Ελλάδα|12.10.2021 16:39

Λέκκας για τα 6,3 ρίχτερ στην Κρήτη: Ήταν ο κύριος σεισμός

Newsroom

Την εκτίμηση ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι νότια της Ιεράπετρας, εξέφρασε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία.

Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Μιλώντας στο OPEN ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν σε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και γενικότερα τη νότια Ελλάδα. Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί. «Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν και να υποθέσουν ότι βρισκόμαστε σε γενικότερη διέγερση».

Παράλληλα τόνισε ότι «θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία», σημείωσε ο καθηγητής και ανέφερε ότι μπορεί να έχουμε σεισμό μέχρι και μετασεισμό 5,5 Ρίχτερ», αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι 

Συγκεκριμένα, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ενώ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί από τις ακτές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, ο οποίος μίλησε στο ethnos.gr και στον Τίμο Φακαλή, ο σεισμός είναι μικρός για να προκαλέσει ένα τσουνάμι που να δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών της Κρήτης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

Όλες οι ειδήσεις

Σεισμός Κρήτη: Στους δρόμους οι κάτοικοι ενώ σημειώνονται μετασεισμοί - Τι λέει ο Λέκκας

Το ethnos.gr στην Ειδομένη: Αυξημένες μεταναστευτικές ροές, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και καταγγελίες για επαναπροωθήσεις από τη Β. Μακεδονία

Σεισμός Κρήτη - Βίντεο: Η στιγμή που έντρομοι οι πολίτες πετάγονται στους δρόμους

Κακοκαιρία Μπαλλος - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Τηλεδιάσκεψη Στυλιανίδη με Περιφερειάρχες

Τροιζηνία - Καθημερινό μαρτύριο ζούσε 13χρονος: Του ζητούσαν λεφτά και του έσπασαν το πόδι

Ευθύμιος ΛέκκαςΚρήτησεισμός