Ελλάδα|03.10.2021 15:53

Ακραίες προκλήσεις από Τουρκία: Επιδιώκουν τετελεσμένα σε Βαρώσια και κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom

Με απειλές για θερμά επεισόδια απαντά η Άγκυρα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να κρύβει την οργή της για τη διμερή συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. 

Στη διάρκεια της εβδομάδας, δύο φορές φτάσαμε κοντά σε δυστύχημα όταν καταδιωκόμενοι Τούρκοι πιλότοι έριξαν φωτοβολίδες για να παραπλανήσουν τους διώκτες τους και πέρασαν μόλις 30 μέτρα μακριά από τα ελληνικά F-16.

Την ίδια στιγμή, με μια σκληρή ανακοίνωση η Άγκυρα κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι παραβιάζουν Τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Υφαλοκρηπίδα τους, ενώ προειδοποιούν και τους Γάλλους να μην ανακατευτούν.

Το ερευνητικό σκάφος NAUTICAL GEO έχει πλου Νότια της Κύπρου και έχει εξαγγείλει έρευνες σε περιοχή εντός  της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι Τούρκοι αντέδρασαν με αντι-ΝΑVΤΕΧ υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Πάντως η Αθήνα, δια του Νικου Δένδια, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην τουρκική προκλητικότητα. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών στο μήνυμά του για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, που κάνει λόγο για συνεχιζόμενες τουρκικές προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια και τις Κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Επίσημη αντίδραση για τους Τουρκικούς λεονταρισμούς δεν έχει ακόμα καταγραφεί. Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος σε μήνυμά του προς τη Λευκωσία, στέκεται απέναντι στους Τουρκικούς σχεδιασμούς.  

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Γαλλία παραμένει βαθιά προσηλωμένη στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βρει μια συνολική, μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος εντός του πλαισίου που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Έθνη. Η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό των Κυπρίων, όπως το έκανε πάντα», έλεγε ο Εμανουέλ Μακρόν.  
Μέσα σε αυτό, το... συγκρουσιακό κλίμα Έλληνες και Τούρκοι διπλωμάτες συναντώνται την Τετάρτη στην Άγκυρα για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών. Κανείς όμως δεν έχει αυταπάτες

«Δεν έχω πολλές ελπίδες, αλλά ίσως εκπλαγούμε ευχάριστα…», όπως είπε.

Όλες οι ειδήσεις

Τσελέντης για σεισμούς: Ποιες περιοχές ανησυχούν τους σεισμολόγους

Κορονοϊός: Το χάπι της Merck βουλιάζει τις μετοχές Moderna - Pfizer

Επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ: Αυξήθηκαν δικαιούχοι και ποσά - Παραδείγματα

ΜΜΜ: Έπιασαν δουλειά οι μυστικοί επιβάτες - «κατάσκοποι» στην Αθήνα

Gordon Ramsey: Τι λέει στο Open η γιαγιά Κατίνα που βρήκε λύσσα το φαγητό του

κυπριακή ΑΟΖΤουρκίαΑιγαίοΚύπροςθερμό επεισόδιο