Ελλάδα|30.09.2021 20:57

Επεισόδια ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Το προφίλ των συλληφθέντων και τα φυλλάδια της Χρυσής Αυγής

Newsroom

Αναστάτωση και την Πέμπτη στη Σταυρούπολη, μετά τα άγρια επεισόδια στο ΕΠΑΛ, τους τραυματισμούς μαθητών και τις συλλήψεις που ακολούθησαν. Αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή, οι μαθητές δεν πήγαν για μάθημα αλλά τα ακροδεξιά στοιχεία προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, κυκλοφορώντας φυλλάδιο με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής.

Όπως μετέδωσε το OPEN, έχουν μαζευτεί πολίτες που ήθελαν να πραγματοποιήσουν να κάνουν κινητοποίηση έξω από το ΕΠΑΛ, με την αστυνομία να τους απωθεί. To σχολείο βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό, καθώς στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα επεισόδια της Τετάρτης στην περιοχή, με τη συμμετοχή ακροδεξιών στοιχείων.

Αστυνομικοί με ειδικά σκυλιά καθάρισαν το σχολικό συγκρότημα, εντοπίζοντας ναρκωτικά, μολότοφ και σουγιάδες και τα παρέδωσαν στους καθηγητές έτσι ώστε σήμερα το ΕΠΑΛ να λειτουργήσει κανονικά. Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ περιπολούν γύρω από το σχολείο, ενώ σε ισχυρή είναι η παρουσία και αστυνομικών της ασφάλειας.

Συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τον διευθυντή του ενός ΕΠΑΛ ότι άφησε πεδίο δράσης σε ακραίους. Τις τελευταίες ημέρες διανεμήθηκε μάλιστα φυλλάδιο που φέρει την υπογραφή της ιστοσελίδας του Μετώπου Νεολαίας Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας όχι μόνο δεν κρύβουν την ανάμιξη τους με όσα συνέβησαν, αλλά τη διατυμπανίζουν κιόλας μέσω Διαδικτύου.

Το προφίλ των συλληφθέντων για τα επεισόδια στη Σταυρούπολη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open, η συντριπτική πλειοψηφία των 11 συλληφθέντων είναι μαθητές, εκτός από έναν ενήλικα ο οποίος είναι πατέρας ενός παιδιού και στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της έρευνα βρέθηκε μια καραμπίνα, η οποία δεν ήταν δηλωμένη. Οι 4 συλληφθέντες είναι μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενώ υπάρχει και ένα άτομο το οποίο μέχρι πέρσι ήταν μαθητής στο σχολείο όμως φέτος δεν πήγε να φοιτήσει στο σχολείο, αλλά εμφανίστηκε την ημέρα των επεισοδίων.

Σε έναν 15χρονο και έναν 16χρονο βρέθηκαν το περίστροφο αερίου και το πιστόλι αερίου στις κατ'οίκον έρευνες. Από τους συλληφθέντες, οι τρεις είναι μαθητές από το ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων. Από όλους τους συλληφθέντες οι δύο είχαν προσαχθεί ξανά για οπαδικά επεισόδια. Για την Παρασκευή η αστυνομία της Θεσσαλονίκης έχει καταστρώσει σχέδιο για όλα τα ΕΠΑΛ, γιατί θα γίνουν κάποιες συνελεύσεις και έχει δοθεί εντολή να υπάρξουν περιπολίες γύρω από όλα τα ΕΠΑΛ.

Τι βρήκε η ΕΛΑΣ στα σπίτια των ακροδεξιών μετά τα επεισόδια

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τετάρτης σημειώθηκαν νέα επεισόδια στην περιοχή, καθώς ακροδεξιοί, επιτέθηκαν εκ νέου σε φοιτητές που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική πορεία. 

«Ομάδα ατόμων του εθνικιστικού χώρου, τα οποία επίσης συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Σταυρούπολης, επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον των συγκεντρωμένων στην Πλατεία Τερψιθέας στην περιοχή της Σταυρούπολης, πλην όμως η αυξημένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε την πρόθεση τους. Επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών και έρριψαν διάφορα αντικείμενα (πέτρες, ξύλα κ.ά) καθώς και μία αυτοσχέδια μολότοφ» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Απογευματινές ώρες  την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, στην Πλατεία Τερψιθέας στην περιοχή της Σταυρούπολης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες, με αφορμή γεγονότα που έλαβαν χώρα την προηγούμενη ημέρα στην ίδια περιοχή.

Ομάδα ατόμων του εθνικιστικού χώρου, τα οποία επίσης συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Σταυρούπολης, επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον των συγκεντρωμένων στην προαναφερόμενη πλατεία, πλην όμως η αυξημένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε την πρόθεση τους αυτή. Τα εν λόγω άτομα επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών και έρριψαν διάφορα αντικείμενα (πέτρες, ξύλα κ.ά) καθώς και μία (1) αυτοσχέδια εμπρηστική κατασκευή (μολότοφ).

Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν άμεσα και απέτρεψαν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν είκοσι (20) προσαγωγές ατόμων, από τα οποία ένα (1) συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σχετικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα πρωινές ώρες της 28-09-2021 έξω από Επαγγελματικό Λύκειο στην ίδια περιοχή, διακριβώθηκε η συμμετοχή δύο ακόμη ατόμων 19 και 20 ετών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 1 αεροβόλο πιστόλι και
  • 2 μαχαίρια.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία 15χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 2 περίστροφα αερίου και 6 φυσίγγια
  • 1 θήκη όπλου
  • 1 μαχαίρι και 1 σουγιάς
  • 1 κοντάρι
  • 1 ξύλινο μπαστούνι του μπέιζμπολ και
  • Μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου ιδιοκτησίας του 54χρονου πατέρα του, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Όλες οι ειδήσεις

Επίθεση με βιτριόλι - Καταθέσεις: «Θα πάρει αποζημίωση, δεν έγινε τίποτα», έλεγε η κατηγορούμενη

Βίντεο ντοκουμέντο: Έτσι έδρασε ο «ληστής με το ραβασάκι» - «Τα έφαγα όλα και πέταξα το όπλο»

Κορονοϊός: Με μέτρα οι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη - «Όχι» από κυβέρνηση σε οριζόντιο lockdown

Δολοφονία Σάρα Έβεραρντ: Ισόβια στον αστυνομικό που την βίασε και την σκότωσε 

ΘεσσαλονίκηΧρυσή ΑυγήεπεισόδιαΣταυρούποληΕΠΑΛ