Ελλάδα|10.10.2021 22:46

Κακοκαιρία Αθηνά: Οι ζημιές που άφησε πίσω - Η αγωνία για την Εύβοια και τις ισχυρές καταιγίδες που έρχονται

Newsroom

To δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Αθηνά» είναι σε πλήρη εξέλιξη και πλήττει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου. Οι κάτοικοι καλούνται πάλι να μετρήσουν τις πληγές τους μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο Σαββατοκύριακο. Η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες Αρχές είναι σε ολονύχτια επιφυλακή προκειμένου να σπεύσουν όπου παραστεί ανάγκη.

Ήδη οι ζημιές που έχουν σημειωθεί σε Βόρεια Εύβοια, Μαγνησία και Δυτική Πελοπόννησο είναι μεγάλες. Η κάθοδος του νερού της βροχής ήταν ανεξέλεγκτη στα παραλιακά σημεία της Βόρειας Εύβοιας, αφού δεν υπάρχει πια δάσος να το συγκρατήσει. O δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο OPEN την Κυριακή έκανε λόγο για μια βιβλική καταστροφή. Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες ώρες και ημέρες, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα και οι καταιγίδες ισχυρές.

Μεγάλη η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Μετά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων σε περιοχές της Επικράτειας, από τις 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι και τις 20:30 το βράδυ, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 165 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 145 περιπτώσεις, εκ των οποίων σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.

Πιο αναλυτικά:

  • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Ψαροπούλι και Αγία Άννα στην Εύβοια.
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και 4 για κοπές δέντρων.
  • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 26 κλήσεις εκ των οποίων 3 για αντλήσεις υδάτων και 23 για κοπές δέντρων.
  • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχτηκε 72 κλήσεις, για κοπές δέντρων στις περιοχές: Καλαμάτα, Τριφυλία, Τρίπολη, Οιχαλία, Πύλο, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Άργος και Κόρινθο.
  • Οι Περιφέρειες, Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων δέχτηκαν 20 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Σε επιφυλακή ενόψει νέας επιδείνωσης

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα:

Τοπικά ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένονται αύριο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μεταξύ άλλων, σημαντικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες και το βράδυ το Βορειοανατολικό Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής, συμπεριλαμβάνονται πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 23 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 14 έως 28 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν ασθενείς βορειοδυτικοί άνεμοι, αλλά από το απόγευμα θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το απόγευμα. Τα φαινόμενα ενδέχεται παροδικά να είναι έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους, φαινόμενα που ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς.

Σε κατάσταση συναγερμού η Εύβοια

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πλημμύρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Άννα και καταγράφει τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Αθηνά. Παράλληλα τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζονται.

«Η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και για την αποκατάσταση των ζημιών. Έχουμε ήδη εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Νωρίτερα ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, με εντολή Πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες, ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται».

Στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Την ώρα που οι εικόνες από την Βόρεια Εύβοια δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις περιοχές που προσφάτως είχαν πληγεί και από τις πυρκαγιές, η πρόγνωση του καιρού δείχνει ότι η κακοκαιρία «Αθηνά» θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί αρκετές περιοχές της χώρας τις επόμενες ώρες αλλά και ημέρες γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για νέες πλημμύρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει με βροχές και καταιγίδες κυρίως το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά,  αλλά και το δυτικό - βορειοδυτικό Αιγαίο. Το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη αναμένεται βελτίωση του καρού, όμως αυτή η κατάσταση δεν θα είναι μόνιμη, καθώς νέο πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει τη χώρα από την Πέμπτη.

Για τη Βόρεια Εύβοια ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε ότι ο καιρός θα συνεχίσει να είναι βροχερός, όμως τα φαινόμενα δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα, ωστόσο οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς θα κατέρχονται νερά από τους ορεινούς όγκους.

Για βιβλική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια μιλά ο δήμαρχος Μαντουδίου

Για εικόνα που παραπέμπει σε «βιβλική καταστροφή», μετά τις πλημμύρες έκανε λόγο ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο OPEN. «Το ανατολικό μέτωπο του δήμου από Αγία Άννα έως Κουτσικιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δώσουμε σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο, το οποίο έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία. Οι παραλίες έχουν υποστεί συντριπτικές ζημιές. Ένα ρυάκι ενός μέτρου που υπήρχε στην περιοχή έγινε σε 12 μέτρα πλάτος οχετός. Η παραλία του Αχλαδίου έχει γίνει μία απέραντη κοίτη γύρω στα 120 μέτρα πλάτος».       

Στη συνέχεια τόνισε ότι «έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλά σπίτια, σίγουρα είναι εκατοντάδες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά ήρθε και έδεσε και αυτή η καταστροφή» σημείωσε. Αναφορικά με τους 4 ηλικιωμένους που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή της Αγίας Άννας σημείωσε ότι είναι ασφαλείς και μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους με μηχανήματα του δήμου. Παράλληλα τόνισε ότι όλο το βράδυ γίνονταν επιχειρήσεις με απεγκλωβισμούς κατοίκων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Είχαν καθαρίσει τα ρέματα αλλά δεν είχαν ξεκινήσει οι αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος

Για τις μεγάλες καταστροφές μίλησε στο OPEN και ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, κ. Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου μετρούν τις ζημιές που έχουν σημειωθεί και προσπαθούν να δώσουν πρόσβαση σε κομμάτια του οδικού δικτύου απομακρύνοντας βράχια και λάσπες, αλλά και να διευθετήσουν τα ρέματα που ξεχείλισαν γιατί αναμένονται και άλλες βροχές.

«Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά, όχι μόνο  σε σπίτια αλλά και σε εγκαταστάσεις δρόμους, δίκτυα ύδρευσης. Είναι ζημιές που έρχονται και συμπληρώνουν την καταστροφή των πυρκαγιών του Αυγούστου», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος είναι στο σημείο για να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις καταστροφές.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε ότι «είχαν καθαριστεί τα ποτάμια και τα ρέματα, αλλά δεν είχαν ξεκινήσει αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος. Μία λύση σωτηρίας είναι να δημιουργηθούν φράγματα σε σημεία της ορεινής κοίτης που θα μπορούν να κρατήσουν τα νερά και θα δώσουν τέλος στις πλημμύρες».

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς είναι σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε χθες, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, κατά τις βραδινές ώρες, στις περιοχές Αγία Άννα, Άγιος Βασίλειος και Ψαροπούλι Ευβοίας, στο πλαίσιο της επιφυλακής που έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις, από πλευράς Πυροσβεστικής βρίσκονται σε διασπορά οι δυνάμεις στην Βόρεια Εύβοια, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

 

Meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

Λάρισα: Σοβαρές ζημιές στον δήμο Αγιάς

Σοβαρές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής από την κακοκαιρία «Αθηνά» στα παράλια του δήμου Αγιάς στη Λάρισα.

Πιο αναλυτικά, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αγίας, Αντώνης Γκουντάρας, στην περιοχή λόγω της βροχόπτωσης, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 30 σπίτια στα παράλια της περιοχής, αλλά και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο παραλιακό δρόμο από Βελίκα προς την Παλιουριά.

Ο δήμαρχος Αγίας σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά και πως ο δήμος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η Πυροσβεστική επιχειρούν για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που είναι μεγάλες.

Πήλιο: Κατολισθήσεις λόγω βροχοπτώσεων 

Πέρα από την Βόρεια Εύβοια, η κακοκαιρία «Αθηνά», χτύπησε και το Ανατολικό Πήλιο, στη Μαγνησία με τις ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλούν σοβαρές ζημιές. Οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν από τις μεγάλες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και ένα σπίτι.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ζαγοράς Μουρεσίου, ένα σπίτι έχει καταπλακωθεί από βράχο ο οποίος αποκολλήθηκε από το βουνό προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Ακόμα τρία οχήματα που ήταν στο σημείο υπέστησαν ζημιές.

Όπως δήλωσε στο e-thessalia.gr ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Παλληκάρης, «αυτό που ζήσαμε το 2018 δεν είναι τίποτα μπροστά στο σημερινό. Από την Πέμπτη βρέχει διαρκώς και χθες ήταν πολύ έντονα τα φαινόμενα ενώ από τις 10 χθες το βράδυ βρέχει ασταμάτητα».

Ρεκόρ βροχής στη Ζαγορά Πηλίου - 700 χιλιοστά σε 72 ώρες

Η κακοκαιρία Αθηνά επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες για τέταρτη διαδοχική ημέρα σήμερα και με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο όπου τα φαινόμενα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη διάρκεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης 7/10 έως το απόγευμα τις Κυριακής 10/10, ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες, ξεπερνά τα 700 χιλιοστά (τα 473 στις 9/10 και έως το απόγευμα σήμερα), ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Τόσο στο Πήλιο, όσο και στη Βόρεια Εύβοια, τα ισχυρά φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη τοπικότητα. Η τοπικότητα των φαινομένων έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο Πήλιο, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Εύβοια, καθώς στις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί.

Περιπτώσεις όπως αυτές, σύμφωνα με το meteo, αναδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, ανάγκη η οποία στη Βόρεια Εύβοια κρίνεται επιτακτική. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων, θα υπάρχει έτσι η δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης των ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων. Γι' αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό μετεωρολογικών σταθμών του και καλεί τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία για την εγκατάσταση νέων σταθμών.

Όλες οι ειδήσεις

Κακοκαιρία Αθηνά: Ισχυρή καταιγίδα στην Αθήνα - Σε επιφυλακή για πλημμύρες

Αυστρία: Ο υπουργός Εξωτερικών Σάλενμπεργκ ο επόμενος καγκελάριος μετά τον Κουρτς

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Tηρήστε τα μέτρα για τον κορονοϊό, αλλιώς σπίτι σας

Πετρέλαιο: Απλησίαστη η τιμή του λίτρου - Έως 200% αύξηση στο φυσικό αέριο

Κέρκυρα: Αναγκαστική προσγείωση για αεροπλάνο με προορισμό το Ντίσελντορφ

καιρόςΕύβοιαΠήλιοκακοκαιρίακαταιγίδεςβροχέςπρόγνωση καιρούχαλάζι