Ελλάδα|28.10.2021 13:24

28η Οκτωβρίου: Εντυπωσιακή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με πτήση Spitfire, F-16 και αλεξιπτωτιστές

Newsroom

Με λαμπρό εορτασμό και εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε στη Θεσσαλονίκη η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου παρά τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Η παρέλαση των στρατιωτικών ταγμάτων και των αρμάτων στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ήταν εντυπωσιακή όμως την παράσταση «έκλεψαν» το μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας Ζευς που έσκισε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης,  η πτήση του Spitfire και η πτώση των αλεξιπτωτιστών.

Στις 10:30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ ‘ Σώματος Στρατού, ενώ στις 11:00 ξεκίνησε η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων. Στην ημερήσια διαταγή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέφερε ότι η σημερινή επέτειος συγκινεί και εμπνέει με τα υψηλού συμβολισμού νοήματά της, διδάσκοντας με έναν μοναδικό τρόπο που νοηματοδοτεί το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

To μήνυμα του πιλότου: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα»

Συγκίνησε το μήνυμα από τον πιλότο του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης με το μαχητικό αεροσκάφος για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στέλνοντας το μήνυμα του στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά, Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο πιλότος του αεροσκάφους και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει τον χαιρετισμό του: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Το F-16 εκτέλεσε ακροβατικούς ελιγμούς και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη. Το αεροσκάφος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

F-16, Spitfire και αλεξιπτωτιστής στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Για μια ακόμα χρονιά θα πραγματοποίηθηκε η επίδειξη του μαχητικό αεροσκάφους F - 16 της ομάδας επιδείξεων ΖΕΥΣ. Η από αέρος παρέλαση είχε και  άρωμα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού πάνω από τη Θεσσαλονίκη πέταξε το ιστορικό αεροσκάφος Spitfire, για πρώτη φορά στην ιστορία με ελληνικά χρώματα.

Στη συνέχεια αλεξιπτωτιστής έπεσε από αεροσκάφος και προσγειώθηκε με  ακρίβεια μπροστά στην εξέδρα των επισήμων για να παραδώσει την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Eurokinissi

Ο πιλότος της ομάδας «Ζευς» που συγκίνησε

Στο πιλοτήριο του F-16 ήταν ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής, με καταγωγή από το Πέραμα. Ο Χριστόδουλος Γιακουμής εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+.

Ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας υπηρετεί από το 2010 στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης οι 1300 εκ των οποίων σε αεροσκάφη F-16.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Εντυπωσιακή πτώση αλεξιπτωτιστών - Έφτασαν στην εξέδρα των επισήμων

Μία εντυπωσιακή πτώση αλεξιπτωτιστών έκλεισε την αυλαία της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε  ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ο αλεξιπτωτιστής που έπεσε από αεροσκάφος προσγειώθηκε με ακρίβεια μπροστά στην εξέδρα των επισήμων για να παραδώσει την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Είμαστε περήφανοι για εσάς», ανέφερε, συγκινημένη προς τους αλεξιπτωτιστές αλλά και τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης.

Ημερήσια διαταγή αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Η σημερινή επέτειος συγκινεί και εμπνέει με τα υψηλού συμβολισμού νοήματά της, διδάσκοντας με έναν μοναδικό τρόπο που νοηματοδοτεί το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον, στέλνοντας σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο παραλήπτη. Αυτό τόνισε στην ημερήσια διαταγή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Το ακατάβλητο πνεύμα του μετώπου που έφερε τότε στην πατρίδα τη νίκη εμπνέει, συγκινεί και κινητοποιεί τις ψυχικές δυνάμεις του έθνους μέχρι και σήμερα» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Eurokinissi
Eurokinissi

«Εμπνέει», συνέχισε, «όμως ιδιαίτερα εμάς, τους σύγχρονους φρουρούς και φύλακες της πατρίδας, γεμίζοντάς μας με πείσμα και αταλάντευτη θέληση ώστε να συνεχίσουμε την εκτέλεση της αποστολής μας που δεν είναι άλλη από το να αντιτάσσουμε είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο το «ΟΧΙ» της εθνικής αξιοπρέπειας σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και έναντι οιασδήποτε απειλής ή πρόκλησης κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Επισήμανε, δε, ότι προορισμός μας «ως Έλληνες είναι να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να αναμετριόμαστε με την αλαζονεία, τον επεκτατισμό και το άδικο! Λιγότεροι πάντα στον αριθμό, μα γενναιότεροι, και αιώνιοι θεματοφύλακες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των ιδεωδών του δυτικού πολιτισμού».

«Οι αθάνατοι ήρωες του έπους του ‘40 θα μας θυμίζουν πάντοτε το πανάρχαιο πρόσταγμα του έθνους, που ιεραρχεί τις προτεραιότητές μας τοποθετώντας πάνω από όλους και από όλα την πατρίδα: "Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς"!» καταλήγει στην ημερήσια διαταγή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Σακελλαροπούλου: «Το έπος του '40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι» 

«Το έπος του ' 40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» και υπογράμμισε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή».

«Η επέτειος του "ΟΧΙ" είναι μια μέρα τιμής και υπερηφάνειας για το έθνος μας. Μια ένδοξη στιγμή της ιστορίας μας, όταν οι Έλληνες αρνήθηκαν να παραδοθούν, αντιτάχθηκαν ηρωικά στη φασιστική εισβολή και κατανίκησαν έναν υπέρτερο εχθρό. Το έπος του ‘40 μας υπενθυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: «Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας στις Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή. Από το υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητά τους αντλούμε παράδειγμα ευθύνης και ομοψυχίας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε μέσω ασυρμάτου με τον πιλότο του αεροσκάφους F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ», τον επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, ο οποίος με τους ελιγμούς και τις ασκήσεις ακριβείας πάνω απο τον χώρο της παρέλασης καθήλωσε τα βλέμματα όλων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενη στον πιλότο είπε τα εξής: «Κύριε Επισμηναγέ, σήμερα τιμάμε όλους εκείνους, που στο έπος του ‘40 αγωνίστηκαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Είμαστε ευγνώμονες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που εγγυώνται την εθνική μας ανεξαρτησία και προασπίζονται την πατρίδα από κάθε απειλή σε γη, ουρανό και θάλασσα. Χρόνια Πολλά».

Μητσοτάκης: Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή

«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή και η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων. Σήμερα έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερη αισιοδοξία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την εθνική επέτειο μετά το τέλος της παρέλασης που παρακολούθησε στο Παλαιό Φάληρο.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά με εκσυγχρονισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, με διεθνείς συμμαχίες, μια χώρα η οποία τείνει χείρα φιλίας σε όλους ταυτόχρονα όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή οικονομικά με ανάπτυξη για όλους, με επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, με μειωμένους φόρους που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουμε να πορευτούμε σε αυτό το μέλλον με την ενότητα που οι καιροί απαιτούν και να έχουμε πάντα την ευθυκρισία να ξεχωρίζουμε τα χρήσιμα «ναι» από τα αναγκαία «όχι». Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο».

Στο Παλαιό Φάληρο παρακολούθησε την παρέλαση ο Μητσοτάκης

Στο Παλαιό Φάληρο βρέθηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την δοξολογία για την επέτειο του «Όχι» και κατέθεσε στεφάνι.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε και μαθητική παρέλαση στο στο Παλαιό Φάληρο.

Όλες οι ειδήσεις

28η Οκτωβρίου: Υπό τη σκιά του κορονοϊού οι φετινές παρελάσεις

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχεται Μεσογειακός Κυκλώνας - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

«Ήρωες» 1940-2021- Το Εθνος tv στο Αλβανικό μέτωπο

ΚΙΝΑΛ: Η δύσκολη επόμενη μέρα υπό το βάρος της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά

28η Οκτωβρίου - Ο καστρόπυργος της Αττικής που γοήτευσε τους Γερμανούς: Άθικτα μέχρι σήμερα κράνη, ασύρματοι και ημερολόγιο του Χίτλερ

αλεξιπτωτιστήςπαρέλασηF1628η Οκτωβρίου