Ελλάδα|05.11.2021 22:14

Εποχικοί πυροσβέστες στο ethnos.gr: «Το καλοκαίρι ήμαστε μια γροθιά και σήμερα οι αστυνομικοί πήραν εντολή να μας χτυπήσουν»

Μαρία Λιλιοπούλου

«Το καλοκαίρι ήμαστε μαζί με τους αστυνομικούς. Μας βοηθούσαν, τους βοηθούσαμε. Ήμαστε ένα πράγμα, μια γροθιά. Σήμερα είδαμε την αστυνομία απέναντί μας. Είδαμε ανθρώπους, με τους οποίους μπαίναμε στη φωτιά το καλοκαίρι να παίρνουν εντολή και να μας χτυπούν».

Αυτά είναι τα λόγια του αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Θανάση Ψαρόπουλου, με τον οποίο το «ethnos.gr» μίλησε όσο βρισκόταν καθ΄ οδόν για το νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε ο συνάδελφός του ύστερα από τη ρίψη από τους αστυνομικούς κροτίδας κρότου λάμψης στο χέρι του την ώρα που είχε σκύψει να μαζέψει την τσάντα του από το οδόστρωμα για να αποχωρήσει.

Ο ίδιος υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο με τους γιατρούς, όπως όλα δείχνουν, να καταφέρνουν τελικά να σώσουν τους τένοντες και να τον γλυτώσουν από τον ακρωτηριασμό.

Η επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές εποχικούς πυροσβέστες, τους οποίους ένα ολόκληρο έθνος χειροκροτούσε το καλοκαίρι όταν επί εβδομάδες ρίχνονταν με αυταπάρνηση στις φωτιές δεν ήταν σίγουρα κάτι που περίμεναν οι άνθρωποι που είχαν δώσει μάχη με τις φλόγες το πύρινο καλοκαίρι που πέρασε.

Εκτός του τραυματισμού του εποχικού πυροσβέστη, τέσσερις συνάδελφοί του έχουν συλληφθεί και πλέον κατηγορούνται για απείθεια αλλά και για ... παρακώλυση της συγκοινωνίας. Όπως μας λέει ο δικηγόρος τους, Γιώργος Κακουλάκης βάσει της κατηγορίας η αστυνομία ισχυρίζεται ότι μόλις 4 άτομα και ενώ η διαδήλωση είχε διαλυθεί, παρακώλυσαν το συγκοινωνιακό έργο: «Ζούμε στην εποχή όπου στη χώρα μας το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης και της ειρηνικής διαμαρτυρίας ποινικοποιείται με σκοπό τον εκφοβισμό των πολιτών. Προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής 4 εποχικοί πυροσβέστες όπου μετά από περίπου 7 ώρες κράτησης, τους ασκήθηκε δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών - δηλαδή μόλις τέσσερα άτομα παρακώλυσαν το συγκοινωνιακό έργο - και της απείθειας, διότι οι προσαχθέντες ανέφεραν στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ ότι μεταβαίνουν στο όχημά τους για να αποχωρήσουν από τη διαδήλωση. Καινοφανείς πρακτικές που προσβάλλουν τον νομικό πολιτισμό μας».

Οι τέσσερις πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν δώσει μάχη με τις φλόγες και στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, πράγματι προσήχθησαν επειδή μετά τη διάλυση της διαδήλωσης περνούσαν από δρόμο, στον οποίο είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία μόνο επειδή είχαν σταθμεύσει εκεί το όχημά τους και δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν αλλιώς.

Ένας εξ αυτών μάλιστα είναι γιος εν ενεργεία μόνιμου πυροσβέστη.

Σύμφωνα με τον κ. Κακουλάκη, οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι από ώρα σε ώρα καθώς ασκήθηκε δίωξη αλλά όχι με την αυτόφωρη διαδικασία και παραπέμπονται με την τακτική διαδικασία.

Γερνά η Πυροσβεστική – σε λίγα χρόνια θα φωνάζουμε συστηματικά πυροσβέστες από Ρουμανία

«Ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα μπεζ οι καταστροφές δεν είναι εποχικές» φώναζαν οι εποχικοί πυροσβέστες κατά την ειρηνική τους διαδήλωση έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Και το εννοούσαν. Όπως λέει ο κ. Ψαρόπουλος, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 2.500 άτομα εκτός Πυροσβεστικής καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους και θα επαναπροσληφθούν τον Μάιο: «Δεν ήρθαν ακόμα οι πλημμύρες, τα χιόνα, οι άνεμοι. Σήμερα σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ δουλεύουν 16.000 άτομα, αλλά στην πυροσβεστική υπηρετούν μόλις 13.000. Υπάρχουν 4.000 οργανικά κενά. Ο νεότερος μόνιμος πυροσβέστης είναι 45 ετών με την εξαίρεση περίπου 600 ατόμων που εισάγονται μέσω Πανελληνίων. Σε λίγα χρόνια με τους ρυθμούς συνταξιοδότησης δε θα υπάρχει Πυροσβεστική. Θα φωνάζουμε από τη Ρουμανία» λέει ο κ. Ψαρόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ο αρχηγός του Σώματος είναι αξιόλογος και αξιόμαχος, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις που δεν αφορούν μόνο το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα οχήματα και την υποδομή κατάσβεσης: «Κατέβαιναν το καλοκαίρι πυροσβέστες από την Αλεξανδρούπολη με οχήματα του ΄78 και του ΄80. Εφταναν μετά από 14 ώρες για να μείνουν άλλες 48 στη φωτιά».

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μόνο σε μία υπηρεσία της Πελοποννήσου, στην οποία υπηρετούν 130 άτομα, έχουν μαζευτεί 17.000 ρεπό και 9.000 ημέρες άδειας.

επεισόδιαδιαδήλωσηπυροσβέστεςΠυροσβεστικό Σώμασυλλήψεις