Ελλάδα|01.11.2021 22:26

Κορονοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων - Μάχη στις ΜΕΘ σε Βόρεια Ελλάδα

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το τέταρτο κύμα πανδημίας κορονοϊού σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία ενώ τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα σημείωσαν «μαύρο» ρεκόρ ξεπερνώντας τις 5.000.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5.449 νέα κρούσματα, 430 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και 52 συνάνθρωποι μας, έχασαν τη ζωή τους.

Δοκιμάζεται το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα

Το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζει της αντοχές του. Στη Θεσσαλονίκη τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 828 ενώ απελπιστική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης.

Στην τελευταία εφημερία, το νοσοκομείο «Παπανικολάου» δεν είχε κενή κλίνη και ξεκίνησαν διακομιδές ασθενών προς κλινικές του ιδιωτικού τομέα.

Γέμισαν τα νοσοκομεία

Ασφυκτικά γεμάτα είναι τα  δύο νοσοκομεία στη Λάρισα, ενώ χρειάστηκε να διακομισθούν περιστατικά και στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Στο Νοσοκομείο Ξάνθης, η πληρότητα είναι στο 100%

Στα Γιάννενα, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί το τελευταίο τριήμερο, με αποτέλεσμα στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα να μην υπάρχει διαθεσιμότητα για νοσηλεία νέων ασθενών.

Κατέληξε έγκυος στη Θεσσαλονίκη

Σοκ προκαλεί η είδηση του θανάτου μιας 38χρονης εγκύου από την Κατερίνη η οποία νοσηλευόταν με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από τις 28 Σεπτεμβρίου και δεν είχε εμβολιαστεί. Οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν το βρέφος παίρνοντάς το με καισαρική.


Η άτυχη γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο Κατερίνης στις 28 Σεπτεμβρίου και εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας της μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Δύο μέρες αργότερα, της γυναίκας έγινε καισαρική, με το μωρό να νοσηλεύεται για λίγο στη Μονάδα Νεογνών. Μετά την καισαρική η 38χρονη διασωληνώθηκε, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Και δεύτερη έγκυος με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο - Διασωληνωμένο το βρέφος

Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύεται άλλη μία 35χρονη η οποία ήταν έγκυος, ανεμβολίαστη  και γέννησε με καισαρική.  Το μωρό, αρχικά είχε διασωληνωθεί, αλλά πλέον είναι καλά στην υγεία του.

Συνεδριάζει η επιτροπή για τρίτη δόση εμβολίου στους κάτω των 50 ετών

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, «αν η Επιτροπή δώσει το “πράσινο” φως, τότε τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».

Σημείωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε αφού έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.

Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Την ίδια ώρα μετά την έκτακτη σύσκεψη της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής Ειδικών, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα το πρωί της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμα μια κυβερνητική σύσκεψη ενώ την Τετάρτης συνεδριάζει η επιτροπή των Ειδικών. 

Η πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν οι 12.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.640.000 πολίτες, δηλαδή το 63,4% του γενικού πληθυσμού και 72,9% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,8% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.380.000 πολίτες, δηλαδή το 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,2% του γενικού πληθυσμού και 75% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.

Τις τελευταίες 7 ημέρες 60.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 της τρίτης δόσης.

Σχετικά με την τρίτη δόση, έχουν εμβολιαστεί 350.000 πολίτες.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 250 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.520 στα ιατρεία και 2.460 εμβολιασμοί κατ’ οίκον.

νέα μέτρακρούσματαΒόρεια ΕλλάδαΚορονοϊόςΜΕΘ