Ελλάδα|01.10.2021 19:54

Σεισμός στην Κρήτη: Στο τραπέζι και η μετεγκατάσταση ολόκληρου οικισμού

Μαρία Λιλιοπούλου

Στο τραπέζι των συζητήσεων για την επόμενη μέρα της ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν βαρύτατα από τον σεισμό στην Κρήτη της περασμένης Δευτέρας έχει μπει ακόμα και η μετεγκατάσταση ενός ολόκληρου οικισμού, αυτού των Ρουσσοχωρίων ώστε να ανοικοδομηθεί σε κοντινή αλλά πιο «ασφαλή» γεωλογικά περιοχή.

Την πρόταση έχει ήδη μεταφέρει στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου και όπως υπογράμμισε απαντώντας σήμερα Παρασκευή σε ερώτηση του βουλευτή ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, σε πρώτη φάση αντιμετωπίζεται θετικά.

«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σας απάντησε στο ζήτημα ότι θα το εξετάσουμε με θετική σκέψη» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης προσθέτοντας ωστόσο πως «αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να δεσμευτούμε για κάτι τέτοιο». Τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα βρεθούν στις πληγείσες περιοχές ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης σε μια πρώτη επαφή για τα ζητήματα οικιστικής ανασυγκρότησης των περιοχών αυτών.

Σε κάθε περίπτωση η καταστροφή σε ορισμένες περιοχές στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, αλλά και σε άλλους γειτονικούς δήμους είναι τόσο μαζική που για την ανασυγκρότησή τους δε θα απαιτηθούν μόνο τα χρήματα της συνδρομής της Πολιτείας αλλά και ένα οργανωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο δεδομένου ότι οι μικροί οικισμού στερούνται σχεδίου και έχουν μόνο οριοθέτηση.

«Οταν λοιπόν θα κληθούν οι ιδιοκτήτες κάποιων σπιτιών που τώρα εκτείνονται σε κάποια τετραγωνικά, βρίσκονται σε σοκάκια ή σε αδιέξοδα να οικοδομήσουν μια σύγχρονη κατοικία θα βγει ένα έκτρωμα» επεσήμανε ο κ. Κεγκέρογλου προσθέτοντας ότι απαιτούνται νέα υπόβαθρα σε όλους τους οικισμούς, στους οποίους η ζημιά είναι εκτεταμένη, αλλά και νέα κατανομή της ιδιοκτησίας για να γίνουν οι κατοικίες.

«Ιδιαίτερα για τον οικισμό Ρουσσοχωρίων η μετεγκατάσταση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Τη θέλουν οι κάτοικοι οπότε και πρέπει να διαπιστωθεί με μια διαδικασία συγκεκριμένη και να προχωρήσει η μετεγκατάστασή τους δυτικά και στα όρια του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Αρκαλοχωρίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα. Είναι ζητήματα που πρέπει να προβλεφθούν τώρα, αλλιώς θα βλέπουμε για 3 και 5 χρόνια τους οικισμούς που έχουν στηθεί για προσωρινή στέγαση να έχουν πάρει μόνιμο χαρακτήρα. Κι αυτό δε θα είναι τιμητικό ούτε για την Πολιτεία ούτε για την κυβέρνηση».

Τα Ρουσσοχώρια, στα οποία καταγράφονται εκτεταμένες ζημιές, βρίσκονται περίπου 4,5 χλμ. ανατολικά του Αρκαλοχωρίου και ο αριθμός των κατοίκων τους έφτανε βάσει της τελευταίας απογραφής τους 242.

Πότε η Πολιτεία αποφασίζει μετεγκατάσταση

Αν και η διαδικασία μετεγκατάστασης ενός οικισμού είναι μια αρκετά σύνθετη υπόθεση, έχει επιλεγεί σε διάφορες περιόδους  κατά το παρελθόν συνήθως εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως π.χ. η κατολίσθηση στο Λαμπερό του δήμου Πλαστήρα ή οι σεισμόπληκτοι οικισμοί του νομού Γρεβενων. Αλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αποφασιστεί η μετεγκατάσταση οικισμών σε καιρό ειρήνης είναι η ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων ή η ανάπτυξη έργων κοινής ωφελείας.

Το μοντέλο έχει ακολουθηθεί και στη Δυτική Μακεδονία εξαιτίας της επέκτασης των ορυχείων της ΔΕΗ. Ωστόσο ενίοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος η μετεγκατάσταση να έχει κριθεί μεν απαραίτητη, αλλα να μην ολοκληρώνεται ποτέ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ακρινής Κοζάνης. Το χωριό γειτνιάζει με εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, αλλά η μετεγκατάστασή του έχει «κολλήσει» από το 2011 με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παραμένουν ουσιαστικά «όμηροι».

Για να επιτευχθεί η μετεγκατάσταση ενός οικισμού πέραν της πολιτικής απόφασης που απαιτείται, ενδέχεται να χρειαστεί αναγκαστική απαλλοτρίωση γης στην περίπτωση που ο νέος οικισμός θα ανοικοδομηθεί σε έκταση που δεν ανήκει στο Δημόσιο.

Νέοι οικίσκοι για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη

Με 33 άμεσα διαθέσιμους οικίσκους αναμένεται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υποδομών τη μεσοπρόθεσμη εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προκειμένου να εγκαταλειψουν τις σκηνές, στις οποίες φιλοξενούνται το συντομότερο δυνατό.

Οπως μάλιστα ανακοίνωσε ο κ. Καραγιάννης, έχει ήδη σταλεί έγγραφο στο δήμο προκειμένου να υποδειχθούν οι χώροι στους οποίους θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι.

Παράλληλα, ήδη προετοιμάζεται και θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών μεγάλη προμήθεια άλλων 90 οικίσκων, οι οποίοι θα διατεθούν στην περιοχή.

Τα επόμενα βήματα για τους πληγέντες

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η διενέργεια αυτοψιών από τους περίπου 100 μηχανικούς του υπουργείου που βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Εως χθες το βράδυ είχαν διενεργηθεί 2.185 αυτοψίες, ενώ στόχος είναι οι πρωτοβάθμιοι οπτικοί έλεγχοι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Πάντως έως χθες από τις 1.844 κατοικίες που είχαν ελεγχθεί, οι 1.331 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αυτοψιών, θα συνταχθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων για την αποκατάσταση των βλαβών τόσο από τον σεισμό της 24ης Ιουλίου όσο και από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Δευτέρας.

Οπως μάλιστα έκανε γνωστό ο κ. Καραγιάννης, η ΚΥΑ θα έχει πρόβλεψη για τη στεγαστική αποκατάσταση και των ιδιωτικών και των δημοσίων κτιρίων και παράλληλα θα ανάψει το πράσινο φως για την έγκριση υπουργικής απόφασης προκειμένου να καθοριστούν και οι ημερομηνίες καθώς και η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη των δαπανών της προσωρινής στέγασης των ιδιοκτητών/ενοικιαστών μόνιμων κατοικιών, που θα χαρακτηριστούν από την υπηρεσία ως επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ως προσωρινά ακατάλληλες για χρήση.

Οσον αφορά τα σχολεία, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες ώστε να αποσαφηνιστεί πόσες αίθουσες – οικίσκοι θα χρειαστεί να μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα - εφόσον είναι δυνατό - θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης, ενώ θα ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες στα σχολεία που χρήζουν επισκευών.

Όλες οι ειδήσεις

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης - Άναψαν τα αίματα στη Βουλή: «Ντροπή σας» - «Η ντροπή είναι δική σας»

Πόρτο Χέλι: Νέα γυναικοκτονία - Σκότωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Ελπίδες από χάπι σε πειραματικό στάδιο: Μειώνει δραστικά νοσηλείες και θανάτους από κορονοϊό

«Vor V Zakone»: Χειροπέδες σε διαβόητους μαφιόζους – Κλοπές, διαρρήξεις και ξέπλυμα χρήματος – Είχαν μέχρι και… Luis Vuitton

Παρίσι: Μπήκαν ληστές στο πολυτελές ξενοδοχείο που μένει ο Λιονέλ Μέσι

σεισμόπληκτοιΑρκαλοχώριΗράκλειο Κρήτηςσεισμόςσεισμοπαθείς