Ελλάδα|13.10.2021 18:36

Ταξί: Τέλος στις παρατάσεις κυκλοφορίας - Ποια δικαιούνται τελευταία

Μαρία Λιλιοπούλου

Καμία νέα παράταση στη δυνατότητα κυκλοφορίας των ταξί, τα οποία με βάση την παλαιότητα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί εντός του 2019 και έχουν ήδη λάβει παράταση κυκλοφορίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, δεν πρόκειται να δώσει το υπουργείο Μεταφορών.

Αντίθετα, για όσα ταξί έφτασαν το 2020 στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ηλικίας ή το φτάνουν εντός του 2021, το υπουργείο Μεταφορών προσανατολίζεται στη χορήγηση ακόμα μίας παράτασης ενός έτους.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του «ethnos.gr» στο πλαίσιο παρουσίασης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εξετάσεις και τα διπλώματα οδήγησης, αλλά και των οριστικών αποφάσεων για την είσοδο παλαιότερων και ρυπογόνων οχημάτων στο δακτύλιο που αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο: «Οσα ταξί θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί λόγω παλαιότητας το 2019 και έχουν πάρει ήδη παράταση έως το τέλος του έτους, δεν θα έχουν δικαίωμα σε νέα παράταση άδειας κυκλοφορίας. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσανατολίζεται σε παράταση ενός έτους για όσα με βάση το όριο ηλικίας θα έπρεπε να αντικατασταθούν το 2020 και το 2021».

Στο νομοσχέδιο για τα διπλώματα, πάντως, υπάρχει διάταξη, η οποία επιτρέπει την καρά παρέκκλιση χρήση οχημάτων ηλικίας και άνω των 5 ετών ως ταξί. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «τα μεταχειρισμένα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ κατηγορίας EURO 5 ή EURO V ή νεότερης τεχνολογίας που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος έως και την 31.12.2021, επιτρέπεται να είναι ηλικίας μεγαλύτερης των πέντε (5) ετών, εφόσον έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ταξινόμησης από 1.9.2019 και ύστερα και με την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία έκδοσης αυτού, δεν έχει παρέλθει πενταετία από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό, μη συμπεριλαμβανομένου του έτους κατασκευής του οχήματος».

Αναφορικά με την ανανέωση του στόλου των ταξί ωστόσο παρά τις παρατάσεις που έχουν ήδη δοθεί έως τώρα, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός οχημάτων που έχουν αντικατασταθεί δεδομένου ότι ο κλάδος μετά τη 10ετή οικονομική κρίση, γνώρισε μια πρωτοφανή μείωση στο τζίρο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά τη διετή περίοδο του κορονοιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από ένα χρόνο μετά την θεσμοθέτηση κινήτρων στο πλαίσιο της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την αγορά ηλεκτροκίνητου ταξί με παράλληλη απόσυρση του παλαιού οχήματος, είναι μόλις 13.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις για τον δακτύλιο

Από τις 25 Οκτωβρίου μπαίνει ξανά στη ζωή μας ο δακτύλιος στην Αθήνα, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος προανήγγειλε ανακοινώσεις για το δακτύλιο τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αλλαγές θα αποφασιστούν σε σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή και σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή: 

- Θα περιορίζουν κατά πολύ των εξαιρέσεις και τα παραθυράκια. Το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία την Παρασκευή. 

- Από τα περιοριστικά μέτρα θα εξαιρούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

- Επειδή θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν, είναι αυτονόητο ότι για κάποια πράγματα θα υπάρξει και μία μεταβατική περίοδος.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι στο ζήτημα εμπλέκονται αρκετοί φορεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Δήμος Αθηναίων, άλλοι Δήμοι της Αττικής και η Περιφέρεια και τόνισε ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία.

Όλες οι ειδήσεις

Δίπλωμα οδήγησης: Στο τιμόνι από τα 17 και αλλαγές στις εξετάσεις - Το νέο νομοσχέδιο

Γλυκά Νερά: Τέλος στα σενάρια - Δεν προέκυψε η εμπλοκή δεύτερου προσώπου στη δολοφονία

Ακσενέρ σε Ερντογάν: «Έχεις άνοια – Αντί να παίζεις μπάσκετ, λύσε Sudoku»

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Σοκ στον παγκόσμιο στίβο - Βρέθηκε νεκρή Ολυμπιονίκης του Τόκιο

ηλεκτρικά αυτοκίνηταοδηγοί ταξίυπουργείο Μεταφορών και Υποδομών