Ελλάδα|05.10.2021 13:44

Παπαδόπουλος για σεισμό σε Κρήτη: Για δύο μήνες μετασεισμοί έως 5,3 Ρίχτερ

Newsroom

Τομή στη μελέτη των επιστημόνων είναι ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Κρήτη με τον με τον ομότιμο καθηγητή Σεισμολογίας, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, να εξηγεί το γιατί. 

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 χαρακτήρισε την μέχρι στιγμής σεισμική ακολουθία «φυσιολογική», τονίζοντας ότι 1,5 με 2 μήνες θα έχουμε μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν και μέχρι 5,3 ρίχτερ, ενώ τόνισε ότι ο κύριος σεισμός εκδηλώθηκε σε γνωστό μεν ρήγμα του σεισμικού πλέγματος Ανατολικά του Ηρακλείου, ωστόσο μετά τον σεισμό έχουμε να μάθουμε πολύ περισσότερα για αυτό το ρήγμα.

Όπως είπε επιφανειακά η βύθιση στο Αρκαλοχώρι ήταν μεταξύ 15-18 εκατοστών, όμως ενδότερα εκεί όπου είχαμε και την κυρίως θραύση των πλακών σεισμικά , η βύθιση είναι στο 1 μέτρο και δέκα εκατοστά.

Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξήγησε πως οι σεισμοί χρειάζονται πολύ-μετρική προσέγγιση , από σεισμολόγους, γεωλόγους, γεωφυσικούς και μηχανικούς πολύ περισσότερο για την διαχείριση κρίσεων και επιπτώσεων στο κοινωνικό σύνολο. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών, στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο,  του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και το δίκτυο που έχει αναπτύξει για την παρακολούθηση των σεισμών στη Κρήτη εδώ και 20 χρόνια, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι παρά τις περί του αντιθέτου φημολογίες ορισμένων, συνεργάζεται επίσημα με μνημόνιο που έχει υπογραφεί με το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυo, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών , ο οποίος για το αν γίνονται ή όχι συνεδριάσεις του δικτύου είναι ο καθ ύλην υπεύθυνος. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να μπει τέλος στη φιλολογία με επιστολές σεισμολόγων προς την κατασκευάστρια εταιρεία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι , για νέες αντισεισμικές μελέτες μετά το σεισμό από το ρήγμα εγγύς της περιοχής.

Όλες οι ειδήσεις

Νίκος Τσουμάνης: Είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του τη Δευτέρα – Εντοπίστηκε δεμένος με τρία tire up στο λαιμό

Σχολεία: Δεν θα παίρνουν απουσίες οι μαθητές που εμβολιάζονται

Πρόβλεψη Μαρουσάκη: Έρχεται κύμα κακοκαιρίας - Ανάμεσα σε δύο ατμοσφαιρικά βουνά η Ελλάδα

Facebook: Πόσα έχασε ο Mark Zuckerberg από το μπλακ άουτ

Εμβόλιο Pfizer: Στο 47% η αποτελεσματικότητα έναντι λοίμωξης με κορονοϊό μετά από 5 μήνες

ΕΟΔΥ: Και επίσημα πρόεδρος ο Θεοκλής Ζαούτης - Τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας

σεισμόςΑρκαλοχώριΚρήτηΓεράσιμος Παπαδόπουλος