Ελλάδα|25.01.2019 13:36

Εισαγγελική έρευνα για τον Πετσίτη και τη σχέση του με τον Λαυρεντιάδη

Σοφία Σπίγγου

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει ο Μανώλης Πετσίτης, έπειτα από τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες που τον ήθελαν να εμφανίζεται ως «εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου», ο οποίος «διευκόλυνε» τις καθυστερήσεις των οφειλόμενων στη ΔΕΠΑ από την εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Τα δεκάδες δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν τον τελευταίο μήνα, αφήνουν υπόνοιες για ενεργό ρόλο του στο «φέσι» της ΔΕΠΑ, «αβαντάροντας» με τις κινήσεις του την ELFE του κ. Λαυρεντιάδη.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου συγκέντρωσε τα δημοσιεύματα και τα απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας να προχωρήσει στις «δικές της ενέργειες». Έπειτα από μελέτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ευάγγελος Ιωαννίδης, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες είναι αυτές. Ταυτόχρονα, όμως διαβίβασε φακέλους με τα δημοσιεύματα αυτά, προκειμένου να συσχετιστούν με δύο έρευνες που ήδη τρέχουν αυτή την περίοδο.

Η πρώτη αφορά στην υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου  της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για τα χρέη της ELFE (του Ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ). Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κιτσάκος, είχε σε προηγούμενος χρόνο διατελέσει στέλεχος του Ομίλου Λαυρεντιάδη και της ίδιας της ELFE. Ο ίδιος μετά την άσκηση διώξεων σε βάρος του είχε δηλώσει ότι για όλες τις κινήσεις του, ήταν σε γνώση οι αρμόδιοι υπουργοί. Σχετικά δε με τον Μανώλη Πετσίτη είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Απ’ ό,τι είχα ακούσει ο Μανώλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του κ. Παλαιογιάννη. Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου».

Η δεύτερη υπόθεση με την οποία αναμένεται να συσχετισθεί ο φάκελος με τα δημοσιεύματα που αφορούν στον κ. Πετσίτη είναι τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ. Για την εν λόγω υπόθεση ασκήθηκε δίωξη  μετά από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κατά του επιχειρηματία και 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου καθώς και για  σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη μήνυση  οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του.

Νέα δίωξη

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες έγινε γνωστή, η άσκηση νέων διώξεων σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 4 στενών συνεργατών του για την υπόθεση της ELFE. Οι νέες διώξεις ξεκινούν έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της τράπεζας Alpha Bank. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται μεταξύ άλλων για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετικά με  τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται να μην εξοφλούνται  δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την τράπεζα.

Μανώλης Πετσίτηςεισαγγελέας