Ελλάδα|28.01.2019 12:17

Κακοκαιρία: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και… απόγνωση (vid)

Newsroom

Των ΕΥΡΗ ΤΣΟΥΜΗ, ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

Tεράστιες καταστροφές σε δρόμους, καλλιέργειες και σπίτια προκάλεσε η κακοκαιρία σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως σε Β. Ελλάδα, Ηλεία και Κρήτη. Ποτάμια και ρέματα υπερχείλισαν, κατολισθήσεις κατέστρεψαν σπίτια και δρόμους. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση καθώς οι καλλιέργειές τους εξαφανίστηκαν κάτω από τόνους νερού. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του Σαββάτου αλλά και των προηγούμενων ημερών ήταν η αιτία των κατολισθήσεων σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και ο κύριος λόγος για την καταστροφή μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, καθώς το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει πλέον το νερό.

Στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, το απόγευμα του Σαββάτου, προκλήθηκε σοβαρή κατολίσθηση βράχων στον οικισμό Μύλοι Φαναρίου Ανδρίτσαινας και απειλήθηκαν δύο σπίτια τα οποία βρίσκονται στις παρυφές μιας πλαγιάς. Οι ιδιοκτήτες έξι σπιτιών απομακρύνθηκαν και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής αλλά οι κάτοικοι του οικισμού παραμένουν σε επιφυλακή καθώς υπάρχει φόβος για νέες κατολισθήσεις. Σήμερα αναμένεται να επισκεφτούν την περιοχή γεωλόγοι προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους.

Οπως τόνισε στο «Εθνος» ο αντιδήμαρχος Κρεστένων, Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος, ο οποίος είναι ένας από τους κατοίκους του χωριού που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο. Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι «το μέγεθος των ογκόλιθων μπορεί να φτάνει και τα 50 κυβικά μέτρα. Πλέον περιμένουμε τους γεωλόγους για να μας υποδείξουν τα επόμενα βήματα. Δεν είχαμε στο παρελθόν προβλήματα με κατολισθήσεις, αλλά έπειτα από 20 μέρες χιονοπτώσεων, παγετού και δυνατής βροχής συσσωρεύτηκε μεγάλος όγκος νερού που προκαλεί προβλήματα σε πολλά χωριά της περιοχής».

Στην Ηλεία οι καλλιεργητές είναι απελπισμένοι καθώς οι σοδειές τους καταστράφηκαν σε περιοχές όπως Καλυβάκια, Μακρίσια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Κάμπου του Αλφειού. Οι πορτοκαλεώνες της περιοχής έχουν πλημμυρίσει και καθώς οι παραγωγοί δεν είχαν προλάβει να μαζέψουν τα πορτοκάλια, τώρα χάνουν κάθε ελπίδα για έσοδα.Στην Κρήτη τεράστια κύματα κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της προβλήτας στην Αγία Ρουμέλη αλλά και τον δρόμο δίπλα από το λιμάνι. Φούσκωσε ο Νέστος Στον κλοιό της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Βόρεια Ελλάδα.

Πλημμύρες και προβλήματα έχουν προκληθεί από τις έντονες βροχοπτώσεις σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου φούσκωσε ο Νέστος αλλά και ρέματα στη Δράμα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Στη Θεσσαλονίκη η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας κοντά στο μηδέν το Σάββατο είχε αποτέλεσμα η επαρχιακή οδός Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου στην αρχή και στη συνέχεια ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη να μετατραπούν σε παγίδες εξαιτίας του παγετού. Στο Μελισσοχώρι δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν και άλλα δέκα ακινητοποιήθηκαν εξαιτίας της ολισθηρότητας του δρόμου και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεκλωβιστούν οι οδηγοί και οι επιβάτες των οχημάτων. Στη Δράμα οι Δήμοι Νευροκοπίου και Δοξάτου βρίσκονται σε επιφυλακή αφού έχουν φουσκώσει ρέματα και χείμαρροι μέσα στα χωριά.

Στο Νευροκόπι πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα σε διάφορους οικισμούς. Στο Δοξάτο έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις και σπίτια στις παρυφές του χωριού, ενώ σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και στη Δράμα. Στον Δήμο Παγγαίου στην Καβάλα τα νερά πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά στην παραλία του Οφρυνίου και στην κοινότητα Χρυσόκαστρου. Στην Ξάνθη το φούσκωμα των νερών του Κόσυνθου ποταμού είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν παρακείμενες κατοικίες καθώς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις έξω από την πόλη

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

κακοκαιρίαΗλεία