Ελλάδα|15.11.2021 16:41

Λογοκρισία καταγγέλλει εργαζόμενος της ΟΣΥ

Μαρία Λιλιοπούλου

Αντιμέτωπος με πενθήμερη αργία για αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βρίσκεται εργαζόμενος της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) διότι, σύμφωνα με την εταιρία, υπέπεσε στο παράπτωμα της «διασποράς ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων από το προσωπικό της εταιρίας» μέσω των λογαριασμών του.

Ο Αποστόλης Κασιμέρης, ο οποίος είναι συνδικαλιστής και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» είχε αναρτήσει μεταξύ άλλων δημοσίευμα του «ethnos.gr» σχετικά με τον διαγωνισμό προσλήψεων στην εταιρία, τον επανέλεγχο της λίστας από το ΑΣΕΠ και τις αλλαγές στον πίνακα κατάταξης 61 υποψηφίων.

Με αφορμή αυτό στον κ. Κασιμέρη τον περασμένο Ιούνιο επεβλήθη ποινή προστίμου πέντε ημερών αργίας από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΟΣΥ, ενώ σήμερα Δευτέρα το ζήτημα εξετάζεται σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (έφεση).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με απάντηση της ηγεσίας του ΑΣΕΠ σε ερώτημα των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ του «ethnos.gr» για διαφοροποιήσεις στον πίνακα των προσληπτέων για 61 άτομα, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπουργείου Μεταφορών με την πρώτη να κάνει λόγο για «μαγείρεμα» στους διαγωνισμούς προσλήψεων και το υπουργείο να μιλά για «δικαιολογημένο και πολύ κοντά στο σύνηθες ποσοστό αλλαγών σε ανάλογους διαγωνισμούς».

Οπως υπενθυμίζει μάλιστα ο συνδικαλιστής της ΟΣΥ στο υπόμνημα που έχει καταθέσει στην εταιρία, υπήρχαν και στο παρελθόν προβλήματα με διαγωνισμούς: «Το 2014 - 2019 πάνω απο 200 εργαζόμενοι της ΟΣΥ με πολυετή υπηρεσία απολύθηκαν έπειτα απο έλεγχο των τίτλων σπουδών τους καθότι αυτοί ευρέθησαν να είναι παραποιημένοι ή πλαστοί. Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να επαναληφθούν διαδικασίες που επέφεραν τεράστια κοινωνικά, οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα σε συναδέλφους, οι οποίοι και πλήρωσαν τελικά την ανευθυνότητα έως πλημμελή άσκηση καθηκόντων των τότε επιτροπών ελέγχου δικαιολογητικών».

Παράλληλα επισημαίνει ότι για το ζήτημα των πρόσφατων προσλήψεων στην ΟΣΥ υπήρξαν την περίοδο εκείνη και άλλα δημοσιεύματα αλλά και ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών, όπως του STAR στις 28/1, το οποίο είχε φιλοξενήσει «δηλώσεις του ταμία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ Μιχ. Χριστοφορίδη που κατήγγειλε «αμφισβητούμενες διαδικασίες». Ο Χριστοφορίδης όμως που «τον άκουσε όλη η Ελλάδα» δεν καλέστηκε ποτέ για εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΟΣΥ» αναφέρει ο κ. Κασιμέρης.

«Η ποινή που μου επιβάλλεται από τη διοίκηση της ΟΣΥ έχει ένα και μόνο σκοπό. Να σωπάσω και να μην καταγγέλλω τα όσα συμβαίνουν στα ΜΜΜ όπου εργάζομαι και συνδικαλίζομαι επί 27 έτη. Είναι καθαρή απόπειρα λογοκρισίας» λέει ο ίδιος προσθέτοντας πως «συνεχώς λαμβάνω μηνύματα από «καλοθελητές» της διοίκησης να «ηρεμήσω», να μη βγαίνω στα κανάλια».

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμέρη, τα τελευταία χρόνια υφίσταται «δυσμενή μεταχείριση» καθώς έχει τοποθετηθεί «σε αμαξοστάσιο τρόλεϊ χωρίς ουσιαστικά καθήκοντα εργασίας και χωρίς να μπορώ να επικοινωνώ άμεσα με τα μέλη του σωματείου που ανήκω καθότι προέρχομαι από την πρώην ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία)».

ΟΑΣΑπειθαρχικό παράπτωμαΟΣΥαστικά λεωφορεία