Ελλάδα|29.09.2021 15:57

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια σε σχολείο στη Σταυρούπολη – Παρέμβαση εισαγγελέα ζητεί η Κεραμέως

Τίμος Φακαλής

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα σοβαρά επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, που είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμό μαθητών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 23 προσαγωγές εκ των οποίων οι 5 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι ανήλικοι συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να μπουν στο σχολείο και βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια.

Οργή Κεραμέως: Ζητεί παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του ανέφερε ότι: «Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

«Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης. Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Τα επεισόδια που ξεκίνησαν πάλι σήμερα το πρωί προκάλεσα την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ καθώς έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση φοιτητών, σε απάντηση της χθεσινής βίαιης επίθεσης που δέχτηκαν από κουκουλοφόρους. Οι αστυνομικοί έκαναν 5 προσαγωγές ατόμων που βρίσκονταν εντός του σχολείου, εκ των οποίων τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στην κατοχή του ενός συλληφθέντα βρέθηκε μάλιστα ένα μαχαίρι, ενώ ένας άλλος είχε πάνω του κόφτη».

Άγρια επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ

Η παρέμβαση της υπουργού Παιδείας έρχεται έπειτα από τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα άγριων επεισοδίων έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Δύο μαθητές καταγγέλλουν πως δέχτηκαν μπούλινγκ από συμμαθητές τους όταν διαφώνησαν μαζί τους. Στο μεταξύ, μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο απ' αυτούς τους παρέλαβε το ΕΚΑΒ.  Μια κοπέλα δέχτηκε απειλές και της τράβηξαν τα μαλλιά. Το ίδιο συνέβη και με ένα παιδί της Γ' Λυκείου. Οι δύο μαθητές δήλωσαν πως οι κουκουλοφόροι είναι μαθητές οι οποίοι συνεπικουρούνται από εξωσχολικούς.  Η Σίσσυ Πολυκάρπου από την 5η ΕΛΜΕ δήλωσε πως οι επιτιθέμενοι χτύπησαν μια κοπέλα του 15μελούς επειδή διαφωνούσε με τις απόψεις τους.

ethnos.gr
ethnos.gr
Ethnos.gr/Τίμος Φακαλής

Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών, με τον προαύλιο χώρο του σχολείου να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Πρόκειται επί της ουσίας για επανάληψη των χθεσινών επεισοδίων που σημειώθηκαν και πάλι έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Οι αστυνομικοί έκαναν φραγμό γύρω από το σχολείο ώστε να μην πλησιάσουν εκ νέου οι συγκεντρωμένοι φοιτητές

Τι δηλώνουν πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο

Mιλώντας για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή, πολίτης που συμμετείχε στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις δήλωσε: «Σήμερα μέλη της ΚΝΕ, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς της πόλης, εκπαιδευτικοί, άλλοι φορείς του εργατικού κινήματος της Κεντρικής Μακεδονίας ήμασταν από το πρωί έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης προκειμένου να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους μαθητές των σχολείων που βίωσαν τραγικές στιγμές όταν ακροδεξιά φασιστικά χουλιγκάνικα εξαπέλυσαν επίθεση μέσα από το σχολείο σε φοιητητική διαδήλωση που γινόταν.

Το πιο τραγικό περιστατικό έγινε σήμερα με το σκηνικό επίθεσης που στήθηκε με αρκετές βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα στα χέρια. Οι άνθρωποι που επιτέθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν τους επιτιθέμενους, ψέκασαν τους διαδηλωτές, έκλεισαν τον δρόμο ενώ μεγάλη ευθύνη έχει και η διεύθυνση του σχολείου η οποία δεν κατονομάζει ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά. Ο ελληνικός λαός όμως πρέπει να ξέρει. Στόχος είναι να ενδυναμωθεί ο κάθε χώρος δουλειάς. Ο λαός έχει δύναμη». 

Ηλιόπουλος: Ευθύνη της κυβέρνησης η έκρηξη νεοναζιστικής βίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζει ότι «με την κάλυψη της Χρυσής Αυγήςνεοναζί έχουν μετατρέψει το Λύκειο σε πεδίο μάχης» και κατηγορεί την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι έχει «τεράστιες ευθύνες για την έκρηξη νεοναζιστικής βίας». Παράλληλα, αναφέρει ότι τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας «παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο».

«Εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγήςνεοναζί έχουν μετατρέψει Λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ. Η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ. 

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας. Η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για ποιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους. Τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο.  Η κοινωνία θα παλέψει και θα νικήσει ξανά τους νεοναζί, ούτε βήμα πίσω»!

ΚΚΕ: Εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων, εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων

«Καταγγέλλουμε την εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων, εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων με ξύλα, λοστάρια, πέτρες, ακόμα και βόμβες μολότοφ, μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενάντια σε γονείς, μαθητές και φοιτητές», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη στάση της αστυνομίας, λέγοντας ότι «την ώρα της επίθεσης των φασιστικών ομάδων οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές και έκαναν πλάτη στις φασιστικές δυνάμεις», και καταλογίζει ευθύνες στη διεύθυνση του σχολείου και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί, όπως τονίζει, «με την ανοχή τους το σχολείο μετατράπηκε σε ορμητήριο των φασιστών με τους μαθητές που πήγαν το πρωί να κάνουν το μάθημά τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο κτήριο».

Το ΚΚΕ ζητάει από την κυβέρνηση «να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της» και καλεί στο συλλαλητήριο που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς, το απόγευμα, στην πλατεία Τερψιθέας.

Όλες οι ειδήσεις

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Αλλαγή συσχετισμών με Τουρκία ή κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Θεσσαλονίκη: Νέα επεισόδια έξω από το σχολείο στη Σταυρούπολη

«Σαρώνονται» οι Διοικητές Νοσοκομείων με νέα αξιολόγηση – Πώς το επιτελικό κράτος «φρενάρει» τις απομακρύνσεις

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Μια ανάσα από το «κόκκινο» - Κοντά σε μίνι lockdown

Τα «απόνερα» της πανδημίας: Αυξήθηκαν κατάθλιψη και άγχος – Τι λέει ο πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας στο ethnos.gr

ΕΠΑΛΘεσσαλονίκηεπεισόδιαΝίκη ΚεραμέωςΣταυρούπολη