Ελλάδα|25.09.2021 14:50

Κορονοϊός - Λύματα: Αυξάνεται το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, γιατί ανησυχεί η Βόρεια Ελλάδα

Newsroom

Διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης παρατηρούνται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Τι έδειξαν τα δείγματα

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 22/09 και της Πέμπτης 23/09 είναι:

-Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09.

-Οριακά αυξημένη (11%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 15/09 και Πέμπτης 16/09.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

«Σχεδόν στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας»

Στο 100% φτάνει σχεδόν η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και η πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. 

«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Ωστόσο, σημείωσε ότι ελπίζει το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» και να οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.  

Ο κ. Καπραβέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανεμβολίαστους τονίζοντας ότι πλέον είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. «Η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο εμβολιασμού», επισήμανε. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στην επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια τονίζοντας ότι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 78%. Ωστόσο, όπως σημείωσε στις θεολογικές σχολές το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών δεν ξεπερνά το 43%. «Η εκκλησία πρέπει να πάρει πάνω της το θέμα αυτό», υπογράμμισε.  

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη – Καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ethnos.gr: Μίνι lockdown τώρα

Άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, πριν να είναι αργά και ζήσει η πόλη ξανά τις τραγικές καταστάσεις του περασμένου Νοεμβρίου, με το δεδομένο ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες (δυναμική της πανδημίας, πίεση στο σύστημα υγείας) σήμερα δεν είναι καλοί, ζητάει μέσω του ethnos.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας -–Πνευμονολογίας και διευθυντής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.

Ο καθηγητής, εκτός από τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τη 1:00 τα ξημερώματα μέχρι τις 6:00 το πρωί και την απαγόρευσης μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, προτείνει μέτρα και για την αγορά με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού. Όπως υποστηρίζει, μία επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα συνέβαλε αποτελεσματικά στην αποφυγή ουρών πελατών έξω από τα εμπορικά καταστήματα.

Ο κ. Κιουμής, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα σταλεί κι ένα μήνυμα προς τους πολίτες, ώστε να αποφεύγουν χαλαρές συμπεριφορές, να τηρούν με μεγαλύτερη προσοχή τα ατομικά μέτρα προφύλαξης, αλλά και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Αντίθετη με την Αθήνα η πορεία της Θεσσαλονίκης

Κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας – Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, μία παράμετρος που δείχνει την κακή επιδημιολογική πορεία της Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα, είναι η σύγκρισή της με την Αθήνα. Έτσι, ενώ στην Αθήνα παρατηρείται μία καθοδική πορεία των κρουσμάτων από τις αρχές Αυγούστου και μετά, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, με μικρή αυξητική τάση μετά το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο. Παράλληλα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο, η πρώτη έχει πενταπλάσιο πληθυσμό.

«Η Αθήνα ξεκινάει το φθινόπωρο από καλύτερη εκκίνηση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Για να πάρουν απόφαση οι ειδικοί για λήψη μέτρων σε μία περιοχή, θα πρέπει να εξετάσουν δύο αντικειμενικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η δυναμική της πανδημίας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και το δεύτερο η πίεση στο σύστημα υγείας. Και στα δύο αντικειμενικά στοιχεία η εικόνα της Θεσσαλονίκης δεν είναι καλή. Υπάρχει εδώ και καιρό σταθεροποίηση κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, με μικρή αυξητική τάση μετά το άνοιγμα των σχολείων και την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας έχει φορτωθεί αρκετά. Δυσκολεύεται να απορροφήσει τα κρούσματα, αφού υπάρχει μεγάλη κάλυψη στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και στις απλές κλίνες. Οι ειδικοί πρέπει να βάλουν αυτά τα δύο στοιχεία στο τραπέζι και εκτιμώ ότι πρέπει να ληφθούν τώρα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, με δεδομένο ότι και οι εμβολιασμοί κινούνται με… βήμα σημειωτόν. Αν δε ληφθούν μέτρα άμεσα, φοβάμαι ότι η Θεσσαλονίκη θα μπει ξανά σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια το χειμώνα. Θα αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο κακό και στην υγεία και στην οικονομία», σημειώνει ο κ. Κιουμής.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Σχολεία και Βόρεια Ελλάδα, οι μεγάλες ανησυχίες – Δραστικότερα μέτρα ζητούν οι ειδικοί

Γυναικοκτονία Ρόδος – Νέες αποκαλύψεις: Ο δράστης είχε νοικιάσει αμάξι και παρακολουθούσε τη Δώρα

Κατάργηση του φόρου γονικής παροχής: Πώς θα ωφεληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Παραδείγματα

Κορονοϊός: Σχολεία και Βόρεια Ελλάδα, οι μεγάλες ανησυχίες – Δραστικότερα μέτρα ζητούν οι ειδικοί

Κορονοϊόςκρούσματαλύματαιικό φορτίοΕΟΔΥΘεσσαλονίκη