Ελλάδα|23.11.2021 14:14

Κορονοϊός: Στο όριο οι ΜΕΘ – Νέο όχι από κυβέρνηση σε lockdown

Newsroom

Σε αναστολή έως και 80% των τακτικών χειρουργείων προχωρά η κυβέρνηση στα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας την ασφυκτική πίεση από τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις λόγω κορονοϊού. Όλα αυτά την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, οι εντατικές εμφανίζουν πληρότητα της τάξης του 93% και οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό να ξεπερνούν τις 4.000.

Σοκαριστικές προβλέψεις

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των ειδικών είναι ότι το 4ο κύμα της πανδημίας χτυπάει με μεγαλύτερη ένταση τη χώρα απ’ ότι οι ίδιοι είχαν προβλέψει, ενώ από την αρχή του μήνα μέχρι και χθες, Δευτέρα έχουν πεθάνει από κορονοϊό 1487 άτομα. Οι ειδικοί προχωρούν όμως σε ζοφερές προβλέψεις, εκτιμώντας πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα καταλήξουν ακόμη 4.000 άτομα. Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται η κορύφωση του κύματος κορονοϊού, εκτιμώντας μάλιστα ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς ημερησίως. «Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο καθηγητής. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700. Μάλιστα τόνισε ότι η φράση «εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό.

Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία – Αναστολή 80% των χειρουργείων

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή έως 80% των τακτικών χειρουργείων. Την ύπαρξη αυτής της εγκυκλίου αποκάλυψε το πρωί στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN η Ματίνα Παγώνη που επεσήμανε πως η ΕΙΝΑΠ αντιδρά έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα να επιβεβαιώνει εμμέσως.

«Είναι απαράδεκτο να γίνει αυτό. Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Επειδή ξαναγυρίζουμε όπως πριν ένα χρόνο, δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Πρέπει να γίνουν τα χειρουργεία, οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν και ξέρετε την αγωνία του καθενός. Δεν θα το δεχθούμε αυτό, έχουμε ενημερώσει τον υπουργό. Έτσι μας ενημέρωσαν και εμείς δεν θα το δεχθούμε. Είμαστε γιατροί, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη και για τους covid και για τους non-covid ασθενείς» .

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνισε πως με το έγγραφο αυτό δεν καλούνται τα νοσοκομεία να μειώσουν τα τακτικά χειρουργεία, αλλά δίδεται «άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν – εάν μπορούν – τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη».

«Μπορούμε να πάμε 20 ή 30 ημέρες αργότερα ένα τακτικό χειρουργείο», ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, ώστε σε αυτό το διάστημα να έχουν καλή περίθαλψη όλοι οι άλλοι ασθενείς», λέγοντας πως μια αντικατάσταση κεφαλής μηριαίου, ή μια ορθοπεδική επέμβαση για ένα χρόνιο νόσημα, μπορεί να μεταφερθεί για κάποιες ημέρες, χωρίς να αλλάζει κάτι σημαντικά, αφού δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. «Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για ένα όγκο ή για ένα τροχαίο. Θέλουμε και οι γιατροί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ηρεμία για να μην πιέζονται πάρα πολύ και να είναι καλοί και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν, και οι ασθενείς να έχουν καλή αντιμετώπιση», υπογράμμισε. «Δεν πετάμε κανένα “μπαλάκι”, σε κανέναν γιατρό. Είναι απολύτως καθορισμένα τα κριτήρια για τα τακτικά και για τα επείγοντα χειρουργεία. Δεν υπάρχει καμία επιλογή ασθενών. Όλοι οι ασθενείς έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται», ξεκαθάρισε η κ. Γκάγκα.

Όχι σε lockdown λέει η κυβέρνηση - Στο τραπέζι νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Όπως έγραψε το ethnos.gr η κυβέρνηση μετ’ επιτάσεως διαμηνύει πως στο τραπέζι δεν είναι το ενδεχόμενο ενός lockdown. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στόχος είναι να δοθεί πίστωση χρόνου για να δοκιμαστούν τα μέτρα που μπήκαν πρόσφατα σε εφαρμογή.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της «απόδοσης» των μέτρων που μπήκαν τη Δευτέρα σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά κλειστών χώρων, όπως για παράδειγμα η εστίαση, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία , τα γυμναστήρια κ.α.

Κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους. Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η συγκυρία «είναι πολύ δύσκολη», καθώς υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, μίλησε για «πλήρη επίγνωση εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πάρα πολύ δύσκολη μάχη», ενώ έκανε λόγο για «θετικά δείγματα ότι η έμμεση πίεση στους ανεμβολίαστους έχει φέρει αποτελέσματα». Παραμένουμε στη στρατηγική που έχουμε εφαρμόσει. Αυτά είναι τα μέτρα και προχωρούμε έτσι: προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, ενίσχυσης του ΕΣΥ, με έλεγχο και προσθήκη και των μονοκλωνικών φαρμάκων τις επόμενες μέρες. Στόχος μας να μείνουν ανοιχτές η χώρα και η οικονομία και να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές μπορούμε», προσέθεσε ο ίδιος. Παράλληλα, αναφερόμενος στα μέτρα για τις Εκκλησίες, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερο χώρο, τόνισε ότι η Πολιτεία δειγματοληπτικά, όπως παντού θα κάνει τη δική της δουλειά, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία». 

Στο μεταξύ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για rapid test ανεμβολίαστων στα super market, λέγοντας ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα. Αν κριθεί από την Επιτροπή και από τις συνθήκες να γίνει οτιδήποτε διαφορετικό, θα το πληροφορηθείτε έγκαιρα. Το να ζητούμε μετά από κάθε μέτρο το επόμενο, δεν είναι χρήσιμο».

Οδηγίες για την τρίτη δόση εμβολίου

Παράλληλα με τα μέτρα, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, βασιζόμενη και σε έρευνα που δείχνει ότι η προστασία ένα mRNA εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο μετά από μια τρίτη ενισχυτική/αναμνηστική δόση από ό,τι μετά τις αρχικές δύο δόσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκδόθηκαν αναλυτικές οδηγίες με παραδείγματα σχετικά με την τρίτη δόση εμβολίου. Δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, είναι: Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 6 μήνες.
  • Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.
  • Για τον προγραμματισμό του ραντεβού σας για την αναμνηστική δόση, ακολουθείστε την ίδια διαδικασία που ακολουθήσατε για την πρώτη και την δεύτερη δόση.

Αναμνηστική δόση και νόσηση

Όσον αφορά την αναμνηνστική δόση για τους νοσήσαντες, η Επιτροπή παραθέτει αναλυτικά και τις 5 πιθανές περιπτώσεις:

Περίπτωση 1η

  • Νόσηση πριν τον εμβολιασμό – 1 δόση εμβολίου J&J – Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna

Περίπτωση 2η

  • Νόσηση πριν τον εμβολιασμό – Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Περίπτωση 3η

  • 1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμού – Συστήνεται εμβολιασμός 3 – 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού – Αναμνηστική δόση συστήνεται 6 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση

Περίπτωση 4η

  • Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J – Νόσηση μετά τον εμβολιασμό – Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J

Περίπτωση 5η

  • Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca – Νόσηση μετά τον εμβολιασμό – Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
ΚορονοϊόςκρούσματαΜΕΘlockdownκυβέρνησηνέα μέτρα