Ελλάδα|18.11.2021 07:10

ΜΜΜ: Απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ – Στάση εργασίας σε λεωφορεία, τρόλεϊ

Newsroom

Χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς θα είναι σήμερα Πέμπτη 18 Νοεμβρίου η Αθήνα καθώς οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα σωματεία τους με αίτημα τη λήψη μέτρων ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους στον απόηχο του τραγικού εργατικού δυστυχήματος που κόστισε τη ζωη στο 41χρονο εργοδηγό της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ: Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

«Το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε την ζωή στον συνάδελφό μας Πέτρο Γιάμαλη και έναν ακόμα εργαζόμενο να χαροπαλεύει, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά ατυχήματα, που σημειώνονται σε εργασιακούς χώρους, με εργαζόμενους να θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους ανεξέλεγκτων ιδιωτικών συμφερόντων», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους απαιτώντας να χυθεί άπλετο φως στις αιτίες του δυστυχήματος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Υπενθυμίζουν ότι προ ημερών είχε χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενους στις προβλήτες της Cosco, άλλοι τραυματίστηκαν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, ενώ αυτή την φορά ο θάνατος «χτύπησε» στη Γραμμή 1 της ΣΤΑ.ΣΥ, με θύμα τον 41χρονο Πέτρο και άλλους τρεις τραυματίες.

«Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα δεχτούν άλλη θυσία στον χώρο εργασίας τους» αναφέρουν και επαναλαμβάνουν τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσαν από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος:

  • Ελέγχθηκε το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας; Και αν ναι, από ποιόν φορέα;
  • Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιόν;
  • Η εργολαβική εταιρεία, που έχει αναλάβει το έργο, τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας;
  • Είναι αλήθεια ότι είχε σημειωθεί ξανά βλάβη στο ίδιο μηχάνημα; Εάν ναι πότε και από ποιόν ελέγχθηκε η αποκατάστασή της;
  • Ποιά είναι η διαδικασία που προβλέπει τη συνοδεία εργαζόμενων της ΣΤΑ.ΣΥ. σε μηχανοκίνητες εργασίες αναδόχων;

«Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν περίτρανα τις ιδιαιτέρες ακραίες συνθήκες σιδηροδρομικής φύσης που εκτελούν οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες. Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη. Οφείλει να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει να βάζει, ανεξέλεγκτα, στο δίκτυο ιδιωτικά, εργολαβικά συμφέροντα, που στο βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζόμενων» τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Στάσεις εργασίας και στα οδικά μέσα

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες στάσεις εργασίας με παρόμοια αιτήματα έχουν εξαγγείλει και οι εργαζόμενοι στα οδικά μέσα αστικής συγκοινωνίας της πρωτεύουσας. Ετσι, τόσο τα λεωφορεία όσο και τα τρόλει θα εκτελούν δρομολόγια στο διάστημα μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ, καθώς τις υπόλοιπες ώρες οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας

Λόγω της απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν θα ισχύει την Πέμπτη ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «Λόγω της εξαγγελθείσας για αύριο 18 Νοεμβρίου 2021 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ.), καθώς και της στάσης εργασίας των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.), δε θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (Δακτύλιος). Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων». 

δακτύλιοςΗΣΑΠΤραμαστικά λεωφορείαστάσεις εργασίαςηλεκτρικόςεργατικό δυστύχηματρόλεϊαπεργία