Ελλάδα|05.10.2021 21:50

Σύλληψη για συμμετοχή στον ISIS: Το προφίλ του 34χρονου - Στο μικροσκόπιο οι επαφές του

Ευλαμπία Ρέβη

Τα κινητά τηλέφωνα και όλα τα ψηφιακά πειστήρια που έχει στην κατοχή της η ΕΛ.ΑΣ. περιμένουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής να «μιλήσουν» γύρω από τις επικοινωνίες του 34χρονου Ιρακινού που φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στο ISIS την περίοδο 2014-2015 και συνελήφθη σε επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας την Δευτέρα. Ο ίδιος σε βίντεο των New York Times, τραβηγμένο στο Ιράκ, που είναι αναρτημένο στον επίσημο λογαριασμό της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας στο YouTube με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2014 φαίνεται μαζί με άλλους τζιχαντιστές να κρατά βαρύ οπλισμό και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το υλικό αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στις ελληνικές υπηρεσίες από ξένες Αρχές και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Αστυνομία για την δράση και τη σύλληψή του.

Επιθυμούσε να χτίσει διαφορετικό προφίλ

Ο Ιρακινός που ζούσε στα Πατήσια με την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά τους εργαζόταν σε κατάστημα με φασόν ιδιοκτησίας πακιστανικής καταγωγής στο κέντρο της Αθήνας και έφτασε στη Λέσβο το 2017 και το 2018 στην Αθήνα. Ο ίδιος φέρεται να έχει παραδεχτεί στους αστυνομικούς την συμμετοχή του στο ISIS, ενώ πηγές της Αντιτρομοκρατικής επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι στην Ελλάδα φαίνεται πως επιθυμούσε να χτίσει ένα διαφορετικό προφίλ. «Η έρευνα προχωρά, προκειμένου να δούμε τι επαφές είχε τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν φαίνεται να διατηρούσε σχέσεις με ακραίους πυρήνες, αλλά ακόμα είναι νωρίς. Τα ευρήματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. θα δείξουν τι επαφές είχε σε συνδυασμό με άλλες πτυχές της έρευνας που είναι σε πλήρη εξέλιξη», σημειώνουν.

Δύο κινητά τηλέφωνα -ένα που βρέθηκε στην κατοχή του και ένα μετά από έρευνα στο σπίτι του-, ένα τάμπλετ, κάρτες SIM διαφορετικών εταιρειών και άλλα ευρήματα βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στο Τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της Δ.Ε.Ε. και γίνονται φύλλο και φτερό σε ειδικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο 34χρονος το μεσημέρι της Τρίτης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας με τον ίδιο να εμφανίζεται στην Ευελπίδων με τεχνητό μέλος, καθώς έχει χάσει το ένα του πόδι. Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση, ενώ σε βάρος του ασκήθηκε κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος που αφορά σε ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (ISIS) και η απολογία του στον ανακριτή έχει οριστεί για την Πέμπτη.

2 φορές αίτημα για πολιτικό άσυλο

«Ήρθε στη χώρα μας και όπως και άλλοι σκοπός του ήταν να φύγει στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα πέταξε όλα τα ακραία στοιχεία από πάνω του και προσπάθησε να ζήσει χωρίς να τραβά την προσοχή επάνω του. Ωστόσο, στο υλικό που υπάρχει από την δράση του στο ISIS είναι εμφανές ότι είχε ενεργότατη συμμετοχή με το ISIS», λένε οι ίδιες πηγές. Στο βίντεο από τους New York Times, άλλωστε, αν και η εμφάνισή του κρατά λίγα δευτερόλεπτα είναι πρόδηλο ότι ο ίδιος κραδαίνοντας το όπλο διακηρύσσει τις ιδέες και τα κηρύγματα του ISIS με πάθος, έχοντας δίπλα του πάνοπλους τζιχαντιστές. Εντούτοις, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί τι ακριβώς έκανε στο πεδίο της μάχης με τον ISIS ούτε και το πώς έχει χάσει το ένα του πόδι.

Στα πάνω από τρία χρόνια που βρίσκεται στη χώρα μας έχει υποβάλλει δύο φορές αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Τα αίτηματά του είχαν υποβληθεί τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο βαθμό, ενώ και τα δύο είχαν απορριφθεί. Ο ίδιος είχε προσφύγει κατά των δικαστικών αποφάσεων στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ στην προσφυγή του κάνει αναφορά σε ανθρωπιστικούς λόγους.

Όλες οι ειδήσεις

Βουλή: Οργισμένη αντίδραση Δένδια σε Μπογδάνο για «συμπαράταξη με Κασιδιάρη»

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία μετά το θερμό επεισόδιο με Δένδια

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας - Πού θα βρέχει την Τετάρτη

Εμβόλιο για κορονοϊό: Νέα μελέτη αποκαλύπτει κατά πόσο εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό

«Το αυγό του φιδιού κάνει την επαναμφάνισή του»: Δεν αρκεί μία δίκη για να ξεμπερδέψεις με τον φασισμό

ISISΙσλαμικό Κράτοςαντιτρομοκρατικήτζιχαντιστήςαστυνομία