Ελλάδα|04.10.2021 23:11

Το αυγό του φιδιού: Ακροδεξιά στρατιωτική οργάνωση στα χνάρια της Χρυσής Αυγής

Newsroom

Μπορεί να έπεσαν τίτλοι τέλους για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, μετά την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα οργανώσεις στα χνάρια της, όπου ανθίζουν.

Νεοναζιστικές ομάδες εμφανίζονται, προσπαθώντας να αναβιώσουν τα τάγματα εφόδου, προπηλακίζουν αλλοδαπούς πραγματοποιούν συγκεντρώσεις με καπνογόνα και ελληνικές σημαίες και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο. Τα μέλη τους είναι διατεθειμένα να ψαρέψουν στα θολά νερά της αμφισβήτησης, για να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η φυλάκιση ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής και να δημιουργήσουν ένα νέο, ισχυρό φασιστικό μόρφωμα.

Ο 30χρονος, με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο, που συμμετείχε στην επίθεση σε βάρος μελών των ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο πραγματοποίησε το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Από τη Χρυσή Αυγή, σε δράσεις της οποίας συμμετείχε και ο ίδιος, είχε φωτογραφηθεί, χαιρετώντας ναζιστικά στην Ακρόπολη, μεταπήδησε στο νέο μόρφωμα ονόματι Propatria.

«Θέλουμε μαχητικό πνεύμα»

Αυτό που προσδιορίζεται ως μια σκληρή οργάνωση, με απευθείας διασυνδέσεις στο ναζισμό, που χρησιμοποιεί ως βιτρίνα σχολές πολεμικών τεχνών. Το γιατί, το εξηγούν τα ίδια τα μέλη του.

«Ενώ κατακλυζόμαστε καθημερινά από χιλιάδες λαθρομετανάστες, εσείς τι; Κοπανάτε έναν σάκο ή χτυπιέστε μεταξύ σας;», λέει φερόμενος ως μέλος της οργάνωσης σε βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube, και συνεχίζει: «Θέλουμε να χτίσουμε ένα μαχητικό πνεύμα και σ’ αυτό βοηθάνε οι πολεμικές τέχνες. Δεν γίνεται να είσαι εθνικιστής, να μην επιβάλλει το μυαλό στο σώμα του».

Από τους ναζιστικούς χαιρετισμούς σε εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας έως τα φεστιβάλ πολεμικών τεχνών, με τη σημαία με τον κέλτικο σταυρό σε περίοπτη θέση. Στρατιωτική οργάνωση, εκπαίδευση μελών και στην ύπαιθρο, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των αλλοδαπών, συνεργασία με φασιστικές και εθνικιστικές οργανώσεις του εξωτερικού και προσηλυτισμός νέων μελών, οπουδήποτε θεριεύει η αμφισβήτηση.

Πρωταγωνιστές και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Το τελευταίο διάστημα, η ακροδεξιά οργάνωση έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών. Καλύπτουν οι ίδιοι τη δράση τους και προβάλλουν τις θέσεις τους. «Χτίσαμε ένα ενιαίο μπλοκ ανάμεσα στις εθνικιστικές ομάδες, ήμασταν οι πρώτοι, οι καθοδηγητές, βρεθήκαμε στην πρώτη θέση και πιστεύω ότι καθοδηγήσαμε πάρα πολύ αυτή την συγκέντρωση», αναφέρει μέλος της οργάνωσης.

Και δεν είναι οι μόνοι. Ακροδεξιές οργανώσεις είτε έχουν ανασυνταχθεί το τελευταίο διάστημα, είτε έχουν προκύψει εν μέσω αντιδράσεων για τα εμβόλια ή τα υγειονομικά μέτρα, διεκδικώντας το κοινό που ακολουθούσε την Χρυσή Αυγή. Ενίοτε, όπως στη Θεσσαλονίκη, οι διάδοχοι άλλαξαν απλώς όνομα.

Όλες οι ειδήσεις

Πρόβλημα σύνδεσης σε Facebook, Instagram και WhatsApp

EMA: Πράσινο φως για τρίτη δόση με εμβόλιο Pfizer στους άνω των 18

«O Ερντογάν είναι άρρωστος» - Η πρώτη απάντηση από ΑΚΡ

Επιθέσεις ακροδεξιών στη Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα σοκαριστικές συνομιλίες και φωτογραφίες

Αναδρομικά συνταξιούχων: Άνοιξε η πλατφόρμα διευκρινήσεων - Ποιοι πληρώνονται Οκτώβριο

εθνικιστέςΧρυσή Αυγήακροδεξιοί