Ελλάδα|21.09.2021 20:24

Ζακ Κωστόπουλος: Τρία χρόνια από τη δολοφονία του – Το χρονικό και οι αντιδράσεις

Newsroom

Πρόκειται για έναν θάνατο που στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 συντάραξε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε μια έντονη δημόσια συζήτηση μιας και -εκτός των άλλων- ο Ζακ Κωστόπουλος υπήρξε ακτιβιστής και ενεργό μέλος για τα δικαιώματα της LGTBQ κοινότητας. Ο Ζαχαρίας «Ζακ» Κωστόπουλος γεννήθηκε στις Η.Π.Α. το 1985 από Έλληνες μετανάστες, ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία επτά ετών, έφυγε ξανά στο εξωτερικό και επέστρεψε.

Σπούδασε υποκριτική και μάρκετινγκ. Είχε εργαστεί στο «Athens Check Point» (κέντρο πρόληψης για τον ιό HIV), πρόσφερε εθελοντική εργασία στη Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος) και αρθρογραφούσε για θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα και τον HIV. Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με το συνδυασμό «Π.Ν.ΟΙΚ.Α».Τα τελευταία χρόνια της ζωής του συμμετείχε σε παραστάσεις drag στην Αθήνα με την περσόνα «Zackie Oh». 

Το χρονικό του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου

Ήταν μεσημέρι Παρασκευής, 21 Σεπτεμβρίου 2018, όταν ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος βρέθηκε μέσα σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ο λόγος και ο τρόπος που βρέθηκε εκεί. Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από το κατάστημα πέρασε μέσα από τη τζαμαρία ενώ παράλληλα, δέχτηκε άγρια χτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν μεσίτη που διατηρεί γραφείο στην περιοχή. Από ένα βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται ο 33χρονος να έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο και στην προσπάθειά του να βγει εμφανίζονται δύο άνδρες να του επιτίθενται με κλωτσιές όταν εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία, με άλλους περαστικούς να κοιτάζουν το περιστατικό αμέτοχοι.

Ένα δεύτερο βίντεο έδειξε την συνέχεια του μοιραίας σκηνής, όπου ο Ζακ αφού έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία, δέχεται τις πρώτες βοήθειες, αλλά δέχεται και μια κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο. Στη συνέχεια αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και ακινητοποιείται από άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι πλέον βρίσκονται κατηγορούμενοι στην υπόθεση. 

Στο εδώλιο προκειμένου να δικαστούν για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, θα καθίσουν ο καταστηματάρχης του κοσμηματοπωλείου και ο μεσίτης ως φυσικοί αυτουργοί, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος.

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου είχε ζητήσει να μετατραπεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ωστόσο το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία οι έξι πρέπει να λογοδοτήσουν για την κατηγορία πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

Τον Νοέμβριο του 2020 αναβλήθηκε επ' αόριστον λόγω κορονοϊού η δίκη του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) της Αθήνας δεν δέχτηκε να τη διακόψει ή να την μεταφερθεί σε άλλη αίθουσα, που θα επέτρεπε μεγαλύτερο αριθμό παρευρισκομένων και θα πληρούσε τα κριτήρια της δημόσιας δίκης.

Σήμερα συμπληρώνονται τρία  χρόνια από τον αποτρόπαιο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και θα πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στη μνήμη του, με βασικό ζητούμενο την απονομή δικαιοσύνης. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie, η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 18:00 στη Γλάδστωνος, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Θα ακολουθήσει στις 19.00 πορεία προς το Σύνταγμα.

«Ψυχή»: Το νέο τραγούδι του Σπύρου Γραμμένου για τον Ζακ

Ο Σπύρος Γραμμένος παρουσιάζει σε δικούς του στίχους και μουσική, το τραγούδι «Ψυχή» από το album του «Δισκός σας». Ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι που ήδη στα live του Σπύρου έχει ξεχωρίσει αλλά και γιατί δεν μας αφήνει να ξεχνάμε… «Ένα πρωί, τον Νοέμβριο του 2017, ξύπνησα στις επτά το πρωί με τους στίχους αυτού του τραγουδιού στο μυαλό μου. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 δολοφονείται ο Ζακ Κωστόπουλος και την επόμενη μέρα, τυχαία, είναι η πρώτη φορά που παίζω ζωντανά αυτό το τραγούδι. Τελειώνοντάς το, όσοι ήμασταν πάνω και κάτω απ' την σκηνή, αισθανθήκαμε πως τραγούδι και γεγονός συνδέθηκαν. "Η Ψυχή" είναι αφιερωμένη σε κάθε ψυχή που αιμορραγεί.» Σ.Γ. #Justice4ZakZackie

«Τρομαγμένο μου»: Το τραγούδι της Άννας Βίσση για τον Ζακ Κωστόπουλο

Miα ομάδα άξιων καλλιτεχνών ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, ένα τραγούδι που βγήκε στον αέρα στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, ακριβώς δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του. Η Άννα Βίσση και η Μπέττυ Βακαλίδου, με τη φωνή της η μία και με το ερμηνευτικό της εκτόπισμα η άλλη, υπηρέτησαν το τραγούδι σε μουσική Γιώργου Καλογερόπουλου και στίχους Λίνας Δημοπούλου.  

Το τραγούδι, που γράφτηκε για τον Ζακ Κωστόπουλο και κυκλοφόρησε από την Panik Gold, έχει τίτλο «Τρομαγμένο Μου» και την είδηση της κυκλοφορίας γνωστοποίησε μέσω των social media ο δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης, γράφοντας: «Είναι συγκινητικό, αν μη τι άλλο, που η Άννα Βίσση έβαλε τη φωνή της σ’ ένα τραγούδι -ορόσημο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Ελλάδα και για τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Όλες οι ειδήσεις

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα: Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ισχυρές ενδείξεις εμπρησμού

ΣΥΡΙΖΑ: Από το επιτελικό στο αποτελεσματικό δημοκρατικό κράτος

ΗΠΑ: Ο κορονοϊός σκότωσε περισσότερους Αμερικανούς από την ισπανική γρίπη

μητέρα Ζακ ΚωστόπουλουΖακ Κωστόπουλοςοικογένεια Ζακ Κωστόπουλου