Ελλάδα|15.10.2021 14:53

Κακοκαιρία Μπάλλος – Live χάρτης: Καταιγίδες στην Αττική – Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες

Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα της κακοκαιρίας Μπάλλος, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο κεντρικό Ιόνιο, στροβιλίζεται και στέλνει διαδοχικά κύματα βροχών και καταιγίδων από τα Νοτιοδυτικά προς τα Βορειοανατολικά, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκεται νέο κύμα καταιγίδων που επηρεάζει την περιοχή της Αττικής από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ισχυρές καταιγίδες καταγράφονται στα Δυτικά-Βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής και μέσα στο Σαρωνικό, όπως επίσης στην περιοχή της Βοιωτίας.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος του OPEN στο σύνολο του νομού Αττικής, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά, ενώ δεν αποκλείονται και έντονες χαλαζοπτώσεις. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα επηρεαστεί και η περιοχή της Εύβοιας.

Μέχρι πότε θα διαρκέσει η κακοκαιρία

Μέχρι αύριο το πρωί 16 Οκτωβρίου αναμένονται έντονα φαινόμενα, κυρίως στην περιοχή του Ιονίου, από τα Δυτικά τμήματα, στη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, στη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο και σιγά – σιγά τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν εκ νέου προς τα Ανατολικά για να επηρεαστεί ξανά η Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Εύβοια. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκτονώνονται.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αττική

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, διακόπηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, η, η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα της οδού Πειραιώς και της περιφερειακής Αιγάλεω, λόγω της μεγάλης συσσώρευσης νερού.

Ειδικότερα, η Πειραιώς έκλεισε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την Πέτρου Ράλλη έως τη Χαμοστέρνας και η περιφερειακή Αιγάλεω από το ύψος των διυλιστηρίων.

Κακοκαιρία Μπάλλος: Έπεσαν 30 εκατ. τόνοι νερού στον Κηφισό

Στην Αττική τα προβλήματα που καταγράφηκαν χθες ήταν πολύ έντονα, αν και τα χειρότερα σενάρια που ήθελαν κατακλυσμό τη νύχτα, δεν επιβεβαιώθηκαν. Έτσι, ο Κηφισός και η Παραλιακή άνοιξαν τελικά στις 6:30 το πρωί, αντί για τις 8 που ήταν προγραμματισμένο.

Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για ένα πολύ ισχυρό φαινόμενο που σάρωσε το Λεκανοπέδιο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής  διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως «στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού». Η δήλωση αυτή ήταν ενδεικτική και της έντασης της κακοκαιρίας.

Συνεχίζοντας σημείωσε πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας... Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».  «Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής. 

Όλες οι ειδήσεις

Κακοκαιρία Μπάλλος – Εύβοια: Βρέθηκε νεκρός ο 69χρονος κτηνοτρόφος

Κακοκαιρία Μπάλλος: Σάρωσε Αττική, Ιόνιο, Εύβοια, Κρήτη – Σοβαρά προβλήματα

Καιρός live χάρτης - Κακοκαιρία Μπάλλος: Πώς θα εξελιχθεί μέχρι το Σάββατο - Πού θα χτυπήσει

Χαλάνδρι: Έπεσε μπαλκόνι πολυόροφης πολυκατοικίας

Επίθεση με βιτριόλι: «Κατόρθωσε να γλιτώσει» - Τι λέει ο ιατροδικαστής που εξέτασε την Ιωάννα Παλιοσπύρου

καταιγίδαβροχήκακοκαιρίακαταιγίδεςβροχές