Ελλάδα|20.10.2021 16:11

#Justice4ZakZackie: 3 χρόνια μετά, ζητείται δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου η δίκη για το θάνατο του ακτιβιστή της LGBTQ+ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου βρίσκονται ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλαδστώνος, ο μεσίτης ο οποίος διατηρούσε γραφείο κοντά στο σημείο και τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, και όχι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, όπως ζητούσε η οικογένεια του θύματος. 

Το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου στην οδό Γλαδστώνος

21η Σεπτεμβρίου 2018: Κυκλοφορούν βίντεο από κινητά και κάμερα ασφαλείας κοσμηματοπωλείου στην οδό Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας στα οποία απεικονίζεται άνθρωπος σε πανικό και ο οποίος, για άγνωστο λόγο, βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα σε κοσμηματοπωλείο. 

Δύο άντρες, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ένας μεσίτης που διατηρούσε γραφείο δίπλα στο σημείο, κλωτσούν και σπάνε την τζαμαρία της προθήκης. Ο εγκλωβισμένος, ανίκανος να σηκωθεί όρθιος, σέρνεται στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος, όσο οι δύο επιχειρηματίες τον χτυπούν ασταμάτητα.

Το εξαγριωμένο πλήθος που έχει μαζευτεί στο σημείο, απλώς παρατηρεί, αμέτοχο. Στο σημείο φτάνουν αστυνομικοί οι οποίοι εμφανίζονται να κλωτσούν επίσης τον πεσμένο άνδρα και ο οποίος φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να προστατεύσει τον εαυτό του ενώ η αστυνομία του περνά χειροπέδες.

Κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ, αφήνει στο ασθενοφόρο, την τελευταία του πνοή. 

Λίγες ώρες αργότερα, γίνεται γνωστό ότι ο νεκρός ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, γνωστός ακτιβιστής υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, και drag queen με το όνομα Zackie Oh. 

Τις πρώτες μέρες έρχονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το βάρβαρο συμβάν, και τις συνθήκες υπό τις οποίες, ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε μέρα - μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Οι δύο μαγαζάτορες υποστηρίζουν ότι το θύμα κρατούσε μαχαίρι και η αντίδρασή τους ήταν τόσο βίαιη γιατί προσπαθούσαν να υπερασπιστούν την περιουσία τους.

Tην ίδια ώρα, ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει, καθώς και ότι πέθανε από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.

Μερικές εβδομάδες μετά η νεκροψία έρχεται να διαψεύδει αυτά τα επιχειρήματα καθώς δείχνει ότι ο θάνατός του ήταν φυσικό επακόλουθο των τραυμάτων από τον ξυλοδαρμό του, καθώς και ότι δεν είχε καταναλώσει ουσίες ή αλκοόλ.

Προσγείωση στην πραγματικότητα

Ο θάνατός του Zak / Zackie Oh, εκτός από σοκαριστικός και απάνθρωπος, υπήρξε και μία σκληρή υπενθύμιση της πραγματικότητας, για τους ανθρώπους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία φαινόταν να κάνει κάποια βήματα μπροστά. 

Το 2015 η Βουλή ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια.

Το 2017, θεσμοθετήθηκε η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ενώ, την ίδια χρονιά, στα σχολεία της χώρας, ξεκίνησαν οι «θεματικές εβδομάδες» για το bullying που επικεντρώνονταν σε θέματα όπως ο σεξισμός και η ταυτότητα φύλου. 

Λίγους μήνες πριν την άγρια δολοφονία του Ζακ, τον Μάιο του 2018, ψηφίστηκε ο νόμος που κατέστησε δυνατή την αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι καταγγελίες για ομοφοβική βία αυξάνονταν. 

Η εκκλησία, εξακολουθεί να καταδικάζει την ομοφυλοφιλία ενώ, και μεγάλο κομμάτι της κοινωνία διατηρεί αναχρονιστικές απόψεις σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις Διακρίσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα άτομα δεν ξεπερνά το 64% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 76%).

#Justice For Zak/Zackie

Κατηγορούμενοι στη δίκη που ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, είναι οι δύο μαγαζάτορες, ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης που διατηρούσε γραφείο δίπλα στο σημείο καθώς και τέσσερις από τους οχτώ αστυνομικούς που βρέθηκαν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο, η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει διενεργήσει Πειθαρχικό. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ η οικογένεια του θύματος ζήτησε οι κατηγορούμενοι να παραπεμφθούν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ ο οποίος προσπάθησε να του δώσει πρώτες βοήθειες ενώ τον είχε δεμένο και δεν μπορούσε να τού κάνει ανάταξη όσο ήταν μπρούμυτα και λιπόθυμος, δεν παραπέμφθηκε σε δίκη,

Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, μία επ' αόριστον αναβολή λόγω πανδημίας, αλλά και μία τεράστια συζήτηση για την ανεκτικότητα, τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι αίτημα όλων να αποδοθεί Δικαιοσύνη. 

θάνατοςνεκρόςαστυνομίαδίκηΖακ Κωστόπουλοςδολοφονία