Ελλάδα|22.10.2021 10:47

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 2021 μόνο με στρατιωτικά τμήματα - Τι οδήγησε στην απόφαση

Newsroom

Η έντονη ανησυχία των ειδικών για τη διασπορά του κορονοϊού, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και η κοινή θέση των επιστημόνων ότι θα έπρεπε να απαγορευτούν οι παρελάσεις, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού, φαίνεται ότι ήταν καθοριστικοί παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία τελικά θα περιλαμβάνει μόνο στρατιωτικά τμήματα και θα περιοριστεί αυστηρά στα 60 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι η Βάνα Παπαευαγγέλλου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη υπογράμμισε ότι στις παρελάσεις θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα ενώ προέτρεψε όλους τους συνανθρώπους μας που είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε και ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο9 οποίος ζήτησε να γίνουν οι παρελάσεις χωρίς θεατές. «Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μην το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορονο-πάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη», ανέφερε.

Παρόμοια, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στο ζήτημα των παρελάσεων, τονίζοντας πως είναι πολύ επικίνδυνο να εκτιναχτούν τα κρούσματα. «Όσοι πάνε στην παρέλαση θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Τώρα πως θα κρατήσουν αποστάσεις; Δεν ξέρω. Τώρα από εκεί και πέρα ο καθένας να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει τις αποστάσεις του και όταν τελειώσει η παρέλαση να φύγει για να πάει να φάει. Η μεγάλη κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Δεν παίζει ρόλο αν είναι εξωτερικός χώρος. Δεν μπορείς να ελέγξεις αν ο διπλανός σου είναι ανεμβολίαστος ή αν νοσεί και είναι ασυμπτωματικός. Η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη! Αυτό που μας στενοχωρεί είναι το υψηλό ιικό φορτίο και εμβολιασμοί κάτω από 50% σε πολλές περιοχές. Είναι τραγικό αυτό. Εδώ και ένα μήνα 15 θάνατοι από νέους ανθρώπους, βλέπετε πως η μετάλλαξη τρέχει και τρέχει πιο μπροστά κι από εμάς», σημείωσε μιλώντας στο Mega.

«Βράζει» η βόρεια Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν από την απόφαση της Περιφέρειας για την παρέλαση την 28η Οκτωβρίου, στοιχεία «φωτιά» για τη Βόρεια Ελλάδα έδωσε για τον κορονοϊό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Οι περισσότεροι ασθενείς με κορoνοϊό που νοσηλεύονται σήμερα (21/10) στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Μίνα Γκάγκα. Όπως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε, τα κρούσματα στη χώρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν πάλι αρκετά, 3.407 συγκεκριμένα, με 703 κρούσματα στην Αττική και 496 στη Θεσσαλονίκη.

Όλες οι ειδήσεις

Alec Baldwin: Τραγωδία σε γυρίσματα ταινίας - Πυροβόλησε θανάσιμα γυναίκα

Κορονοϊός: Ανησυχία για αύξηση νοσηρότητας τον Νοέμβριο - 10 περιοχές «καίνε» από κρούσματα

To ενεργειακό «χαρτί» στο γεωπολιτικό πόκερ: Οι κινήσεις Αθήνας και Άγκυρας

ΚΙΝΑΛ: Ο Γιώργος δήλωσε «παρών» και ήδη πέφτουν οι πρώτες κανονιές

Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές - Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Bαθμολογία UEFΑ: Ο ΠΑΟΚ εκτόξευσε την Ελλάδα στη 16η θέση!

28η ΟκτωβρίουπαρέλασηΘεσσαλονίκηστρατιωτική παρέλαση