφίκλειας - Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία απαγόρευε τη διεξαγωγή κάθε αγώνα. Οριζε συγκεκριμένα ότι στην περιοχή «δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών».

Με τη νέα απόφαση παρέχεται υπό προυποθέσεις αυτή η δυνατότητα, καθώς στο τροποποιημένο πλέον άρθρο επισημαίνεται ότι: «Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων αυτοκινήτου διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πολιτείας και αναγνωρισμένης διεθνούς ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού. Με ευθύνη της διοργανώτριας αρχής και τη συνδρομή των αρμόδιων κρατικών οργάνων, λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ενώ απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και κάθε άλλου είδους υποδομής για τη διευκόλυνση των αγώνων. Η διεξαγωγή των αγώνων δεν μπορεί να ξεπερνά τις 4 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος».

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω απόφαση δεν ορίζονται συγκεκριμένα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Αναφορικά με το φετινό ράλι Ακρόπολις, πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει με ανακοίνωσή του ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διοργάνωσης στα ελληνικά βουνά ήταν «το ελάχιστο δυνατό», ενώ η διοργάνωση επιβραβεύτηκε και με πιστοποίηση «2 αστέρων».

Αυτό διαπιστώθηκε – όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση - κατά την επιτόπια αυτοψία της Ομάδας Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, που σχηματίστηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, τον Δήμο Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου, και το Δασαρχείο Λαμίας.

Οπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του, δεδομένου ότι ο αγώνας είχε σχεδιαστεί να διασχίσει την ειδική διαδρομή μεταξύ Ελευθεροχωρίου και Μενδενίτσας, η οποία εμπίπτει εξολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής Ειδική Ζώνη Διατήρησης ΕΖΔ GR2440006, «ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, η ομάδα εργασίας, στηριζόμενη στο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, που είχε εκπονηθεί από την οργανωτική επιτροπή, προγραμμάτισε και υλοποίησε τις εξής ενέργειες:

- τον περιορισμό και τη διαχείριση απορριμμάτων και λοιπών αποβλήτων των θεατών του αγώνα, με πυκνή τοποθέτηση κάδων ειδικής σήμανσης καθ’ όλη την έκταση της διαδρομής, δίνοντας έμφαση σε σημεία, όπου βάσει προηγούμενης εμπειρίας προβλεπόταν μεγαλύτερη συγκέντρωση θεατών.

- την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και για την αποφυγή απόρριψης σκουπιδιών, πρόκλησης φωτιάς ή κοπής κλαδιών, ώστε να διαφυλαχθεί η περιοχή.

- τη σύσταση αποφυγής διέλευσης τροχοφόρων σε προστατευόμενους οικότοπους, όπως ο εποχικός υγρότοπος της Νεβρόπολης, που είναι εξαιρετικά σημαντικός σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας του Παραρτήματος I της Οδηγίας 92/43/EΟΚ με ονομασία «Μεσογειακά Εποχικά Τέλματα» (3170*). Ελάχιστοι επισκέπτες κινήθηκαν πρόσκαιρα με τα τροχοφόρα τους στην εσωτερική περίμετρο του υγροτόπου την ημέρα του αγώνα.

Οι θεατές του «ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις» ανταποκρίθηκαν θετικά στις συστάσεις της Ομάδας Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και διαχειρίστηκαν με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον τα απορρίμματά τους χωρίς να επιβαρύνουν την περιοχή, η οποία καθαρίστηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα από τα συνεργεία των εμπλεκόμενων Δήμων, υπό την επίβλεψη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021.

Η ξεχωριστή βαρύτητα που δόθηκε φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στην πρόληψη μέτρων για την αποφυγή πιθανής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης επιβραβεύτηκε με την «Πιστοποίηση 2 Αστέρων» που απονεμήθηκε στη διοργάνωση του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής πιστοποίησης, το οποίο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και περιλαμβάνει αξιολόγηση σε 13 περιβαλλοντικούς τομείς κάθε αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC).

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021, με την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής καλών περιβαλλοντικών πρακτικών, προωθώντας τη συνεργασία διοργανωτών, κοινού και τοπικής κοινωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός χωράει στο φυσικό περιβάλλον με αυστηρούς κανόνες και σχολαστική εποπτεία», επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα - Κοντά στο lockdown

Αρκουμανέας: 1 στα 4 κρούσματα είναι έως 17 ετών

Επίθεση με βιτριόλι: Διακοπή στη δίκη - Μετατροπή κατηγορίας θα ζητήσει η κατηγορούμενη

Σχολεία: Καλούνται και οι εκπαιδευτικοί για τρίτη δόση εμβολίου

περιβάλλονΡάλι Ακρόπολιςαγώνες αυτοκινήτωνυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας