Ελλάδα|25.10.2021 22:34

Κορονοϊός: «Μαύρη» μέρα με σχεδόν 4.000 κρούσματα – Στο 100% η πληρότητα των ΜΕΘ

Newsroom

Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας, όπου σημειώθηκαν 54 νέοι θάνατοι ενώ, μόλις σε ένα 24ωρο, ανησυχητικά υψηλός είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων.

Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και ανησυχητικό σημείο, μιας και τα 3.937 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν με τη διενέργεια μόλις 76.793 τεστ ενώ, αυξημένος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ να φτάνει τους 354. Στην Αττική είχαμε 710 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 623 και στη Λάρισα 273.

Ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι οι ανεμβολίαστοι την ώρα, μάλιστα, που ολλανδική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας καταρρίπτει τη θεωρία ότι οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν τον κορονοϊό εξίσου.

Σύμφωνα με αυτήν, οι εμβολιασμένοι που μολύνονται με τη μετάλλαξη Δέλτα έχουν 63% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ανεμβολίαστους στο περιβάλλον τους. Η θετική επίδραση των εμβολίων είναι ακόμα πιο μεγάλη, καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι, όχι απλώς δεν αρρωσταίνουν, αλλά μολύνονται μέχρι και 50% λιγότερο. Αυτό, μάλιστα, βοηθάει και στο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊόυ ακόμα και στο 80%.

Παρά τα στοιχεία, δεν είναι λίγοι αυτοί που εμμένουν σταθερά στη θέση τους και δε θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Μεταξύ αυτών, και 6.200 υγειονομικοί που έχουν βγει σε αναστολή από τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι κυβέρνηση και ειδικοί, με τους υγειονομικούς οι οποίοι, παρότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, μέχρι να εμβολιαστούν, φαίνονται αμετάπειστοι. Από αυτούς, ελάχιστοι είναι οι υγειονομικοί που έχουν εμβολιαστεί και, συνεπώς, επιστρέψει στην εργασία τους.

Στο 100% η πληρότητα των ΜΕΘ

Στη χώρα μας, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, οι ρυθμοί με τους οποίους προχωράνε οι εμβολιασμοί είναι τραγικά αργοί. Στη Βόρεια Ελλάδα οι ΜΕΘ παραμένουν χωρίς ελεύθερες κλίνες ενώ, ταυτόχρονα, η Θεσσαλονίκη ήδη γιορτάζει τον Άγιο Δημήτριο. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν ενώ, σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, είναι κενές μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό. Η εφημερία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με τριάντα εισαγωγές ενώ άρχισε και τελείωσε με γεμάτη τη ΜΕΘ.

Σε αυτό το κάδρο, με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και μάλιστα με μελέτη να δείχνει ότι μέσα στο Δεκέμβριο μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 270 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και η Θεσσαλονίκη να καταγράφει 1.200 κρούσματα ημερησίως, οι ειδικοί ανησυχούν για τις παρελάσεις ενώ τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, εκατοντάδες πιστοί συμμετείχαν στη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, με κάποιους να μη φορούν μάσκα.

Ακυρώνουν τις παρελάσεις

Μετά την Πιερία και την Ημαθία πλην Αλεξάνδρειας, και στην Πέλλα αποφασίστηκε να μη διεξαχθούν παρελάσεις. Η Πέλλα είναι μία περιοχή όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνάει το 48%. Κι ενώ το ιικό φορτίο είναι επιβαρυμένο σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Το επόμενο διάστημα, έως τα μέσα Νοεμβρίου, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας τον φετινό χειμώνα.

Παγώνη: Σωστή απόφαση να μη γίνουν παρελάσεις 

Συμφωνεί με την απόφαση να μη γίνουν παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε Ημαθία και Πιερία, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυρία Παγώνη τόνισε ότι οι ιατρικοί σύλλογοι πράττουν ορθώς με αυτό το μέτρο καθώς γνωρίζουν τα δεδομένα όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στις δύο πόλεις. «Ξέρουν την κατάσταση των νοσοκομείων. Αυτοί συνεννοούνται με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία και κανένας άλλος από εμάς που είμαστε πολύ μακριά, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις» είπε προσθέτοντας πως μια τέτοια απόφαση έρχεται με την εκτίμηση δεδομένων όπως τα περιθώρια μονάδων.

Όπως εξήγησε μάλιστα τόσο σε Ημαθία όσο και σε Πιερία δεν υπάρχει περιθώριο μονάδων.

Για το εάν υπάρχουν κι άλλες πόλεις της Ελλάδας για τις οποίες εκτιμά πως δεν πρέπει να γίνει παρέλαση η κυρία Παγώνη δεν προέβη σε συγκεκριμένη εκτίμηση και τόνισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφοροποιούνται συνεχώς.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι καθημερινά σημειώνονται θάνατοι ασθενών με κορονοϊό και αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, γεγονός που πρέπει να μας ανησυχεί.

Θερίζει ζωές ο ιός στη Θεσσαλονίκη

Στους 340, εκ των οποίων οι 299 ήταν ανεμβολίαστοι, ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες 52 ημέρες σε 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την 4η ΥΠΕ, εκ των 340 θανόντων από Covid-19 κατά το διάστημα από 12 Σεπτεμβρίου έως 24 Οκτωβρίου 2021, ποσοστό 88% ήταν ανεμβολίαστοι και μόνο το 12% εμβολιασμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ ανέρχεται σε 340, εκ των οποίων οι 255 (ποσοστό 75%) είναι ανεμβολίαστοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ είναι 57, εκ των οποίων οι 55 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 96,5%).

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Το 2021 δεν είναι 2020, μία πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί, οι παρελάσεις -και η μαθητική και η στρατιωτική- στις 27 και 28 Οκτωβρίου θα γίνουν με όλους τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας. Θα διαρκέσουν το πολύ 60 λεπτά και καλώ όλους τους πολίτες που θα συμμετέχουν να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας και για τον εαυτό τους και για τους ανθρώπους που θα είναι δίπλα τους. Και σε κάθε περίπτωση να εμβολιαστούν. Το μεγάλο δώρο που μας προσέφερε η επιστήμη -πέρυσι τέτοιες μέρες πραγματικά ήμασταν στο άγνωστο, ήμασταν στην απελπισία- φέτος έχουμε αυτή τη δυνατότητα και καλώ κάθε συμπολίτη μου να πάει και να εμβολιαστεί», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Ταυτόχρονα επισήμανε το γεγονός ότι από αύριο θα υπάρχει κινητή μονάδα εμβολιασμού στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. «Δεν πάει μόνο ο κόσμος στο εμβόλιο, πάει και το εμβόλιο στον κόσμο, και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν ακόμα και στη βόλτα τους, ακόμα και στο σχολείο ακόμα και στη γειτονιά τους», είπε ο δήμαρχος.

«Επιστρατεύονται» Αρωγή και Άγιος Δημήτριος

Κλίνες για τη διαχείριση covid περιστατικών πρόκειται να διαθέσει η Αρωγή Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια διαχείρισης των αυξημένων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην εκπομπή «Check in στα γεγονότα» της TV100, σημειώνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συνδράμει στη διαχείριση της κατάστασης που παραμένει επιβαρυμένη και στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή θα διαθέσει περίπου 200 κρεβάτια για περιστατικά ασθενών με covid-19, ενώ και στην περιοχή της Λάρισας, ιδιωτική κλινική πρόκειται να διαθέσει περίπου 60 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, προχωρά ο σχεδιασμός για τη διάθεση κλινών σε μικρό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αποκλειστικά για περιστατικά covid. Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival πρόκειται για το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. Στην πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου, πρόκειται να επιστρατευτεί η παθολογική κλινική του νοσοκομείου και εάν κριθεί απαραίτητο, ο σχεδιασμός θα προχωρήσει περαιτέρω. Το ίδιο πλάνο έκτακτης ανάγκης, προβλέπει στη συνέχεια και εφόσον κριθεί απαραίτητο, αξιοποίηση κλινών και στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Η γενναία μάχη των δύο εβδομάδων με τον τραγικό επίλογο - Θλίψη στο πανελλήνιο

Κορονοϊός: 3.937 κρούσματα σήμερα, 54 θάνατοι, 354 διασωληνωμένοι

Alec Baldwin: Έκανε εξάσκηση στο να τραβήξει όπλο λίγο πριν τη μοιραία βολή

Πανεπιστήμια: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές και τα συγγράμματα των φοιτητών

κρούσματαπανδημίαΘεσσαλονίκηανεμβολίαστοιΚορονοϊόςεμβολιασμένοι