Ελλάδα|23.10.2021 23:00

Πέραμα - Ερωτήματα για τη δράση των αστυνομικών: Αναφορές για ασυνεννοησία και πειθαρχικός έλεγχος

Newsroom

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δράση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη που έλαβε χώρα στο Πέραμα το βράδυ του Σαββάτου. Η αιματηρή καταδίωξη είχε ως απολογισμό τον θάνατο του 21χρονου οδηγού του οχήματος που δεν σταμάτησε στον έλεγχο της Αστυνομίας αλλά και τον τραυματισμό του 16χρονου συνεπιβάτη του. Κατά την ΕΛΑΣ, στο επεισόδιο τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, όταν ο οδηγός τους εμβόλισε με το όχημά του. Σημειώνεται ότι το τρίτο άτομο που επέβαινε στο αυτοκίνητο ξέφυγε και η έρευνα τον Αρχών για τον εντοπισμό του είναι σε εξέλιξη.

Στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί εντοπίστηκαν 38 κάλυκες, ενώ κανένας από τους τρεις δράστες που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο δεν οπλοφορούσε. Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς στο σημείο.

Από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη οι επτά, οι οποίοι έκαναν χρήση των όπλων τους, συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και το βράδυ του Σαββάτου οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πειραιά. Όλοι τους υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Θεοδωρικάκος: Πειθαρχικός έλεγχος και αξιολόγησης της δράσης της ΕΛΑΣ

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο αιματηρό γεγονός. 

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Το χρονικό της καταδίωξης

Το σπασμένο φινιστρίνι στο λευκό αυτοκίνητο, που κινείτο στην Λεωφόρο Θηβών στο ύψος του  Ρέντη θεωρήθηκε ύποπτο από τους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει. Εκείνος αντιθέτως ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν το Κέντρο και η ομάδα ΔΙΑΣ εντόπισε ξανά το όχημα στο Αιγάλεω, όπου και άρχισε η καταδίωξη.

Μέσω της Λεωφόρου Αθηνών οι δράστες έφτασαν στην Λεωφόρου Σχιστού και από εκεί στην Λεωφόρο ειρήνης στο Πέραμα. Στην οδό Φρίξου το κλεμμένο ΙΧ εγκλωβίστηκε από λεωφορείο, ενώ οι αστυνομικοί ακολουθούσαν.

Τότε ο οδηγός του αυτοκινήτου αποφάσισε να κάνει όπισθεν και άρχισε να εμβολίζει τις μηχανές τραυματίζοντας τους 7 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.  Εκείνη τη στιγμή, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ αν και οι τρεις δράστες ήταν άοπλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ταυτοποιήθηκε και ο τρίτος δράστης. Πρόκειται για έναν 16χρονο, τον οποίο οι αστυνομικοί  αναζητούν στην δυτική Αττική και τα Μέγαρα.

Δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν την καταδίωξη (;)

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους επτά αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο αιματηρό περιστατικό έχουν πυροβολήσει. Η έρευνα διεξάγεται από το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής, παρουσία εισαγγελέα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, υπάρχει πληροφορία η οποία θα ερευνηθεί, σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Άμεσης Δράσης προέτρεψε τους αστυνομικούς να εγκαταλείψουν την καταδίωξη, όμως εκείνοι παράκουσαν.

Οι διάλογοι των αστυνομικών - Δεν αναφέρουν τραυματισμένο συνάδελφο

Οι διάλογοι των αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της καταδιωξης αλλά και των πυροβολισμών.  

  • Συνάδελφοι είναι όλοι καλά;
  • Έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.
  • Είναι όλοι καλά;
  • Δεν έχουμε δικό μας;
  • Είστε όλοι καλά;

Ο αστυνομικός περιέγραψε στο Κέντρο Επιχειρήσεων το τι έχει συμβεί: «Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμούς), γιατί κινούνταν θανατηφόρα εναντίον των συναδέλφων».

  • Μίλα μου, μίλα μου!
  • Έχει τραυματιστεί. «Κέντρο, έχουν τραυματιστεί οι δράστες, έχουμε πέντε μηχανές σε παράσυρση, σύντομα στείλτε ασθενοφόρο».
  • Ε, μίλα, μίλα!
  • Πάρε ανάσα, πάρε ανάσα...

Ο 21χρονος οδηγός του οχήματος είχε τραυματιστεί θανάσιμα ενώ ο 16χρονος συνεπιβάτης είχε χτυπηθεί στο χέρι. Ο τρίτος επιβάτης είχε διαφύγει με τα πόδια από το σημείο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε. Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο). Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται. Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου Εισαγγελέα».

Όλες οι ειδήσεις

Κηφισιά - Μητέρα τραυματία: Είπα στον δράστη «σκότωσες το παιδί μου» και απάντησε «καλα έκανα»

Καιρός: Επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες την Κυριακή

Κορονοϊός: Το ρίσκο με τις παρελάσεις και τη Βόρεια Ελλάδα - Τι τρομάζει τους ειδικούς

Κορονοϊός: Αντικείμενα ανθρώπων που «έφυγαν» στα αζήτητα - Bέρες και σημειώματα περιμένουν

πυροβολισμοίαστυνομίαTάκης ΘεοδωρικάκοςΠέραμαομάδα ΔΙΑΣκαταδίωξη