Ελλάδα|30.09.2021 13:15

Διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, πολυϊατρεία: Κλειστά 12 Οκτωβρίου - 24ωρη απεργία λόγω clawback

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν την Τρίτη 12 Οκτώβρη τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα Πολυϊατρεία αλλά και οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί εξαιτίας των υπέρογκων επιστροφών που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ με την μορφή του clawback. Πρόκειται για την υποχρεωτική και αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Ο κλάδος εδώ και καιρό διαμαρτύρεται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι υποχρεώνεται να επιστρέψει χρήματα στον ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς ο Οργανισμός έχει συγκεκριμένα κονδύλια να δαπανήσει τα οποία εάν ξεπεραστούν τα χρήματα επιστρέφονται αυτομάτως και οι εξετάσεις δεν αποζημιώνονται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί – όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου – κλήθηκαν εν μέσω πανδημίας να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ χωρίς όμως να προστεθούν κονδύλια στον οργανισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι για τον περασμένο Ιούνιο το ποσοστό του clawback που καλούνται να επιστρέψουν τα διαγνωστικά κέντρα είναι περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις μικροβιολογικές για τον Ιούνιο ήταν 20.432.500 ευρώ και συνολικά υποβλήθηκαν παραστατικά από τα διαγνωστικά προς τον Οργανισμό ύψους 33.754.210 ευρώ.

Να υπενθυμιστεί ότι ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πρόσθεσε περίπου 30 εκατ. ευρώ στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων για τα έτη 2020 και 2021 ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον επισκέψεις των ασφαλισμένων που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και όχι στον δημόσιο λόγω της πανδημίας. Ωστόσο τα κονδύλια αυτά δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα.

Και αυτό διότι ο κλάδος εδώ και 9 χρόνια δέχεται περικοπές στις εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει και ζητά να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Όλες οι ειδήσεις

Επίθεση με βιτριόλι – Συγκλονίζει η κατάθεση της Ιωάννας: Ήταν φρικτοί οι πόνοι

Τραγωδία στον Βόλο: Μητέρα και γιος πέθαναν από κορονοϊό με διαφορά λίγων ημερών

Παγόσπιτα στο Τατόι: Η «παγωμένη» αποκάλυψη μέσα από την πύρινη λαίλαπα στα βασιλικά κτήματα

Κορονοϊός – Ανησυχία από τη διασπορά: Απαγόρευση παρελάσεων ζητούν οι ειδικοί - Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρξει οριζόντια απόφαση

διαγνωστικά κέντραιατρείααπεργία