Ελλάδα|31.10.2021 23:14

Κορονοϊός: Επελαύνει η πανδημία με συνεχόμενα «μαύρα» ρεκόρ – Nέα μέτρα στο τραπέζι

Newsroom

Αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι η χώρα μας με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους ενώ η κρίσιμη εβδομάδα που ξεκινά ενδεχομένως φέρνει και νέα μέτρα με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.

Από τη Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου, ξεκινάει η αποστολή γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων πολιτών ενώ η Επιτροπή συνεδριάζει την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου την ώρα που η επέλαση του τέταρτου κύματος του της πανδημίας του κορονοϊού να φέρνει «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων αλλά και συνεχή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, ενώ ο θλιβερός κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει συνεχώς. 

Η Θεσσαλονίκη που έφτασε να ξεπεράσει ακόμα και την Αττική σε αριθμό κρουσμάτων, βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, χωρίς ακόμη να έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση. «Έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, κι όταν λέμε διασπορά εννοούμε κυρίως σε ανεμβολίαστους, υπάρχουν, όμως και οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, οι οποίοι νοσούν», εξηγεί ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Οι εφημερίες στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον εφιαλτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερία στο Ιπποκράτειο, όπου τα 15 κρεβάτια covid ΜΕΘ είναι γεμάτα, έληξε με 47 νέες εισαγωγές. «Η κατάσταση θυμίζει μέρες του προηγούμενου Νοεμβρίου, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά στην πόλη», Γιώργος Δόντσιος, εκπρόσωπος εργαζομένων του Ιπποκρατείου.

Στο τραπέζι νέα μέτρα

Η κατάσταση είναι τέτοια που στο τραπέζι των ειδικών υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του αριθμού των τεστ για τους ανεμβολίαστους στους χώρους εργασίαςμάσκα παντού στους μεικτούς χώρους, αλλά ακόμα και επιστροφή σε καθήμενους με χρήση μάσκας στους αμιγείς χώρους στη διασκέδαση.

Η κυβέρνηση ξεκινά από τη Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου, μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια με αποστολή μηνυμάτων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων πολιτών, αλλά και την υπενθύμιση της τρίτης δόσης στους εμβολιασμένους.

Σωρεία παραβάσεων στην εστίαση εντόπισαν οι σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. το Σαββατοκύριακο

Σαρωτικοί έλεγχοι έγιναν το διήμερο και έδειξαν μάλλον χαλαρή τήρηση των μέτρων αφού καταγράφηκε ρεκόρ παραβάσεων, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η ελληνική αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης ξεπέρασαν τους 45.000 και οι παραβάσεις ήταν 315 και 10 οι συλλήψεις. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα από 2.000 έως 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, σε άλλες περιπτώσεις 7 και σε άλλες 15 ημέρες.

Οι πιο βασικές παραβάσεις που εντόπισαν οι αστυνομικοί, ήταν σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, στα οποία υπήρχαν ανεμβολίαστοι στους εσωτερικούς χώρους – πελάτες χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς και υπάλληλοι χωρίς πιστοποιητικά ενώ, ένα φαινόμενο το οποίο συναντάμε συχνά το τελευταίο διάστημα, είναι πελάτες με «δανεικό» πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ακόμη και πάνω από 5.000 κρούσματα «βλέπουν» για το Νοέμβριο Τζανάκης - Σαρηγιάννης

Ορατός είναι ο κίνδυνος τα ημερήσια κρούσματα να ανέβουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά υπογραμμίζουν οι καθηγητές, Νίκος Τζανάκης και Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρούοντας το καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Open προέβλεψε «μέσα στο Νοέμβριο πάνω από 4.000 κρούσματα, κάποιες μέρες και 5.000».
Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωνε πως «ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα».

Μάλιστα, συνέστησε και self test μία φορά την εβδομάδα σε εμβολιασμένους τονίζοντας πως πρέπει να χορηγούνται δωρεάν είτε από το κράτος, είτε από τους εργοδότες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε «δύσκολη καμπή αυτή η εποχή. Άρχισε επιστροφή και αύξηση του κύματος χωρίς να κοπάσει το προηγούμενο. Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο, χωρίς καθόλου ανάπαυλα. Είναι μία νέα έξαρση που μας ανησυχεί πολύ! Μπορεί να εκτροχιαστεί αν δεν προσέξουμε».

«Βλέπω μέσα στο Νοέμβριο πάνω από 4.000 κρούσματα, κάποιες μέρες και 5.000», είπε ο κ. Τζανάκης και τόνισε πως «θα αυξηθούν και οι θάνατοι».
«Το μεγάλο πρόβλημα σε εστίαση που δεν τηρούνται μέτρα», εξήγησε στη συνέχεια

Ακόμα τόνισε: «Το 61% εμβολιασμένων που έχουμε, προφυλάσσει το ΕΣΥ. Έχει συγκρατήσει τα πράγματα από το να φτάσει σε απόγνωση το Σύστημα Υγείας».
«Το κύμα όπως δείχνει ο χάρτης, είναι δυσανάλογα απλωμένο. Γι' αυτό όλο το βάρος το σηκώνει το Σύστημα Υγείας της Θεσσαλονίκης», κατέληξε.

Την ανάγκη ανάσχεσης του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ζητώντας επέκταση των τεστ, με διενέργεια self test ακόμα στους εμβολιασμένους.
«Ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δε θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι μιλάει για δωρεάν self test που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος. «Μια φόρα την εβδομάδα φτάνει» αποσαφήνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς» τόνισε .

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» είπε χαρακτηριστικά.


ανεμβολίαστοιπιστοποιητικάπανδημία (28060Κορονοϊόςνέα μέτραεστίασηκρούσματα