Ελλάδα|25.09.2021 18:34

Μίκης Θεοδωράκης: Το κλάμα της Μαργαρίτας στο κελί του Μίκη

Κώστας Ασημακόπουλος

Σε κλίμα συγκίνησης η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, παρέδωσε ανθοδέσμη και δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της στο κελί του Μίκη Θεοδωράκη στις παλιές φυλακές Ωρωπού, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει συναυλία στη μνήμη του, έξω από το κελί κράτησης του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο στο ελληνικό τραγούδι, καθώς ήταν εκείνος που έβαλε με τα έργα του την ποίηση σε όλα τα ελληνικά σπίτια και τραγουδήθηκε ίσως όσο κανένας άλλος.

Στη φωτογραφία κάτω ο ο Χριστόφορος Κούτσουρης ξεναγεί στο κελί του Μίκη Θεοδωράκη τους Θανάση Αυγερινό (Αντιπεριφερειάρχης), Στέλιο Πέτσα (αναπ. υπουργό Εσωτερικών), ο Βασίλη Οικονόμου (βουλευτής ΝΔ), ο Χρήστο Σπίρτζη (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) παρουσία του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη.

Μην ξεχνάς τον Ωρωπό

Ο Θεοδωράκης ως κρατούμενος της χούντας πέρασε το κατώφλι των φυλακών Ωρωπού στις 19 Οκτωβρίου 1969 και έμεινε μέχρι τις 13 Απριλίου 1970 και αφού προηγουμένως είχε δημιουργηθεί υπέρ της αποφυλάκισης του παγκόσμιο κίνημα που πίεζε του συνταγματάρχες για την απελευθέρωση του. Στο κελί των φυλακών Ωρωπού εμπνεύστηκε πολλές δημιουργίες του και μεταξύ άλλων το θρυλικό τραγούδι «κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό, μην ξεχνάς τον φασισμό».

Όλες οι ειδήσεις

Πανεπιστήμια: Όλα τα μέτρα για φοιτητές στη δια ζώσης εκπαίδευση ΑΕΙ - Το ΦΕΚ

Κορονοϊός: 2.046 κρούσματα, 33 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών σε αρνητή πατέρα

Κορονοϊός - Δράμα: Πώς φτάσαμε στο lockdown - Oι αντιεμβολιαστές και το εκτός λειτουργίας μηχάνημα PCR

Bitcoin: Η Κίνα απαγορεύει όλες τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

ΩρωπόςΜαργαρίτα ΘεοδωράκηΜίκης Θεοδωράκηςκελί