Ελλάδα|26.01.2019 13:15

Χρυσαυγίτες µε… προϋπηρεσία ανάµεσα στους προσαχθέντες

Μαρία Ριτζαλέου

Πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής βρίσκεται ανάµεσα στα 133 άτοµα που προσήχθησαν από την Αστυνοµία προχθές, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγµα.

Των Μαρίας Ριτζαλέου - Αλέξανδρου Καλαφάτη

Πρόκειται για έναν 32χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί για την επίθεση της 25ης Φεβρουαρίου 2018 µε τρεις τραυµατίες στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά. Το στέλεχος της ΧΑ εντοπίστηκε από τους αστυνοµικούς κοντά στη λεωφόρο Συγγρού, έχοντας στην κατοχή του µια αντιασφυξιογόνο µάσκα. Σε βάρος του δεν προέκυψαν στοιχεία για συµµετοχή του στα επεισόδια, µε αποτέλεσµα να αφεθεί ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα.

Ανάµεσα στους προσαχθέντες είναι και δύο άτοµα που είχαν συλληφθεί το 2017 για επεισόδια που είχαν γίνει ανάµεσα σε χρυσαυγίτες και αναρχικούς, έξω από τον Αρειο Πάγο, όπου γινόταν η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η Αστυνοµία προχώρησε και σε 11 συλλήψεις. Βαρύτερες κατηγορίες, σε βαθµό κακουργήµατος, αντιµετωπίζουν δύο Ελληνες, ηλικίας 26 και 32 ετών, ενώ µεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας στρατιώτης που θα οδηγηθεί στο Στρατοδικείο και δύο ανήλικοι. Στη Βόρεια Ελλάδα ενισχυµένα µέτρα φύλαξης έξω από τα σπίτια όλων των βουλευτών παίρνει η Αστυνοµία, που παράλληλα επιτηρεί σε 24ωρη βάση πιθανούς στόχους, όπως γραφεία πολιτικών κοµµάτων, εν όψει κινητοποιήσεων ακραίων στοιχείων που αντιδρούν στη Συµφωνία των Πρεσπών.

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ο κατάλογος των υπό φύλαξη χώρων περιλαµβάνει επίσης επαγγελµατικούς χώρους βουλευτών αλλά και πανεπιστηµιακούς που έχουν εκφραστεί θετικά προς τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Αντίπαλος ο καιρός

Μέτρα λαµβάνονται και στους µεθοριακούς σταθµούς και αυτά θα ενισχυθούν από τη ?ευτέρα, καθώς µε αφορµή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακραία στοιχεία που πρωτοστατούν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τα τελωνεία στον Προµαχώνα Σερρών, στους Ευζώνους Κιλκίς και στις Καστανιές Εβρου. Η κακοκαιρία «µούσκεψε» χθες τα σχέδια για συλλαλητήρια σε πόλεις και µεθοριακούς σταθµούς, όπως η νέα κινητοποίηση που είχαν εξαγγείλει οι αγρότες της επαρχίας Παιονίας του Κιλκίς για αποκλεισµό του τελωνείου στους Ευζώνους, στα σύνορα µε την ΠΓ?Μ.

Στον εισαγγελέα Κατερίνης οδηγήθηκαν χθες το µεσηµέρι οι έξι συλληφθέντες στα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Πέµπτης, όταν µια οµάδα διαδηλωτών έσπασε τον αστυνοµικό φραγµό, έξω από το σπίτι της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέττυς Σκούφα, και προσπάθησαν να πετάξουν πέτρες. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν µε πέτρες και κοντάρια στις αστυνοµικές δυνάµεις και τρεις αστυνοµικοί µεταφέρθηκαν τραυµατισµένοι στο νοσοκοµείο, ενώ έγιναν 11 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 6 µετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Στη ?ράµα περίπου 150 άτοµα πήγαν έξω από το σπίτι του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Καραγιαννίδη, που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και φώναζαν υβριστικά συνθήµατα όπως «προδότη», «Νύχτα θα ’ρθούµε να σε βρούµε» κ.ά. Ο κ. Καραγιαννίδης έχει γίνει στόχος το τελευταίο διάστηµα ακροδεξιών που τον απειλούν ανοιχτά µέσω του ?ιαδικτύου, ενώ η Αστυνοµία έχει λάβει αυξηµένα µέτρα έξω από το σπίτι του. Στη Θεσσαλονίκη µικρή οµάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και ανάρτησε κηδειόχαρτα στα κάγκελα της περίφραξης.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Χρυσή Αυγήσυλλαλητήριο για τη Μακεδονία