Ελλάδα|08.10.2021 23:17

Κακοκαιρία Αθηνά: Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες το Σάββατο - Live η πορεία της

Newsroom

Άστατος θα είναι ο καιρός και το Σάββατο 9 Οκτωβρίου ενώ η κακοκαιρία Αθηνά θα ταλαιπωρήσει τη χώρα και το επόμενο 24ωρο, αφού σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo, προβλέπονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Συγκεκριμένα τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων στα δυτικά, αναμένονται και αύριο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Στερεά, στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων κυρίως στα δυτικά. Στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής, συμπεριλαμβάνονται περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 6 έως 18, στην Ήπειρο από 8 έως 22 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 8 έως 19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 22 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 14 έως 24 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 27 και 29 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 7 Μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα, κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς.

Κακοκαιρία Αθηνά: Δείτε live την πορεία της

Δείτε στον χάρτη πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία «Αθηνά» και τα καιρικά φαινόμενα στη χώρα:

Καρδίτσα και Λάρισα έμειναν χωρίς ρεύμα

Η κακοκαιρία στην περιοχή της Λάρισας προκάλεσε πολλά προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους και ισχυρούς ανέμους. Αναγνώστης του larissanet.gr έχει ενημερώσει πως το ίδιο έντονα ήταν τα φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και στην Καρίτσα του Δήμου Αγιάς, ενώ από τις 4 τα ξημερώματα η κοινότητα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Ζημιές από την «Αθηνά» στην Κέρκυρα

Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στην Κέρκυρα από την κακοκαιρία «Αθηνά». Αυλές σπιτιών πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τρεις κλήσεις για παροχή βοήθειας σε ΙΧ αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ενώ έλαβε 130 κλήσεις συνολικά. Οπως αναφέρει το corfutvnews ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 37 περιπτώσεις κυρίως για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ χρειάστηκε να παρέμβει για την απομάκρυνση δέντρου που ξεριζώθηκε από τους δυνατούς ανέμους και έκλεισε την επαρχιακή οδό Πέλεκα, στο ύψος της διασταύρωσης προς Καλαφατιώνες. Μάλιστα το δέντρο έπεσε επάνω σε καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, με συνέπεια να προκληθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιοχής. Επίσης, δέντρο έπεσε στο στέγαστρο του προαύλιου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, προκαλώντας υλικές ζημιές. Οι άνεμοι πνέουν με τέτοια ένταση που «σήκωσαν» τον Πύργο του Ναυαγοσώστη στην παραλία του Ύψου και τον έριξαν πάνω σε όχημα.

Δεμένα πλοία σε Βόρεια Ελλάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Κλειστές έμειναν οι γραμμές Καβάλα-Πρίνος Θάσου, Κεραμωτή-Λιμάνι Θάσου και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη. Η κακοκαιρία και οι πολύ ισχυροί νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ και με ριπές τοπικά τα 9 δεν επέτρεψαν σε ιστιοπλοϊκά και καταμαράν να συνεχίσουν το ταξίδι τους αλλά παρέμειναν δεμένα στο λιμάνι του Αργοστολίου. Όσον αφορά στους δρόμους, προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι οδηγοί που κινούνται μεταξύ Καρούζα - Μουσάτα γιατί σημειώθηκε κατολίσθηση.

Στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με το zantetimes.gr, κατολίσθηση με πέτρες, λάσπη και φερτά υλικά έγινε μετά τις Νερατζούλες, στη περιοχή που κάηκε το καλοκαίρι 1 χιλιόμετρο περίπου πριν το ΧΥΤΑ. Τα υλικά παρασύρθηκαν σε όλη τη δημοτική οδό με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος και να υπάρχει κίνδυνος οδικού ατυχήματος. Ο δρόμος καθαρίζεται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ζακύνθου.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στους Παξούς, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα.

Ισχυροί άνεμοι τσάκισαν δέντρα στη Θεσσαλονίκη

Συνολικά σε έξι σημεία όπου έπεσαν δέντρα από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στη Θεσσαλονίκη, κλήθηκαν να επιχειρήσουν κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα ξημερώματα.

Πρόκειται για τις οδούς, Ιασωνίδου, Παναγίας Φανερωμένης, στον δρόμο προς το Φιλίππειο, Αγίου Δημητρίου, Δωδεκανήσου και Κατσιμίδη. Μάλιστα, τρία από τα δέντρα έπεσαν πάνω σε Ι.Χ., χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές στα οχήματα. Σε όλα τα σημεία έσπευσαν συνολικά 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα της Πυροσβεστικής και απομάκρυναν τα πεσμένα δέντρα από τα Ι.Χ.

Βροχές σε Κέρκυρα και Ήπειρο: Πάνω από 120 χιλιοστά σε 18 ώρες

Σε συμφωνία με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν έως το απόγευμα της Πέμπτης, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας. Έως τις 18:00 το απόγευμα ύψη βροχόπτωσης ξεπέρασαν τα 120 χιλιοστά και καταγράφονται στους  μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονται στα Γουβιά Κέρκυρας και στα Θεοδώριανα Άρτας.

Στο δορυφορική εικόνα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι νεφώσεις της κακοκαιρίας Αθηνά και περιέχεται πίνακας με 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 18:00 την Πέμπτη το απόγευμα.

Meteo.gr / ΕΑΑ

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Διπλασιάζεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος, διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης – Όλες οι ανακοινώσεις

Νέα μέτρα – Επίδομα θέρμανσης: Νέα κριτήρια και ποσά – Δείτε παραδείγματα

Greek Mafia: Νεκρή η σημαντικότερη προστατευόμενη μάρτυρας Λίτσα Βλαστού

Καιρός: Live χάρτης - Πού θα «χτυπήσει» το Σάββατο η κακοκαιρία Αθηνά

Επαναπροωθήσεις: Ελλάδα και άλλες 11 χώρες προωθούν νομιμοποίηση - Έρευνα ζητά η Κομισιόν

Αντιγριπικό εμβόλιο 2021: Ποιοι πρέπει να το κάνουν

κακοκαιρίακαιρόςβροχέςκαταιγίδεςχαλάζιπρόγνωση καιρού