Ελλάδα|04.11.2021 16:19

Κύθηρα: Nαυάγιο 2.500 ετών ήρθε στο φως κατά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Newsroom

Σπάνιο ναυάγιο από τα κλασικά χρόνια ήρθε στο φως από τις έρευνες βυθού που πραγματοποίησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στα Κύθηρα κατά τη διάρκεια των εργασιών ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ και διεξήχθη από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, δείχνουν ότι το ναυάγιο, το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 222 μέτρων, χρονολογείται από τα τέλη του 5ου έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.

Ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα σε Αιγαίο και Ιόνιο «δείχνουν» τα ευρήματα

Στο φορτίο του πλοίου αναγνωρίστηκαν αμφορείς με προσέλευση από την Κέρκυρα, τη Σκόπελο και τη Χίο- γεγονός που υποδηλώνει ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Περισσότερο σαφή εικόνα για το μέγεθος του βυθισμένου πλοίου και τον όγκο του φορτίου του αναμένεται να δώσει η τρισδιάστατη απεικόνιση του ναυαγίου που θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο ΑΔΜΗΕ γνωστοποίησε στην Εφορεία Ενάλιων την πρόθεσή του να στηρίξει ενδεχόμενες πρωτοβουλίες συλλογής ή και έκθεσης των ευρημάτων κατά την κρίση των αρμοδίων ώστε να αναδειχθούν και αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου τα ευρήματα του αρχαιολογικού θησαυρού.

ΑΔΜΗΕναυάγιοΚύθηρα