Ελλάδα|30.10.2021 10:21

Τουρκικό πλοίο με 400 μετανάστες στην Κρήτη: Ενημέρωση Frontex και Κομισιόν για επιστροφή σε Τουρκία

Newsroom

Προς την Κάρπαθο φαίνεται τελικά να πλέει τελικά το πλοίο με τους 400 περίπου πρόσφυγες που έφτασε την Παρασκευή δίπλα στη Νοτιοανατολική Κρήτη, προερχόμενο από την Τουρκία.

Το φορτηγό πλοίο με την τουρκική σημαία που εξέπεμψε σήμα κινδύνου το απόγευμα ανοιχτά της Κρήτης, ρυμουλκείται με ευθύνη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, ώστε να μείνουν σε ασφαλές σημείο οι επιβαίνοντες μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους.

Σύμφωνα με το Zarpanews.gr το πλοίο θα μεταφερθεί σε νησί των Δωδεκανήσων και οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Αίτημα της Αθήνας για επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος έστειλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την έγκριση του Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.

Ακόμα, υπήρξε επικοινωνία με Frontex και Βρυξέλλες και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.

Για το πλοίο, το οποίο φέρει τουρκική σημαία, έχει υποβληθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας αίτημα προς τη Τουρκία για να αποδεχθεί την επιστροφή του.
Σε συνεργασία με τον Γιάννη Πλακιωτάκη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλες οι ειδήσεις

Αποκάλυψη Χατζηδάκη: Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό - Πότε θα δοθεί

Καιρός: Σαρώνει ο κυκλώνας Νέαρχος - Live χάρτης για την κακοκαιρία

Συγκλονίζει 35χρονος με κορονοϊό: Ένα χρόνο μετά δεν λειτουργούν κανονικά οι πνεύμονες

ΣΥΡΙΖΑ: Από την Εύβοια ξεκινά περιοδείες ο Τσίπρας

μετανάστεςΤουρκίαπρόσφυγεςΚάρπαθοςΚρήτη