Ελλάδα|26.01.2019 16:43

Ο «Φοίβος» έπνιξε την Ελλάδα (vids)

Newsroom

Εντατικές προσπάθειες, για να αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα, καταβάλλουν το τελευταίο 24ωρο συνεργεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και δήμων, σε πολλές περιοχές των ορίων ευθύνης τους.

Ειδικότερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, να κηρυχθεί ο δήμος, λόγω των μεγάλων και εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στην τοπική κοινότητα Χρυσοκάστρου, ενώ έντονα πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στην παραλία Οφρυνίου, όπου πλημμύρισαν κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι.

Στον δήμο Τοπείρου, σύμφωνα με το xanthinews.gr υπερχείλισε ο ποταμός Νέστος και πλημμύρισαν οικισμοί του κάμπου, χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν σημαντικά προβλήματα.  
Στον δήμο Νευροκοπίου οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς φούσκωσε χείμαρρος, ενώ πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα σε διάφορους οικισμούς.

Σε πλήρη επιφυλακή είναι οι Αρχές, τόσο στον δήμο Δοξάτου, όσο και μέσα στην πόλη της Δράμας, καθώς από την υπερχείλιση των χειμάρρων παρουσιάζονται σε πολλά σημεία πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς.

Δύσκολη νύχτα πέρασε και η Κοζάνη καθώς η κακοκαιρία «Φοίβος» χτύπησε την πόλη με ισχυρούς ανέμους και χιονόπτωση.

Γι αρκετή ώρα, το κέντρο και πολλές περιοχές της Κοζάνης βυθίστηκαν στο σκοτάδι καθώς σημειώθηκε διακοπή ρεύματος. 

Μάλιστα, λόγω της κακοκαιρίας, ξεριζώθηκε και έπεσε στο δρόμο ένα μεγάλο δέντρο που βρισκόταν εδώ και χρόνια στον αύλειο χώρο του ΕΒΕ της πόλης. Ο κορμός του δέντρου ήταν τόσο βαρύς, που με την πτώση του έσπασαν τα κάγκελα της περίφραξης του Επιμελητηρίου.

Αλλαξε χρώμα η θάλασσα στην Αργολίδα 

Προβλήματα προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας και στην Αργολίδα.  Η θάλασσα του Αργολικού απέκτησε ένα καφεκόκκινο χρώμα από την λάσπη και τα φερτά υλικά που πέφτουν στον Αργολικό κόλπο μέσω του ποταμού Πάνιτσα συνέπεια των εντόνων βροχών που έπληξαν την περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Η θάλασσα σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της έχει μετατραπεί σε βούρκο καθώς η λάσπη που πέφτει μαζί με τα ορμητικά νερά έχει καλύψει μεγάλο μέρος του πυθμένα. Οι εικόνες από drone είναι αποκαλυπτικές…

Σε μια απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί η περιοχή του Τημενίου ανάμεσα στη Νέα Κίο και τους Μύλους στην Αργολίδα. Πρόκειται για μια τεράστια πανέμορφη περιοχή οικολογικού ενδιαφέροντος και προστατευόμενη για την άγρια πανίδα και χλωρίδα που φιλοξενεί.

Οι πρόσφατες συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μια τεράστια λίμνη, ενώ έχουν πλημμυρίσει και αγροτικοί δρόμοι μέσα στους μικρούς οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή.

Επικίνδυνη για την διέλευση των οχημάτων παντός τύπου έχει γίνει η παραλιακή οδός από τη Νέα Κίο μέχρι τους Μύλους στην Αργολίδα.

Τα μεγάλα κυματα από τους θυελλώδεις άνεμους που πνέουν στον Αργολικό κόλπο έχουν ξεβράσει στο οδόστρωμα πέτρες από τη θαλασσα με αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων να γινεται σε ορισμένα σημεία επικίνδυνη για τους οδηγούς πολύ περισσότερο των δίκυκλων αφού για να τις αποφύγουν οδηγούν στη μέση ή την άλλη λωρίδα του δρόμου με αποτελεσμα να υπάρχει κινδυνος για τροχαίο ατύχημα.

Μεγάλα προβλήματα και στη Μεσσηνία

Πλημμύρες και προβλήματα στους δρόμους προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Μεσσηνία. 

Συγκεκριμένα, διεκόπη η κυκλοφορία στην 7η επαρχιακή οδό και καθίζηση στον εθνικό δρόμο Καλαμάτα - Σπάρτη στον Ταΰγετο. Στην ίδια περιοχή πλημμύρησαν και κτήματα. 

Σε πολλούς άλλους δρόμους, σύμφωνα με το site eleftheriaonline.gr η κυκλοφορία διεξαγόταν με δυσκολία, ενώ σημειώθηκαν και πλημμύρες στον ποταμό Πάμισο, στον Αρι και στον Αγιο Φλώρο.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΚαβάλαΔράμαΦοίβοςΞάνθη