Ελλάδα|18.10.2021 22:03

Σεισμός στην Κρήτη: Για ένταση του στεγαστικού προειδοποιούν βουλευτές

Μαρία Λιλιοπούλου

Μη κατοικήσιμα έχουν χαρακτηριστεί περισσότερα από τα μισά κτίρια που έχουν ελεγχθεί στις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, στα οποία έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος από μηχανικούς μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Συνολικά έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 11.505 κτίρια, εκ των οποίων μη κατοικήσιμα χαρακτηρίστηκαν τα 6.152, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τους σεισμόπληκτους.

Ειδικά για τον δήμο Μινώα - Πεδιάδος, όπου έχουν ξεκινήσει και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει πως από τα 420 κτίρια που επανελέγχθηκαν, τα 189 είναι «κατοικήσιμα - χρήζουν επισκευών» και τα 180 μη κατοικήσιμα, ενώ έχουν συνταχθεί και 51 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Κτηρίων (ΠΑΕΕΚ) ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατεδάφισής τους από τους δήμους.

Αγωνία κατοίκων για το στεγαστικό

Οι βουλευτές της περιφέρειας, πάντως, μετέφεραν την αγωνία των κατοίκων της περιοχής προειδοποιώντας για εντονότερο στεγαστικό πρόβλημα στην περιοχή όσο περνά ο καιρός.

Κι αυτό, καθώς όπως επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, πολλοί εκ των κατοίκων φιλοξενούνται σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα και σε ξενοδοχεία, την ώρα που στην περιοχή έχουν φτάσει μόνο 34 οικίσκοι, σε καθένα εκ των οποίων μπορούν να διαμείνουν τέσσερα άτομα.

Στην Κρήτη αναμένεται να αποσταλούν τις επόμενες ημέρες ακόμα 90 οικίσκοι που αγοράστηκαν από το υπουργείο για το σκοπό αυτό. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με fast track διαδικασίες και η προμήθεια των 90 καινούργιων ενιαία μεταφερομένων οικίσκων, τύπου container των 25 τ.μ., ανατέθηκε στην εταιρία «KMS BUILDINGS Α.Ε ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» έναντι συνολικής δαπάνης 1.031.965,20 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Βάσει της σχετικής ανακοίνωσης, η συνολική ποσότητα των οικίσκων θα παραδοθούν εντός τριών ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής σύμβασης.

Ωστόσο όπως σημείωσε ο βουλευτής Ηρακλείου, ούτε αυτοί οι οικίσκοι μπορούν να καλύψουν το σύνολο των στεγαστικών αναγκών: «Οι δήμοι έχουν ζητήσει 360 οικίσκους για περίπου 1.840 άτομα και όχι 130 για 600. Οι υπόλοιποι κάτοικοι που θα μείνουν» σημείωσε προσθέτοντας πως και τα λυομενα που έχουν ήδη φτάσει στο νησί, έχουν τοποθετηθεί σε δύο ελεύθερους χώρους δίνοντας την εντύπωση γκέτο και δεν έχουν κατανεμηθεί ανά χωριό εξαιτίας της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου, για την οποία όμως δεν είναι υπεύθυνοι οι κάτοικοι.

Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα στην περιοχή παρά το γεγονός ότι η φύση προειδοποιούσε επί μήνες με τους σεισμούς να έχουν προκαλέσει βλάβες στα σπίτια ήδη από το καλοκαίρι: «Είχαμε τέσσερις μήνες σεισμική δραστηριότητα στην ίδια περιοχή με καταγεγραμμένα 106 σπίτια μη κατοικήσιμα και σφυρίζατε αδιάφορα. Δεν κηρύξατε την περιοχή σε κατασταση έκτακτης ανάγκης ενώ η φύση προειδοποιούσε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Συντυχάκης μετέφερε στη Βουλή τις καταγγελίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες, οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι των μηχανικών στα πληγέντα κτίρια μετατρέπουν πολλά από μη κατοικήσιμα σε κατοικήσιμα.

Απαντώντας στο ζήτημα αυτό, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι η επιστημονική επάρκεια και υπευθυνότητα των μηχανικών που διενεργούν τις αυτοψίες δε θα επέτρεπε κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως η υπογραφή μιας αυτοψίας είναι μία διοικητική πράξη, για την οποία υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

Επιχορήγηση με ...ενυπόθηκο δανεισμό

Ερώτηση για το ζήτημα των σεισμοπλήκτων στην Κρήτη έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για ενυπόθηκο δανεισμό του κτιρίου που υπέστη τη βλάβη σε ποσοστό 20% της επιχορήγησης που είναι δάνειο» ζητώντας να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και να ενισχυθούν οι σεισμοπαθείς άμεσα και όχι με ενυπόθηκα δάνεια.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πληγείσες περιοχές και εντός των ημερών θα υπάρξει συμπληρωματική ΚΥΑ για δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (Δήμος Βιάννου, Γόρτυνας, Φαιστού και Χερσονήσου), καθώς και περιοχές του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Προσέθεσε μάλιστα ότι οι πληγέντες έχουν ήδη πάρει χρήματα, ενώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχαν γίνει οκτώ σεισμοί οι αποζημιώσεις δίνονταν 18 μήνες μετά.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, έχουν εκδοθεί τέσσερεις ΚΥΑ που αφορούν τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά πρόσωπα ως αποζημίωση οικοσκευής, σε επιχειρήσεις και φορείς και άλλη μία που αφορά στην οριοθέτηση περιοχών για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και αφορά και στο σεισμό Ιουλίου και σ’ αυτόν του Σεπτεμβρίου.

Αναφέρθηκε και στη στεγαστική συνδρομή έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτηρίων ανά ιδιοκτήτη.

Τα σχολεία

Ως προς τα σχολεία ο υφυπουργός Υποδομών σημείωσε ότι στις 11 Οκτωβρίου παραδόθηκαν σε λειτουργία, στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, 7 αίθουσες διδασκαλίας και 1 WC, ενώ την Τετάρτη 13.10.2021 παραδόθηκαν, στο χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στο Αρκαλοχώρι για χρήση από τα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Αρκαλοχωρίου, 15 αίθουσες διδασκαλίας και 2 WC και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και τα δύο αυτά σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ακόμα, με επείγουσες διαδικασίες από την ΚΤΥΠ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επισκευές στα σχολεία:

  • 2Ο Δημοτικό Σχολείο ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
  • ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
  • 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
  • ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Όλες οι ειδήσεις

Δημοσκόπηση Alco για OPEN: Μεγάλη αποδοχή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ανησυχία για οικονομία - Σταθερή πρωτιά της ΝΔ

Πυρκαγιά Μάτι: Δίωξη για πλημμελήματα σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου

Κόλιν Πάουελ: Πέθανε από κορονοϊό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ντόρα Μπακογιάννη: Ένα δημόσιο πρόσωπο δεν πρέπει να κρύβεται

Κλιματική Αλλαγή: Ποιες οι ευάλωτες πόλεις στην Ελλάδα - Πού κινδυνεύουν οι καλλιέργειες

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί την Τρίτη για την Ολυμπιακή Φλόγα

σεισμόπληκτοισεισμοπαθείςΗράκλειο ΚρήτηςσεισμόςΑρκαλοχώρι