Ελλάδα|31.10.2018 07:01

«Κόφτης» από τον ΕΟΠΥΥ σε αξονικές και µαγνητικές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αγριο «τσεκούρι» σε µαγνητικές και αξονικές τοµογραφίες προωθεί ο ΕΟΠΥΥ µε το επιχείρηµα να περιοριστούν τα φαινόµενα των πλασµατικών εξετάσεων και να «κουρευτούν» οι δαπάνες, υιοθετώντας πλαφόν αυτήν τη φορά ανά µηχάνηµα. Μετά λοιπόν το πλαφόν που τέθηκε ανά ΑΜΚΑ ασθενούς αλλά και ανά γιατρό για την πραγµατοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, τώρα η νέα... έµπνευση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι να µπει «κόφτης» στα µηχανήµατα που πραγµατοποιούν µαγνητικές και αξονικές.

Αυτό, όµως, θα προκαλέσει µεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισµένους του οργανισµού, οι οποίοι θα δυσκολεύονται να βρουν διαγνωστικό κέντρο ή εργαστήριο εάν έχει κλείσει το πλαφόν. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, µε ό,τι συνέβαινε µε τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που είχαν στη διάθεσή τους µόνο 200 δωρεάν επισκέψεις, οι οποίες τελείωναν µέσα στις πρώτες ηµέρες του µήνα. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι µε την τελευταία υπουργική απόφαση τέθηκε περιοριστικό πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις ανά ασθενή, ενώ και ο ίδιος ο γιατρός δεν µπορεί να ξεπεράσει συγκεκριµένο αριθµό παραπεµπτικών.

Το πρόβληµα δεν θα ήταν τόσο µεγάλο εάν τα δηµόσια νοσοκοµεία και οι δηµόσιες δοµές διέθεταν ελεύθερα ραντεβού για να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις, αλλά και τα αντίστοιχα µηχανήµατα. Σήµερα το 90% των εξετάσεων των περίπου 10 εκατ. ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ διεξάγεται στον ιδιωτικό τοµέα, στον οποίο ο ασφαλισµένος καταβάλλει τη συµµετοχή του.

Οι τεχνικές λεπτοµέρειες

Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνους», στη συνεδρίαση του ∆Σ του ΕΟΠΥΥ, που έχει προγραµµατιστεί για σήµερα, θα καθοριστούν οι τεχνικές λεπτοµέρειες οι οποίες θα προσδιορίζουν τον αριθµό των εξετάσεων ανά τύπο µηχανήµατος. Πάντως, ήδη έχουν εκφραστεί οι πρώτες έντονες αντιδράσεις ακόµη και µέσα από τους κόλπους του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας.

Να σηµειωθεί ότι το 2017 δόθηκαν 350 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισµένων του, εκ των οποίων περίπου 200 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε αιµατολογικές εξετάσεις, ενώ 150 εκατ. ευρώ µοιράστηκαν σε οκτώ διαφορετικούς κωδικούς που αφορούσαν απεικονιστικές εξετάσεις. Μάλιστα, 76 εκατ. ευρώ σχετίζονταν µε µαγνητικές και αξονικές τοµογραφίες. Τα σχέδια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για περαιτέρω «κούρεµα» φάνηκαν όταν ζητήθηκε από διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές να αποσταλούν µε κάθε λεπτοµέρεια και ψηφιακά όλες οι µαγνητικές, αξονικές και µαστογραφίες που πραγµατοποίησαν στο διάστηµα 15-30 Μαρτίου 2018, για τις οποίες ζητούν αποζηµίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Μπορεί η διοίκηση του οργανισµού να επικαλείται λόγους διαφάνειας και  ελέγχου, αλλά στην ουσία αυτό ήταν το πρώτο βήµα για να «κουρευτούν» οι εξετάσεις και να µπει το πλαφόν. Αλλωστε είναι γνωστό στην αγορά υγείας ότι τα µικρά διαγνωστικά κέντρα αντιµετωπίζουν σοβαρό πρόβληµα να αποστείλουν σε ψηφιακή µορφή τις διαγνωστικές εξετάσεις, αφού πολλά δεν διαθέτουν καν το σύστηµα Packs (σύστηµα αποθήκευσης ψηφιακών εικόνων) έστω και αν είναι προϋπόθεση για να συµβληθούν µε τον ΕΟΠΥΥ. Εξαιτίας αυτού του κενού, εικάζεται ότι γίνονται διάφορες παρατυπίες ως προς τον αριθµό των εξετάσεων που διενεργούνται.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων (ΠΑΣΙ∆ΙΚ) µε επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν διαρροή των προσωπικών δεδοµένων των ασθενών µε την αποστολή των αποτελεσµάτων των εξετάσεων, αφού αυτά είναι έκθετα προς αντιγραφή, καθώς θα αποσταλούν χωρίς κωδικοποίηση.

«Εύλογες αµφιβολίες»

Οπως αναφέρουν τα µέλη του ΠΑΣΙ∆ΙΚ, «ο ανωτέρω τρόπος διενέργειας του ελέγχου (µέσω της µεταφοράς δεδοµένων σε σκληρό δίσκο) προκαλεί εύλογες αµφιβολίες ως προς τη νοµιµότητα της µεταφοράς των στοιχείων, λαµβανοµένου υπόψη ότι δεν λαµβάνετε κανένα τεχνικό µέτρο προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων τα οποία ζητάτε».

ΕΟΠΥΥυγείααξονικέςμαγνητικέςδιαγνωστικές εξετάσεις