Ελλάδα|06.04.2019 16:53

Πώς έδωσαν τα χέρια για τον Alpha Βαρδινογιάννης - Κοντομηνάς

Αλέξης Μίχας

Αυτό ανέφερε πριν από λίγη ώρα στο ethnos.gr έμπειρος παρατηρητής των δρώμενων στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Και φυσικά αναφερόταν στην παρουσία του Προέδρου του Star (παράλληλα Προέδρου και της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας), Πάνου Κυριακόπουλου, στο Zάππειο όπου τον Σεπτέμβριο ο Alpha παρουσίασε το πρόγραμμά του. 

Μάλιστα, στη συνέχεια οι κ.κ. Κοντομηνάς και Κυριακόπουλος κάθισαν στην ίδια ροτόντα στο κοκτέιλ πάρτι που ακολούθησε στην «Αίγλη». Και, χαμογελαστοί, απάντησαν στους δημοσιογράφους που τους πλησίασαν πως πρόκειται για στρατηγική συνεργασία Star και Alpha που θα φέρει οφέλη και στους δύο σταθμούς.  Την ίδια, βέβαια, στιγμή διέψευδαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετοχικών αλλαγών είτε στο Star είτε στον Alpha.  

Είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου η μετακόμιση του ενημερωτικού τομέα του Alpha και της πλειοψηφίας των διοικητικών υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις του Star στην Κάτω Κηφισιά καθώς και του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha 9,89. Ταυτόχρονα και αθόρυβα επί της ουσίας συγχωνεύτηκαν οι εταιρείες παραγωγής των δύο τηλεοπτικών σταθμών Green Pixel του Star και Plus Productions του Alpha με την πρώτη εταιρεία να έχει την ευθύνη της παραγωγής των περισσότερων ψυχαγωγικών εκπομπών του Alpha. Παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι της Plus μετακινήθηκαν στην Green. 

Το φλερτ έγινε γάμος

To φλερτ που τελικά κατέληξε λίγο πριν τις 18:00 της Τρίτης, 30 Οκτωβρίου, στο γάμο με την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης είχε ξεκινήσει στην ουσία πριν τον πρώτο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που τελικά ακυρώθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.  

Βέβαια, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Star,  Star Investments S.A. από το 2011 όταν ξεκίνησε να κορυφώνεται η οικονομική κρίση αλλά και η μεγάλη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης αναζητούσε στρατηγικές συνεργασίες.  To 2012 και ενώ τα πρώτα οικονομικά προβλήματα ήταν ορατά στο Mega μέλη της διοίκησης του Star φέρονται να πρότειναν τη μετακόμιση του Μεγάλου Καναλιού στην Κάτω Κηφισιά, πρόταση που απορρίφθηκε από τους δύο εκ των τριών βασικών μετόχων της Τηλέτυπος Α.Ε.

Το 2014 κυκλοφόρησε ένα σενάριο τριπλής συγκατοίκησης Μega – Star και ΣΚΑΪ με τη συμμετοχή στο σχήμα του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου του Γιάννη Αλαφούζου, το οποίο ουδέποτε επιβεβαιώθηκε.  Το Σεπτέμβριο του 2016 και ενώ Star και Alpha δεν είχαν καταφέρει στην ακυρωθείσα δημοπρασία να εξασφαλίσουν τηλεοπτική άδεια ο ιδιοκτήτης του Alpha, Δημήτρης Κοντομηνάς, προχώρησε σε συζητήσεις με τον Γιάννη Αλαφούζο για την πώληση του Alpha. 

Για την ιστορία, ο πρώτος ΣΚΑΪ είναι ο σημερινός Alpha, μιας και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η οικογένεια Αλαφούζου είχε πουλήσει τον τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος μετονομάστηκε αρχικά σε A – Sky και εν συνεχεία σε Alpha.  Μερικούς μήνες μετά την πτώση στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο (ΣτΕ) του πρώτου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ξεκίνησαν και οι ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ Alpha και Star, που είχαν ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση για την εξαγορά.

Δημήτρης ΚοντομηνάςStarAlpha TVΓιάννης Βαρδινογιάννης