Ελλάδα|14.10.2021 23:32

Κακοκαιρία Μπάλλος: Έκτακτα μέτρα για τη δύσκολη νύχτα - Καταστροφές σε όλη τη χώρα

Newsroom

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει σε πολλές περιοχές της χώρας το πέρασμα της κακοκαιρίας Μπάλλος. Τεράστια προβλήματα έχουν προκαλέσει οι βροχές στην Αθήνα, όπου υπόγεια και αυλές πλημμύρισαν ενώ ακόμα και κεντρικές οδικές αρτηρίες, μετατράπηκαν σε ποτάμια. Στα δύο έχει κοπεί η Κέρκυρα, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στο νησί σημειώθηκαν περισσότεροι από 30 απεγκλωβισμοί κατοίκων με Super Puma. Τραγική η κατάσταση και στην Ιθάκη, ενώ από την κακοκαιρία έχει πληγεί και η Χαλκιδική.

Ωστόσο, τα χειρότερα φαίνεται ότι δεν έχουν περάσει ακόμα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης μέσα στις επόμενες ώρες. Όπως φαίνεται το βράδυ της Πέμπτης θα είναι πολύ δύσκολο για τους κατοίκους πολλών περιοχών της χώρας

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε ότι μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο διήμερο» και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός «ούτε από την Πολιτεία ούτε από τους πολίτες». 

Μέτρα: Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε Κηφισό και παραλιακή - Κλειστό το δημόσιο και συστάσεις για τηλεργασία

Αυστηρά έκτακτα προληπτικά μέτρα ανακοίνωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης μετά την έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης. Σε ισχύ τίθεται απαγόρευση κυκλοφορίας στον Κηφισό και Παραλιακή από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 το πρωί, καθώς η κακοκαιρία Μπάλλος επελαύνει τη χώρα. 

Η κυκλοφορία σε Κηφισό και Παραλιακή για τα φορτηγά θα εκτιμηθεί ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Παράλληλα, κλειστές θα παραμείνουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα. Αναλυτικότερα ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε: 

  • 01.00 με 08.00 το πρωί απαγορεύεται η διέλευση όλων των οχημάτων και των ΜΜΜ σε Κηφισό και Παραλιακή. Για τα φορτηγά θα εκτιμηθεί η κατάσταση με την εξέλιξη του φαινομένου. Θα δίνονται οδηγίες σε όλους τους δρόμους.
  • Κλειστές θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Μπάλλος και των υπηρεσιών των ΟΤΑ.
  • Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρυση των δρόμων, έτσι ώστε αν επιδεινωθεί το φαινόμενο να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε.
  • Λόγω της εξέλιξης του επικίνδυνου φαινομένου, αποφασίσαμε όπως παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, παράλληλα με την ίδια απόφαση σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
  • Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμΕΑ σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
  • Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια των ΜΜΜ

Η πρόγνωση της ΕΜΥ οδήγησε στην πρόωρη διακοπή του συνόλου των δρομολογίων του τραμ λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η ΣΤΑΣΥ προχώρησε σε προληπτική απόσυρση των συρμών από την κυκλοφορία κατόπιν ενημέρωσης της ΕΜΥ για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αττική. Τα προβλήματα, πάντως, με τις αστικές συγκοινωνίες αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή με το τραμ αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή. 

Ηδη η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι οι συρμοί του τραμ θα παραμείνουν στα αμαξοστάσια έως τις 8 το πρωί οπότε και θα επανεξεταστούν οι συνθήκες για την επαναλειτουργία της γραμμής. Επί του παρόντος δεν έχει αποφασιστεί κάποιο άλλο μέτρο για τα μέσα σταθερής τροχιάς και η ενημέρωση είναι ότι οι γραμμές 1 (ηλεκτρικός), 2 και 3 του μετρό θα λειτουργήσουν κανονικά. 

Ωστόσο επειδή πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, η οποία εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα, η κατάσταση θα επανεξεταζεται συνεχώς. Σε ό,τι αφορά τα οδικά μέσα, αν και η ΟΣΥ δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωση, εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στον Κηφισό και την παραλιακή έως τις 8 το πρωί της Παρασκευής, θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεαστούν τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ που εξυπηρετούν αυτές τις περιοχές ή διέρχονται απ΄αυτούς τους οδικούς άξονες.

AP

Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει - Πού θα χτυπήσει ο «Μπάλλος» τις επόμενες ώρες - Πρόβλεψη Μαρουσάκη

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμα καθώς η σφοδρή κακοκαιρία είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Από την ανομβρία και της πολύ υψηλές θερμοκρασίες περάσαμε κατευθείαν σε πλημμύρες και χιονοπτώσεις», σημείωσε.
«Πρόκειται για συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία όσο μετατοπιζονται ανατολικά - βορειοανατολικά θα προσπαθήσουν να λάβουν τροπικό χαρακτήρα και για αυτό το λόγο κυρίως πλήττονται οι ακτογραμμές της χώρας και οι θαλάσσιες περιοχές», τόνισε και στη συνέχεια μίλησε για τις περιοχές που αναμένεται να χτυπηθούν από την κακοκαιρία «Μπάλλος» τις επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα, πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν στο Ιόνιο, και στα δυτικά παράλια της χώρας, δηλαδή σε δυτική Πελοπόννησο, δυτική Στερεά Ελλάδα.Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται η Αττική, με διαδοχικά κύματα ισχυρών βροχών και καταιγίδων, ενώ και την Παρασκευή τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Επίσης θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία Σποράδες, Χαλκιδική  βορειοανατολικό Αιγαίο αλλά και Εύβοια.

Φυσικα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που είχαν καεί τον περασμένο Αύγουστο. Ήδη κάποιοι κάτοικοι προληπτικά έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ενώ οι υπόλοιποι οχυρώνονται πίσω από λαμαρίνες και σακιά με άμμο. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη αγώνας δρόμου για να καθαριστούν ρέματα αλλά και να τοποθετηθούν ορισμένα κορμοδέματα, στις  πυρόπληκτες περιοχές, Οι εικόνες από τις πλημμύρες του Σαββάτου εξάλλου είναι ακόμα νωπές.

Τεράστια προβλήματα στην Αττική: Σπίτια, δρόμοι και γειτονιές πλημμύρισαν 

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε στην Αττική η κακοκαιρία Μπάλλος. Σπίτια πλημμύρισαν ενώ οι δρόμοι της πρωτεύουσαν έγιναν χείμαρροι με τους οδηγούς να αντιμετωπίζουν από το πρωί τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις τους, καθώς κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε ενώ έκλεισαν ακόμα και κεντρικές αρτηρίες, όπως η Λεωφόρος Κηφισίας στο ύψος του Φάρου Ψυχικού.

Δεν ήταν λίγα τα οδικά δίκτυα που μετατράπηκαν σε ποτάμια. Καταρράκτης σχηματίστηκε στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, ενώ έντονα ήταν τα προβλήματα στον Άγιο Δημήτριο, αλλά ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Ακόμα και η Ηφαίστου στο μοναστηράκι μετατράπηκε σε χείμαρρο. 

Ο ποταμός Ιλισσός στο Μοσχάτο φούσκωσε και τα νερά έφτασαν ακόμα και μέσα στον δρόμο, τον οποίο οι αρχές έκλεισαν προληπτικά. Μάλιστα, οι κάτοικοι προσπαθούν με οχυρώματα να σώσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Πολλά είναι τα υπόγεια αλλά και τα τα ισόγεια που έχουν γεμίσει νερό. 

Χάος επικράτησε και στον Κολωνό, όπου η περιοχή μετατράπηκε σε λιμνοθάλασσα. Η στάθμη του νερού σε πολλά σημεία περιμετρικά της ακαδημίας Πλάτωνος ξεπέρασε το μισό μέτρο. Μάλιστα σύμφωνα με το OPEN πολλά ήτανα τα οχήματα που στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την λεωφόρο Αθηνών, εγκλωβίστηκαν και χρειάστηκε η επέμβαση μηχανημάτων του δήμου αλλά και γερανών για να τα ρυμουλκήσουν. 

Πλημμύρισαν σχολεία και πανεπιστήμια

Στη Νέα Φιλαδέλφεια οι καθηγητές αναγκάστηκαν να φτιάξουν έναν αυτοσχέδιο διάδρομο στο προαύλιο για να μπορέσουν οι μαθητές να εγκαταλείψουν το προκάτ κτίριο που έκαναν μάθημα. Οι μεγαλύτεροι μαθητές και οι καθηγητές αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν ένα διάδρομο με θρανία, για να περάσουν οι μαθητές από τα λυόμενα στο κυρίως κτίριο.

«Ήρθαμε και πήραμε ένα - ένα τα παιδιά, για να τα μεταφέρουμε με ασφάλεια δίπλα, με κίνδυνο γιατί ήδη άρχισε το κύμα να έρχεται απ έξω, να χάσουμε την ισορροπία και μας πέσουμε με το παιδί, ό,τι σημαίνει αυτό. Ένα δύο εκατοστά έμεναν για να μπει το νερό στο σχολείο», σημείωσε καθηγήτρια στο OPEN. 

T

Δεν πρόκειται όμως για το μόνο σχολείο το οποίο αντιμετώπισε προβλήματα από τη βροχή. Για παράδειγμα ο προαύλιος χώρος του 16ου δημοτικού σχολείου της Νέας Ιωνίας, πλημμύρισε, με τη στάθμη του νερού να φτάνει στα 40 εκατοστά. Αλλά και στα πανεπιστήμια οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές. Μικροί χείμαρροι σχηματίστηκαν μέσα στην Καλών Τεχνών, ενώ και άλλες σχολές αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως η Φιλοσοφική, το Γεωπονικό, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Φυσικό του ΕΚΠΑ.

T
T
T
T

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, οι οποίοι κινούνται στην Αττική και σε περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Μάλιστα από νωρίς το πρωί της Πέμπτης στάλθηκε και σχετικό μήνυμα από το 112.

Κλειστά σχολεία σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, κλειστά θα είναι και τα σχολεία όλων των βαθμίδων την Παρασκευή σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία αλλά και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια. Κλειστές θα παραμείνουν αύριο όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Eurokinissi

Επίσης, κλειστά για δεύτερη ημέρα θα παραμείνουν αύριο στο Μεσολόγγι όλα τα σχολεία, οι παιδικοί και τα ΚΔΑΠ του δήμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κώστα Λύρο, «η απόφαση ελήφθη λόγω της κακοκαιρίας και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού».
Κλειστοί θα παραμείνουν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου οι βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε περιοχές που έχουν πληγεί και αναμένεται να «χτυπηθούν» ακόμα περισσότερο το βράδυ από την κακοκαιρία Μπάλλος. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους σταθμούς: 

  • Αττικής,
  • Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής),
  • Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας),
  • Ιονίων Νήσων (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας).

Όλες οι ειδήσεις

Κακοκαιρία Μπάλλος: Απαγόρευση κυκλοφορίας στον Κηφισό και παραλιακή 01.00 με 08.00

Κακοκαιρία Μπάλλος - Κέρκυρα: Μεγάλη κινητοποίηση της ΕΜΑΚ - «Κομμένο» στα δύο το νησί

Κακοκαιρία Μπάλλος - Στα όριά τους τα ΜΜΜ: Πλημμυρισμένα λεωφορεία, σε παράλυση τραμ και ηλεκτρικός

Διπλωματικές πηγές για επιστολή Μπλίνκεν: Τι προσφέρει στη χώρα μας

Κακοκαιρία Μπάλλος: Η στιγμή που οι επιβάτες λεωφορείου βγαίνουν από λεωφορείο που εγκλωβίστηκε στα νερά

βροχέςσχολείακαιρόςπλημμύρεςμέτρακακοκαιρίαΜΜΜ