Ελλάδα|14.10.2021 14:50

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλείνουν τα σχολεία της Αττικής με εντολή Πατούλη την Πέμπτη - Τι θα γίνει την Παρασκευή

Newsroom

Κλείνουν εκτάκτως τα σχολεία σε όλη την Αττική την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου ενώ για την Παρασκευή θα παρθεί απόφαση αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως αποφάσισε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης για προληπτικούς λόγους λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος.

Πατούλης: «Πρώτη μας προτεραιότητα η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των μαθητών»

Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την Αττική τις επόμενες ώρες, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη διακόπτεται σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου σε όλη την Αττική, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Η διακοπή της λειτουργίας τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών και εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η Περιφέρεια Αττικής θα παρακολουθεί την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και σχέδια εκκενώσεων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάλλος, που χτυπάει με βροχές, ισχυρές καταιγίδες, ακόμα και με χιόνι πολλές περιοχές της χώρα. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό και εστάλη μήνυμα από το 112 για την περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, οι οποίοι κινούνται στην Αττική και σε περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Επίσης, έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης πυρόπληκτων περιοχών που κινδυνεύουν από πλημμύρες σε Αττική και βόρεια Εύβοια.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν κλείσει τα σχολεία. Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Καιρός live χάρτης: Η πορεία της κακοκαιρίας Μπάλλος

Σχέδια εκκενώσεων

Στο μεταξύ, σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια. Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Παράλληλα, έχουν ήδη κλείσει δρόμοι στα καμένα και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς. Το Αλεποχώρι μάλιστα είχε επισκεφθεί προσφάτως ο κ. Στυλιανίδης προσωπικά, ενώ είχε εκτενή συζήτηση για θέματα πρόληψης με όλους τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απομακρύνσεις δεν θα είναι πολλές, θα γίνουν επιλεκτικά και αφορούν άτομα ηλικιωμένα, με προβλήματα, ή άτομα των οποίων η μετακίνηση είναι δύσκολη σε περίπτωση πλημμύρας -ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο η ζωή τους. Τα άτομα αυτά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ, ή άλλους χώρους που εξασφαλίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, για μία δύο μέρες, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία και ο κίνδυνος.

Μήνυμα από το 112 στην Αττική και Θεσσαλονίκη

Μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αττικής  και της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Πέμπτης για την κακοκαιρία Μπάλλος.  To Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τους πολίτες πως ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν την περιοχή, με το μήνυμα να αναφέρει:

«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Πού καταγράφονται προβλήματα – Εκκένωση χωριών σε Βόρεια Εύβοια, πού θα χτυπήσουν καταιγίδες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάλλος, που χτυπάει με βροχές, ισχυρές καταιγίδες, ακόμα και με χιόνι πολλές περιοχές της χώρα. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό και εστάλη μήνυμα από το 112 για την περιοχή της Αττικής. Ήδη άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με διακοπές κυκλοφορίας, ενώ και στην Βόρεια Εύβοια οι αρχές προχώρησαν σε προληπτικές εκκενώσεις χωριών. Σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν κλείσει τα σχολεία. Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επίσης, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, η Τροχαία διέταξε προσωρινά την διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πειραιώς από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα προς Πειραιά και από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας, στο ρεύμα προς Αθήνα. Έπειτα από λίγη ώρα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. 

Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 110 κλήσεις για εισροή υδάτων κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά. Λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκε διακοπή συγκοινωνίας του Τραμ από το Ασκληπειο Βούλας έως το Παλιό Δημαρχείο και από την Κασομούλη έως το Σύνταγμα.

Συνολικά 45 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους το βράδυ της Τετάρτης των χωριών Κοτσικιάς, Αγίας Άννας και Αχλαδίου στη Βόρεια Εύβοια. Από την Περιφέρεια έχει μισθωθεί το ξενοδοχείο Αγκάλη για να εξυπηρετήσει όσους θελήσουν να βρουν καταφύγιο. Στην Βόρεια Εύβοια η βροχόπτωση αναμένεται να ξεκινήσει από τις 13:00 το μεσημέρι. Στις Ροβιές και σε άλλα χωριά οι κάτοικοι οχυρώνουν τα σπίτια τους. Τοποθετούν λαμαρίνες και από κάτω σακιά από άμμο.

Όλες οι ειδήσεις

Κακοκαιρία Μπάλλος – Live χάρτης: Έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και σχέδια εκκενώσεων

Κακοκαιρία Μπάλλος - Νέα Φιλαδέλφεια: Μαθητές πάνω σε θρανία για να φύγουν από πλημμυρισμένο σχολείο

ΑΠΘ: Ερευνητές ανακάλυψαν νέα κυανοβακτήρια και πέρασαν τον Παύλο Φύσσα και τον Ζακ Κωστόπουλο στην αθανασία μέσω της επιστήμης

Κακοκαιρία Μπάλλος: Πρώτο... θύμα το τραμ - Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία

Γεωργιάδης: Εταιρεία εμφανίστηκε μόνο για 10 μέρες και έβγαζε οριακή διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση

σχολείαΓιώργος Πατούληςκαιρόςκαταιγίδεςκακοκαιρία